Zmętniała woda w 54 l akwa!
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Re: Zmętniała woda w 54 l akwa!
Cytuję to co Chochliczka napisała:
"a co do obsady to co jest zlego w tej co mam tak mi doradzili w sklepie mam 3 glonojady 7 molinezji 4 gupiki 2 brzanki ( chyba) 3 jakis takie male nie pamietam nazwy i 1 kosiarka, to wszystko"
Przy takim składzie nowych napewno nie może kupić!!Musi oddać jeśli chce mieć zdrowe rybki....
"a co do obsady to co jest zlego w tej co mam tak mi doradzili w sklepie mam 3 glonojady 7 molinezji 4 gupiki 2 brzanki ( chyba) 3 jakis takie male nie pamietam nazwy i 1 kosiarka, to wszystko"
Przy takim składzie nowych napewno nie może kupić!!Musi oddać jeśli chce mieć zdrowe rybki....
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
- Dziubek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Beata
ja bym pozbyla sie molinezji a dokupila dwie brzanki purpurowe bo takie masz
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
-
- Nowicjusz
- Imię: Joanna
no juz mi troszke lepiej
przeprosiny przyjete, ale nastepna osobe moze lagodniej potraktujcie :hyhy: a z tym oddanie to bedzie problem bo nie mam nikogo znajomego z awkawrium a poza tym rybki mialy juz ospe i plesniawke wiec nie dalbym komus takich rybek (po chorobie) zeby sobie zapaskudzil baniak, a rybki w tym 30 L beda tylko do chwili jak 60 -tka bedzie sie nadawala do wpuszczenia ich do niej.

- black1diamond
- Stały bywalec
jednak namawiałabym cię do oddania przynajmniej glonojadów i kosiarki. może allegro??
jak to sie mówi dla chcącego nic trudnego..
jak to sie mówi dla chcącego nic trudnego..
Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Zakręcony forumowicz
- Imię: dawid
- Kontakt:
No ale 60-tka dalej jest za mała dla glonojadów i kosiarki.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
to ryby stadnie a 2 sztuki to nie stadoDziubek pisze:dwie brzanki purpurowe
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Niekoniecznie.chochliczka39 pisze:p.s. co do zwirku na opakowaniu pisalo zwirek awarystyczny to chyba dobry jest
Są różne typy akwarium. Żwirek, który ty masz dobry jest do akwariów typu Malawi/Tanganika.
Nie wiedziałaś.
Ok. Rozumiem, ale warto w pierwszej kolejności zasięgnąć wiedzy i dopiero brać się za zwierzątka.
Akwarium to, jak widać nie taka prosta sprawa jak się wydaje. :kwasny:
[ Dodano: 2008-07-25, 18:09 ]
Zgadza się. Do tego nie nadają się do tak małego akwarium.danielek001 pisze:to ryby stadnie a 2 sztuki to nie stado

-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Jeśli są wyleczone to bez żadnych obaw możesz je oddać.chochliczka39 pisze: rybki mialy juz ospe i plesniawke wiec nie dalbym komus takich rybek (po chorobie) zeby sobie zapaskudzil baniak,
Co do rybek to jak poprzednicy doradzam oddanie glonojadów,kosiarki i brzanek(wydawało mi się,że to sumatrzańskie! :hyhy: )
- Dziubek
- Stały bywalec
- Imię: Beata
purpurowe napewno
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
-
- Nowicjusz
sluchajcie tak na mnie tu ciagle warczycie a ja sie w sklepie pytalam czy taki moze byc i mi doradzili ze moze dopiero teraz znalazlam forum i pytam, teraz bede wiedziala ale mnie sie ten zwirek tak na marginesie podoba to co nie moze zostac ??
- black1diamond
- Stały bywalec
doradzili bo pewnie był najdroższy ;] jeżeli tylko nie robi szkód to oczywiście możesz go mieć to tylko kwestia gustu. jeżeli natomiast szkodzi, to powinnaś sie go pozbyć.
ja z początku tez wyszłam z założeniem ze wszyscy są tutaj po to żeby krzyczeć i mówić wyrzuć to, zrób tamto, kup to i to. owszem jeżeli to naprawdę szkodzi to powinniśmy zrobić tak jak inny zalecają. jeżeli natomiast jest okay i nam sie podoba to nikt nie powinien na sile robić z naszego akwarium podobiznę swojego.
ja z początku tez wyszłam z założeniem ze wszyscy są tutaj po to żeby krzyczeć i mówić wyrzuć to, zrób tamto, kup to i to. owszem jeżeli to naprawdę szkodzi to powinniśmy zrobić tak jak inny zalecają. jeżeli natomiast jest okay i nam sie podoba to nikt nie powinien na sile robić z naszego akwarium podobiznę swojego.
Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Nowicjusz
o i to mi się podoba przyglądnę się jakby co to wymienię albo przynajmniej wierzchnią warstę podmienię na drobniejszą dzieki piekneblack1diamond pisze:doradzili bo pewnie był najdroższy ;] jeżeli tylko nie robi szkód to oczywiście możesz go mieć to tylko kwestia gustu. jeżeli natomiast szkodzi, to powinnaś sie go pozbyć.
p.s.
mnie nie chodzi o to, że dajecie rady, ale o sposób i ton niektórych wypowiedzi, bo nie każdy jest odrazu alfą i omegą, a można to powiedziec w taki sposób, żeby zachęcić pytającego, a nie go odrazu dolować i pokazywać co to ja nie jestem, bo mam baniak już jakiś czas, każdy z Was był kiedyś początkujący
a za rady pieknie dziekuję i pewno jak się domyślacie to z nich korzystam :padam:

pozdrawiam
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Temat porad agresywnych, miłych, nieuprzejmych i tym podobnych uznaję za zamknięty.
Wracamy do istoty sprawy.
Gocha, czyli że masz włączony filtr i akwarium w jakiś sposób jest dojrzałe, lub dojrzewa. Jakie masz ryby w akwarium? Woda bywa żółtawa, jeśli w akwarium jest sporo ryb żyworodnych, które wydalają sporo mocznika. Wodę barwią korzenie. Jeśli filtracja mechaniczna jest słaba, to może się w wodzie tworzyć zawiesina wszelkiego typu syfów.
Albo samo akwarium nie funkcjonuje prawidłowo.
Wracamy do istoty sprawy.
Gocha, czyli że masz włączony filtr i akwarium w jakiś sposób jest dojrzałe, lub dojrzewa. Jakie masz ryby w akwarium? Woda bywa żółtawa, jeśli w akwarium jest sporo ryb żyworodnych, które wydalają sporo mocznika. Wodę barwią korzenie. Jeśli filtracja mechaniczna jest słaba, to może się w wodzie tworzyć zawiesina wszelkiego typu syfów.
Albo samo akwarium nie funkcjonuje prawidłowo.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Gocha
Nie mam korzenia, mam kokosa i kamienie. Mam 5 neonków i 2 welonki. Filtr 60-100l
Wiara czyni cuda!!!