proszę o pomoc przy restarcie

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: proszę o pomoc przy restarcie

Post autor: marthinez » 2008-08-24, 16:24

bercia289 pisze:-strzałka
- wgłebka
-wywłócznik
-żabienica
Zdecydowanie tych bym użył.
bercia289 pisze:-limnobium
I może jeszcze to. ;)
bercia289 pisze:-kabomba
bercia289 pisze:-ludwigia
-moczarka
to mi kompletnie nie pasuje w BW. Za mało światła dla nich w tym biotopie.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2008-08-24, 16:42

Witam. [center][/center] Dużo tu mowy o roślinkach /poruszono prawie wszystkie kontynenty / ale problem tkwi w oświetleniu . Jest go stanowczo za mało jak na jakiś rośliniaczek . Musisz dołożyć chociażby jeszcze jedną świetlówkę żeby było wymagane minimum . Zmień również tą Aqua Glo 18000K na jakąś 6500K / polecam Philipsy /[center][/center] Korzeń , kokos , grota z kamieni i do tego jeszcze kamienie luzem to naprawdę za dużo . Proponuję tylko korzeń . Żadnych ozdób !!! Karmik jest całkowicie niepotrzebny / rybcie sobie poradzą / Jeżeli nie masz doświadczenia to podłoże zrób ze żwirku kwarcowego / gr. 1-3mm / a na spód pod żwirek możesz dać jakiś biogrunt , substrat .[center][/center] Co do roślin to musisz zdecydować , ale napewno odradzam żabienice bo większość z nich bardzo się rozrasta .[center][/center] No i na koniec zdecyduj co chcesz mieć , bo wszystkich biotopów w jednym się nie da .

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-08-24, 16:46

Zbyszek17, dałeś świetne rady dotyczące akwarium typowo roślinnego, a BW (black water), czyli potoczne czarne wody to zupełnie coś innego, czyli dużo korzeni, znikoma ilość mało wymagających roślin, słabe światło i woda koloru herbacianego.
Ogólnie akwarium dość ciemne z kwaśną, miękką woda. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2008-08-24, 17:28

Dlatego na końcu napisałem żeby" bercia289" zdecydowała co chce mieć , bo dużo było mowy o roślinach i mam wrażenie że nie do końca jest zdecydowana co będzie dalej. [center][/center] W ogóle to nie wiem co przy 15W oświetlenia będzie rosło , a z BW może mieć kłopot / trzeba trochę doświadczenia z preparowaniem wody /. Ale życzę powodzenia .

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-08-24, 18:30

Zbyszek17 pisze:W ogóle to nie wiem co przy 15W oświetlenia będzie rosło
Będzie rosło i to bardzo dużo. Między innymi rośliny, które tu omawialiśmy, czyli rogatek, anubiasy, crypto, żabienice, wgłębka, pistia itp.
Zbyszek17 pisze:napisałem żeby" bercia289" zdecydowała co chce mieć , bo dużo było mowy o roślinach i mam wrażenie że nie do końca jest zdecydowana co będzie dalej.
Też odniosłem takie wrażenie, ale temat dotyczył Amazonii, więc tego się trzymałem. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2008-08-24, 20:05

ja chce CZARNE WODY :) pytam po prostu jakie rośliny mogę tam dać bo akwa bez chociaż jakiejś roślinki? nieeeeei tego się trzymam koledzy ;) dziękuje marthinez bardzo mi pomogłeś;) po prostu wypisalam wszystkie rośliny z ameryki, Zbyszek17 nie jestem początkująca umiem utrzymać parametry w normie :) wkońcu sie nauczyłam ;) a teraz chce zrobić coś od początku do końca :)

ODPOWIEDZ