Kilka Pytań

Inne zwierzęta wodne.

Moderator: ModTeam

dżordż
Forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Kilka Pytań

Post autor: dżordż » 2008-08-04, 18:43

Witam,
Mam kilka pytań odnośnie krewetek:

1. Temperatura
W akwa jako, że są wakacje mam ok. 25 st. Ranem i wieczorem i do 27,5 st. w południe.
Czytałem, że optymalną temperaturą jest poniżej 25st. Będą normalnie zyły, czy koniecznie trzeba schłodzić ?

2. Woda:
PH - 7,2
TwW - 9
TwO - 12-13
NO3 - 3-5
NO2 - 0
Czy są to dobre parametry dla krewetek ? Mam gupiki i się rozmnożyły już 2 razy, więc chyba nie jest tragicznie.

3. Pokarm:
Karmię je tym co jedzą inne ryby [tj. mieszanka Krill Flakes oraz ochotka]

Dodam, że dopiero zacząłem moją przygodę z krewetkami, stąd te pytania.

Pozdrawiam
Dżordż

PS Oczywiście mchy [xmas, jawajski i jakieś 2 inne jeszcze] do buszowania.
metodo EI - nadchodzę

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: Kilka Pytań

Post autor: macio » 2008-08-04, 18:50

1 Przydałoby się troszkę schłodzić...
2 Woda dość twarda... zmiękcz ...
Gupiki rozmnożą się w szklance.
3 Dobrze by było gdybyś kupił im specjalny pokarm i podawał również pokarmy naturalne (np banan)

A i jeszcze jakie krewecie chcesz trzymać ???

[ Dodano: 2008-08-04, 18:53 ]
A soryy nie patrzyłem na podpis :/ więc amano może wytrzymają parametry (nie mówię o temperaturze) ale red cherry ... może być źle (Dostosuj się do wcześniejszych rad)
Teraz kostka ;D

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2008-08-05, 12:42

Nad temperaturą pracuję [zmiana dławików w świetlówkach, ogólnie zmieniam świetlówki z t8 na t5 :hyhy: ]
Na twardość jakoś nie mam pomysłu [nie mam filtra odwróconej osmozy, a boję się wlewać destylowanej bo wypłukuje składniki mineralne wody]
Co do banana - jak go wrzucę, to nie będzie problemów z wodą [jakieś azotany \ azotyny]??
metodo EI - nadchodzę

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-08-05, 13:32

dżordż pisze:(...)
Na twardość jakoś nie mam pomysłu [nie mam filtra odwróconej osmozy, a boję się wlewać destylowanej bo wypłukuje składniki mineralne wody]
Co do banana - jak go wrzucę, to nie będzie problemów z wodą [jakieś azotany \ azotyny]??
Skąd takie myśli? Co woda destylowana ma wypłukać i gdzie? Przecież zmniejszenie twardosci porzez dodanie wody destylowanej (lub z RO - w tym sensie to to samo) ma właśnie na celu nie tyle usunięcie, co rozcieńczenie zwiazków wapnia juz w akwarium obecnych.... Możesz śmiało eksperymentować z destylką, minerałom nic nie grozi :-)

Co do banana - rzeczywiście, jak zostawisz go na dłużej, wpływ na zawartośc związków azotowych może być znaczny i niekorzystny. Dlatego dajesz go krewetkom, i po półgodzinie wyciągasz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-08-05, 13:41

Z temperaturą powinny sobie poradzić ale jednak za duży skok temperatury. Proponuje chłodzic wodę...moze wiatraczki w pokrywie?
macio pisze:2 Woda dość twarda... zmiękcz ...
Nie trzeba...Amano i red cherry bez problemów dadzą radę. Wręcz są do dla nich warunki bardzo dobre.

3. Jeśli chcesz cieszyć sie łądnie wybarwionymi krewetkami to podawaj im urozmaicony pokarm. Od pokarmów sztucznych dla krewetek po warzywa i owoce. Z pokarmów dla kreweci polecam Shrimp Sticks. A z naturalnych, banan i marchew, a także cyklop, artemia (te w małych ilościach).

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2008-08-05, 20:38

więc 2 razy na tydzień będę dawał kreweciom banana / marchewkę. Spróbuję z destylowaną, ale nie wiem, czy będę to stale praktykował.

Dzięki wielkie za pomoc

Pozdrawiam
Grzesiek

[ Dodano: 2008-08-08, 23:14 ]
Właśnie zmodernizowałem pokrywę: zainstalowałem wiatraczek w miejscu gdzie jest dławik, co zmniejszyło mi temp. do ok 24-25 st. :hyhy:
metodo EI - nadchodzę

ODPOWIEDZ