Witam,
Mam kilka pytań odnośnie krewetek:
1. Temperatura
W akwa jako, że są wakacje mam ok. 25 st. Ranem i wieczorem i do 27,5 st. w południe.
Czytałem, że optymalną temperaturą jest poniżej 25st. Będą normalnie zyły, czy koniecznie trzeba schłodzić ?
2. Woda:
PH - 7,2
TwW - 9
TwO - 12-13
NO3 - 3-5
NO2 - 0
Czy są to dobre parametry dla krewetek ? Mam gupiki i się rozmnożyły już 2 razy, więc chyba nie jest tragicznie.
3. Pokarm:
Karmię je tym co jedzą inne ryby [tj. mieszanka Krill Flakes oraz ochotka]
Dodam, że dopiero zacząłem moją przygodę z krewetkami, stąd te pytania.
Pozdrawiam
Dżordż
PS Oczywiście mchy [xmas, jawajski i jakieś 2 inne jeszcze] do buszowania.
Kilka Pytań
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Kilka Pytań
metodo EI - nadchodzę
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: Kilka Pytań
1 Przydałoby się troszkę schłodzić...
2 Woda dość twarda... zmiękcz ...
Gupiki rozmnożą się w szklance.
3 Dobrze by było gdybyś kupił im specjalny pokarm i podawał również pokarmy naturalne (np banan)
A i jeszcze jakie krewecie chcesz trzymać ???
[ Dodano: 2008-08-04, 18:53 ]
A soryy nie patrzyłem na podpis :/ więc amano może wytrzymają parametry (nie mówię o temperaturze) ale red cherry ... może być źle (Dostosuj się do wcześniejszych rad)
2 Woda dość twarda... zmiękcz ...
Gupiki rozmnożą się w szklance.
3 Dobrze by było gdybyś kupił im specjalny pokarm i podawał również pokarmy naturalne (np banan)
A i jeszcze jakie krewecie chcesz trzymać ???
[ Dodano: 2008-08-04, 18:53 ]
A soryy nie patrzyłem na podpis :/ więc amano może wytrzymają parametry (nie mówię o temperaturze) ale red cherry ... może być źle (Dostosuj się do wcześniejszych rad)
Teraz kostka 

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Nad temperaturą pracuję [zmiana dławików w świetlówkach, ogólnie zmieniam świetlówki z t8 na t5 :hyhy: ]
Na twardość jakoś nie mam pomysłu [nie mam filtra odwróconej osmozy, a boję się wlewać destylowanej bo wypłukuje składniki mineralne wody]
Co do banana - jak go wrzucę, to nie będzie problemów z wodą [jakieś azotany \ azotyny]??
Na twardość jakoś nie mam pomysłu [nie mam filtra odwróconej osmozy, a boję się wlewać destylowanej bo wypłukuje składniki mineralne wody]
Co do banana - jak go wrzucę, to nie będzie problemów z wodą [jakieś azotany \ azotyny]??
metodo EI - nadchodzę
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Skąd takie myśli? Co woda destylowana ma wypłukać i gdzie? Przecież zmniejszenie twardosci porzez dodanie wody destylowanej (lub z RO - w tym sensie to to samo) ma właśnie na celu nie tyle usunięcie, co rozcieńczenie zwiazków wapnia juz w akwarium obecnych.... Możesz śmiało eksperymentować z destylką, minerałom nic nie grozi :-)dżordż pisze:(...)
Co do banana - rzeczywiście, jak zostawisz go na dłużej, wpływ na zawartośc związków azotowych może być znaczny i niekorzystny. Dlatego dajesz go krewetkom, i po półgodzinie wyciągasz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Z temperaturą powinny sobie poradzić ale jednak za duży skok temperatury. Proponuje chłodzic wodę...moze wiatraczki w pokrywie?
3. Jeśli chcesz cieszyć sie łądnie wybarwionymi krewetkami to podawaj im urozmaicony pokarm. Od pokarmów sztucznych dla krewetek po warzywa i owoce. Z pokarmów dla kreweci polecam Shrimp Sticks. A z naturalnych, banan i marchew, a także cyklop, artemia (te w małych ilościach).
Nie trzeba...Amano i red cherry bez problemów dadzą radę. Wręcz są do dla nich warunki bardzo dobre.macio pisze:2 Woda dość twarda... zmiękcz ...
3. Jeśli chcesz cieszyć sie łądnie wybarwionymi krewetkami to podawaj im urozmaicony pokarm. Od pokarmów sztucznych dla krewetek po warzywa i owoce. Z pokarmów dla kreweci polecam Shrimp Sticks. A z naturalnych, banan i marchew, a także cyklop, artemia (te w małych ilościach).
-
- Forumowicz
- Kontakt:
więc 2 razy na tydzień będę dawał kreweciom banana / marchewkę. Spróbuję z destylowaną, ale nie wiem, czy będę to stale praktykował.
Dzięki wielkie za pomoc
Pozdrawiam
Grzesiek
[ Dodano: 2008-08-08, 23:14 ]
Właśnie zmodernizowałem pokrywę: zainstalowałem wiatraczek w miejscu gdzie jest dławik, co zmniejszyło mi temp. do ok 24-25 st. :hyhy:
Dzięki wielkie za pomoc
Pozdrawiam
Grzesiek
[ Dodano: 2008-08-08, 23:14 ]
Właśnie zmodernizowałem pokrywę: zainstalowałem wiatraczek w miejscu gdzie jest dławik, co zmniejszyło mi temp. do ok 24-25 st. :hyhy:
metodo EI - nadchodzę