Witam serdecznie.
Akwarium- 112l (35x40x80).
Oświetlenie- Philips TLD 2x18W (włączone około 13-15h).
Brzęczyk Boost'R włączony non stop.
Filtr Aquael Fan2 (100-450l/h) włączony non stop.
Moje rybki są chore i nie wiem co im jest, ani jak im pomóc. Dostałam akwarium dość niedawno od kogoś kto już długo je hodował w warunkach im niesprzyjających (złote rybki w temp 25C (u mnie miały 22C) wraz z dwoma dużymi glonojadami i jakimiś małymi trzema rybkami)(z tego co mi powiedziano te rybki nawet się rozmnażały w tych warunkach). Chwilowo tego jeszcze nie zmieniłam, bo nie mam komu oddać złotych rybek, a szkoda mi je "wyrzucić". Z tego co się orientuję rybki niedawno dostawały jakiś antybiotyk (nie wiem z jakiego powodu). Karmię rybki larwami ochotki, płatkami lub granulatem (na zmianę) dwa razy dziennie (larwy dostają codziennie wieczorem, a granulat lub płatki rano). Wyjechałam na dwa dni i po powrocie zastałam moje rybki jakieś takie czerwone (jakby przekrwione) - na płetwach, przy skrzelach, na brzuszku i bokach (dwie złote rybki są bardzo czerwone, natomiast pozostałe mają niewiele tych ciemnych "plamek" ... Na glonojadach nic nie zauważyłam, ale na takiej jednej żółtej i niedużej przy płetwie tylnej też jest niewielka plamka czerwonego. Rybki pływają, są żywe i mają apetyt. Nie wiem co im jest, Bardzo proszę o pomoc.
Chore rybki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Urszula
- Nazwisko: Kotowska
- Kontakt:
Chore rybki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Chore rybki
Witaj.
Rybki prawdopodobnie chorują na Erythrodermatitis. Dość częsta choroba welonek i karpi koi.
Więcej o tej chorobie znajdziesz tutaj: http://e-akwarystyka.pl/topics21/8726.htm
Rybki prawdopodobnie chorują na Erythrodermatitis. Dość częsta choroba welonek i karpi koi.
Więcej o tej chorobie znajdziesz tutaj: http://e-akwarystyka.pl/topics21/8726.htm
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Urszula
- Nazwisko: Kotowska
- Kontakt:
Re: Chore rybki
Dziękuję za pomoc. Rybki wróciły do zdrowia.
Zamykam. lolek
Zamykam. lolek
Ostatnio zmieniony 2008-08-04, 12:10 przez konwersja, łącznie zmieniany 1 raz.