Zwracam sie z kolejnym problemem. Otoz wyglada na to ze nawet tak wytrzymala roslina jak moczarka nie jest wstanie wytrzymac jałowych(?) warunkow mojego akwa
paramerty wody
temp 25-26 C
ph 7,0
gh9
kh 10
oswietlenie 2x 18W daylight (firmy nie udalo mi sie odczytac)
akwarium dojzewa 3 tydzien, a rosliny nie urosly w gore ani o milimetr, wypuszczaja natomiast "wąsy" do podloza i "odnóżki". Wg mnie to wyglada tak jakby liscie na koncach byly siekane jakims nozem. Na koncach brozowe i wylazi z nich taka "wata". Czy moze to byc wina slabego oswietlenia? braku zelaza?, nie wiem, moze to normalne ze w dojrzewających akwariach jest jeszcze za malo nawozu naturalnego?
chociaz z drugiej strony moczarka? ktora rosnie jak szlona w praktycznie kazdym akwa?
zalaczam fotki i czekam na odpowiedzi
a i jeszcze jedno czy ta "wata" to moga byc jaja tych cholernych rozdetek, ktore zawlaklem razem z moczarka?(juz nigdy nie zaufam sprzedawcy, ktory mowi obuzony"slimaki? co pan sobie mysli? na naszych roslinach nie ma zadnych slimakow")
coto moze byc
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: U4
coto moze byc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: coto moze byc
Naprawdę na zdjęciach nie widzę żadnej waty. Jedyne co widać to brązowy nalot. Prawdopodobne to okrzemki. Głowy nie dam, bo zdjęcia słabe.
Zmien testy, bo taki wynik jest nie możliwy. ;)U4 pisze:gh9
kh 10
-
- Zainteresowany
A jakie parametry powinno miec akwarium w trzecim tygodniu dojrzewania?
co do testow to nie wiem, ale przypuszczam ze sa na tyle wiarygodne na ile kosztuja, a nie kosztowaly duzo 
A wiec powiedzmyze to okrzemki, to z powodu slabego oswietlenia?
Dziwne, bo jezeli to glony to nie zauwazylem ich nigdzie indziej w akwarium, poza zaatakowanymi roslinami
Dodam tylko, ze najbardziej "zaatakowana" jest roslina rosnaca po srodku akwa.. inne nie maja sie tak zle, ale nie wyglada to ladnie, a do tego wprowadza mnie w zly nastroj.
co do "waty" to sory, nie przyjzalem sie, to jakis farfocel byl chyba
a wiec jakie mam rozwiazania?
narazie nie moge niestety zmienic oswietlenia, bo nie mam na to czasu az do wrzesnia
a jezeli zmienie to czy cos to pomoze?
Nie wiem, zostalo mi troche Sery floreny, ale zamierzalem dolac, jak juz wprowadze docelowe rosliny(po zmianie oswietlenia)

A wiec powiedzmyze to okrzemki, to z powodu slabego oswietlenia?
Dziwne, bo jezeli to glony to nie zauwazylem ich nigdzie indziej w akwarium, poza zaatakowanymi roslinami
Dodam tylko, ze najbardziej "zaatakowana" jest roslina rosnaca po srodku akwa.. inne nie maja sie tak zle, ale nie wyglada to ladnie, a do tego wprowadza mnie w zly nastroj.
co do "waty" to sory, nie przyjzalem sie, to jakis farfocel byl chyba

a wiec jakie mam rozwiazania?
narazie nie moge niestety zmienic oswietlenia, bo nie mam na to czasu az do wrzesnia
a jezeli zmienie to czy cos to pomoze?
Nie wiem, zostalo mi troche Sery floreny, ale zamierzalem dolac, jak juz wprowadze docelowe rosliny(po zmianie oswietlenia)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Zamiast tych testów, które zrobiłeś ważniejsze jest no2, no3.U4 pisze:A jakie parametry powinno miec akwarium w trzecim tygodniu dojrzewania?
Gh nie moze być niższe niż kh. Jest to po prostu nie możliwe. Sama twardość węglanowa nie może być wyższa niż twardość ogólna.
Jeżeli mieszkasz w Szczecinie i stosujesz kranówę to ph też wyszło Ci jakieś niewiarygodnie niskie. I to w świeżym akwa.
Skoro nie możesz zmienić swiatełka to ja na twoim miejscu nic bym nie robił. Tym bardziej, jak napisałeś samU4 pisze:a wiec jakie mam rozwiazania?
;)U4 pisze:inne nie maja sie tak zle
-
- Zainteresowany
no coz...m w takim razie poczekam narazie. Najwyzej wszytko mi zginie, a slimaki opanuja zbiornik, a ja wyrwe sobie wlosy z calego ciala
Ph na poczatku mialem 7,5, po wlozeniu korzeni, kokosow itp. troche zmalalo
mieszkam w Dabiu btw, nie wiem czy mamy ta sama wode ;)

Ph na poczatku mialem 7,5, po wlozeniu korzeni, kokosow itp. troche zmalalo
mieszkam w Dabiu btw, nie wiem czy mamy ta sama wode ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Bez obaw. Nic nie zgnije. ;)U4 pisze:no coz...m w takim razie poczekam narazie. Najwyzej wszytko mi zginie
Przy takim Kh potrafisz zbić ph o pół stopnia humusami? Nie wiem jak tego dokonałeś.U4 pisze:Ph na poczatku mialem 7,5, po wlozeniu korzeni, kokosow itp. troche zmalalo
Nie wiem czy te testy choć trochę "mówią" prawdę.
Chyba nie. Ja jestem z lewobrzeża. ;)U4 pisze:mieszkam w Dabiu btw, nie wiem czy mamy ta sama wode
-
- Zainteresowany
problem sie rozwiazal
kupilem wczoraj 5 redek i 5 amano
dzisiaj rano caly brazowy nalot(co kolwiek to bylo) zniknal
akwarium wyglada jak siwiezo po wlaniu do niego wody. Planowalem kupno Razbor klinowych ,ale chyba sie rozmyslilem, postanowilem miec 126 litrowe krewetkarium
, bo zakochalem sie od pierwszego wejzenia.
kupilem wczoraj 5 redek i 5 amano
dzisiaj rano caly brazowy nalot(co kolwiek to bylo) zniknal
akwarium wyglada jak siwiezo po wlaniu do niego wody. Planowalem kupno Razbor klinowych ,ale chyba sie rozmyslilem, postanowilem miec 126 litrowe krewetkarium