Kiedy roślinki??
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Kiedy roślinki??
Pewnie, że mogą być.Dzięki nim szybciej ustabilizuje się zbiornik.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nie. posadź i tyle. ;)easyguittar143 pisze:Hmm....czyli nie zaszkodzi to w zaden sposob??
Nie przesadź ze światłem na początku. Zwłaszcza z HQI.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Niczemu to nie zaszkodzi. Producenci starterów twierdzą, że po 24h. można wpusczać rybki. No wiadomo, że to jest nie prawda, ale na pewno wystarczająco przygotuje wodę dla roślinek. Rośliny usuwają azotany, więc przyspieszy to dojrzewanie akwarium. Najlepiej oczywiście posadzić chwasty, a później zmienić na docelowe roślinki.
[ Dodano: 2008-07-31, 23:24 ]
Co tydzień o godzinę dłużej. Może zacznij od 6h?
[ Dodano: 2008-07-31, 23:24 ]
Co tydzień o godzinę dłużej. Może zacznij od 6h?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Będzie dobrze. ;)easyguittar143 pisze:Czy 5h stopniowo zwiekszane bedzie ok?
Na początek dość łatwe na stabilizację zbiornika. Nurzaniec, pistia, moczarka, rogatek, różdzyca to standard na początku.easyguittar143 pisze:Jakbyście byli tak dobrzy mozecie podac jakies przykladowe gatunki roslin ktore moglbym nabyc?
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Co tydzień dodaje się jedną godzinę i tak do powiedzmy 8-10 ;)
Ja na początek nie dawał bym otosków tylko jakieś żyworódki, potem je usunął i dopiero otoski [jak wiadomo to są rybki które lubią ginąć]
Ja na początek nie dawał bym otosków tylko jakieś żyworódki, potem je usunął i dopiero otoski [jak wiadomo to są rybki które lubią ginąć]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Kontakt:
No widać, że przejmujesz się dosyć mocno. Ale lepiej się pytać o wszystko niż uczyć się na błędach. Tak jak Suja napisał. Najlepiej stadko gupików (ogólnie uznaje się je za rybki zwiadowcze xD)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ja raczej też.Ja na początek nie dawał bym otosków
Chociaż gupików też bym nie dawał, chyba, że Tomek chcesz je w obsadzie docelowej, ale zaznaczam, ze to moje osobiste zdanie. W każdym razie można tak i tak.
Ja zrobił bym tak jak napisałeś na początku, czyli coś z obsady, ale stopniowo.
Nie, otoski zdychają kupione w kiepskiej kondycji, co u nas jest niestety normą. ;)easyguittar143 pisze:taki juz ich los, zdychają sobie w źle przygotowanych baniakach, aby otoski mogły spokojnie żyć
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ale właściwie, to po tych 17 dniach i to ze szczepem bakterii jest wręcz pewne, ze akwarium będzie właściwie przygotowane. Zrobisz tylko testy i będziesz wiedział. Więc jeśli wpuścisz pierwszą "ratę" obsady to nie będzie to duże ryzyko.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
najlepiej na 2-3 raty ;) A z otoskami radze poczekać dłużej (tak z miesiąc). No i brzanki tez min po 2 tyg.Brzanki wszystkie naraz, czy po kilka?
Najlepiej jest kontrolować NH3 i NO2. Jesli miną 1-2 tyg i będa na 0 to możesz wpuszczać rybcie.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Ja z rybkami nawet do miesiąca bym poczekał, nie ma reguły na zniknięcie NO2 i NH3 mi zniknęły po 1,5 miesiąca i niestety trochę rybcie dostały i na pewno nie było im miło.
Sprawdzaj co 1-2 dni parametry i tyle... aaah im więcej roślin tym lepiej (również z doświadczenia początkującego) i najlepiej jakieś "chwasty" które szybko rosną Hyrgophila, Moczarka, Pstia i inne takie.
Sprawdzaj co 1-2 dni parametry i tyle... aaah im więcej roślin tym lepiej (również z doświadczenia początkującego) i najlepiej jakieś "chwasty" które szybko rosną Hyrgophila, Moczarka, Pstia i inne takie.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Co tydzień 1/3 czyli około 40l
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
ex700