"zakurzona" woda...
Moderator: ModTeam
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
"zakurzona" woda...
Znowu ankon:)
Zalałem akwarium wodą, włączyłem filtr, grzałkę... Woda jest troszkę mętna, trochę nieprzejrzysta, jak włącze oświetlenie to widać, jakby była zakurzona... Czy to normalne? I po wierzchu pływają takie jakby płaty, jakby kurzu zlepione. Domyślam się, że to ze żwirku.
Czy wszystko jest OK? Filtr to wszystko wyczyści?
Zalałem akwarium wodą, włączyłem filtr, grzałkę... Woda jest troszkę mętna, trochę nieprzejrzysta, jak włącze oświetlenie to widać, jakby była zakurzona... Czy to normalne? I po wierzchu pływają takie jakby płaty, jakby kurzu zlepione. Domyślam się, że to ze żwirku.
Czy wszystko jest OK? Filtr to wszystko wyczyści?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: "zakurzona" woda...
Normalne - to świeży zbiornik. Zostaw wszystko jak jest, za tydzień zobaczysz czystą, klarowna wodę. przez pierwszych kilka dni moze byc wręcz jeszcze gorzej, ale to nadal normalne :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kamil_egon
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kamil
- Kontakt:
normalka woda musi sie ustac
musisz odczekac tydzien albo 2 i bedzie gitara 

2 Pielęgniczki Ramireza / 7 Neon Innesa / 3 Neon Czerwony / 3 Kirys Pstry / 3 Kirys Panda / XX Krewetki RC
- Adrian15
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Adrian
- Kontakt:
to chlor powoduje tą mętnośc wody.
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics23/9005.htm Pomóż jednym kliknięciem...
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
I jeszcze coś, nie będę zakładał nowego wątku...
Nie mam pojęcia jak ustawić wylot filtra... Czy założyć deszczownię, czy nie? Jak lepiej? Teraz mam założoną, bo wszędzie piszą, że tak lepiej woda się napowietrza. Ale ta deszczownia robi wielkie zamieszanie wśród roślinek. Jest jakieś 3 centymetr pod lustrem wody, dziurki skierowane w górę, pod kątem jakieś 45 stopni... Czy ta wylatująca woda nie przeszkadza roślinkom? Czy to musi aż tak "falować"?
Dzięki:)
Nie mam pojęcia jak ustawić wylot filtra... Czy założyć deszczownię, czy nie? Jak lepiej? Teraz mam założoną, bo wszędzie piszą, że tak lepiej woda się napowietrza. Ale ta deszczownia robi wielkie zamieszanie wśród roślinek. Jest jakieś 3 centymetr pod lustrem wody, dziurki skierowane w górę, pod kątem jakieś 45 stopni... Czy ta wylatująca woda nie przeszkadza roślinkom? Czy to musi aż tak "falować"?
Dzięki:)
- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Ruch powierzchni wody napowietrza ją. Im większe "fale" tym większe napowietrzanie.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Co jutro będzie OK? Roślinki nie będą się ruszać jak głupie?:)Adamas1 pisze:zobaczysz jutro będzie wszystko ok.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
A może pochwalisz się co to za filtr?ankon91 pisze:Nie mam pojęcia jak ustawić wylot filtra... Czy założyć deszczownię, czy nie?
Nikt, nie jest wróżką (chyba

Zazwyczaj powinna być regulacja. Podkręcasz trochę i tyle.
- milka
- Forumowicz
- Imię: Kamil
Ja mam tez pytanko odnośnie filtra. Posiadam ELITE JET-FLO 100 wraz z deszczownicą, jednak tutaj pojawia się pytanie czy filtr można dać w pozycji poziomej? Bo moje akwarium na filtr i deszczownicę w pozycji pionowej jest za krótkie...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Pozwolę się sobie nie zgodzić. Zmetnienie jest spowodowane zmianą parametrów wody i zwykle zakwitem pierwotniaków. Nie ma nic wspólnego z chlorem.Adrian15 pisze:to chlor powoduje tą mętnośc wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Chlor to napewno nie jest, nie mam chlorowanej wody:)
A filtr Hailea BT 400. Bez deszczowni i z deszczownią roslinki ruszają się jak głupie:/ nie wiem czy tak ma być... I jeszcze jedno... Po jakim czasie od posadzenia roślinki zaczną bardziej żyć? Zachowują się jakoś specyficznie po posadzeniu?
[ Dodano: 2008-07-30, 09:28 ]
Bo jak kupiłem były ładne... A dwa dni po posadzeniu liście się zwijają, wydaję mi się, że tak marnieją... Moczarka rośnie chyba całkiem ładnie, ale te liściaste... No nie wiem...
A filtr Hailea BT 400. Bez deszczowni i z deszczownią roslinki ruszają się jak głupie:/ nie wiem czy tak ma być... I jeszcze jedno... Po jakim czasie od posadzenia roślinki zaczną bardziej żyć? Zachowują się jakoś specyficznie po posadzeniu?
[ Dodano: 2008-07-30, 09:28 ]
Bo jak kupiłem były ładne... A dwa dni po posadzeniu liście się zwijają, wydaję mi się, że tak marnieją... Moczarka rośnie chyba całkiem ładnie, ale te liściaste... No nie wiem...
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
No wiesz może były trzymane w innych warunkach [na pewno] i muszą sie przyzwyczaić, albo czegoś im wyjątkowo brakuje ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jakie masz oświetlenie?? 

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Po głębszych obliczeniach wychodzi 0,4 W na litr wody:)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...