Witam Mam 3 szt. dorosłych gurami dwuplamych. Mam je już 4-ty rok. Jeden samiec i dwie samice.
Jedna z samic od jakiegoś czasu systematycznie "tyła". Ostatnio jednak dość gwałtownie "puchnie". Wygląda jak na fotach poniżej. Poza tym, że wygląda jak wygląda to nic dziwnego nie zauważyłem żeby się z nią działo.
Czy to może być jakaś choroba (gruźlica czy coś ) ??
Pozdrawiam
Co z moim gurami??
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: S³awek
Co z moim gurami??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Co z moim gurami??
na 98% mogę się mylić ale ja obstawiam na tym że podajesz jej za pewne płatki przez co nałykała się powietrza a rybom sporo czasu zajmuje pozbycie się efektu wzdęcia 
no ale jak mówię mogę się mylić i na 100% jestem pewien że ktoś zaraz mi odpisze że teraz to przeszedłem samego siebie! :rotfl: :padam:

no ale jak mówię mogę się mylić i na 100% jestem pewien że ktoś zaraz mi odpisze że teraz to przeszedłem samego siebie! :rotfl: :padam:
-
- Nowicjusz
...ta... jeszcze brakuje zebyś dopisał, ze jak jej będzie przechodzić to puści takiego bąka, ze zatka mi filtr ....
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To na 90% puchlina wodna.
Spowodowana jest zakażeniami bakteryjnymi lub zaburzeniami przemiany materii spowodowanymi niewłaściwym, zbyt obfitym żywieniem.
Czym i w jakiej ilości karmisz Gurami?
Leczenie w takim wypadku jest dość trudne i często mimo podjętych wszelkich staran rybka pada. czasami zdarza sie, ze choroba potrafi sama minać, bez jakiejkolwiek interwencji.
Jeśli to możliwe oddziel chorą rybkę dodając do wody soli akwarystycznej w ilości 1gram na litr wody. Napowietrzaj silnie, nie karm.
Ps: slaweczek takie tematy umieszczamy w dziale lecznica.
Spowodowana jest zakażeniami bakteryjnymi lub zaburzeniami przemiany materii spowodowanymi niewłaściwym, zbyt obfitym żywieniem.
Czym i w jakiej ilości karmisz Gurami?
Leczenie w takim wypadku jest dość trudne i często mimo podjętych wszelkich staran rybka pada. czasami zdarza sie, ze choroba potrafi sama minać, bez jakiejkolwiek interwencji.
Jeśli to możliwe oddziel chorą rybkę dodając do wody soli akwarystycznej w ilości 1gram na litr wody. Napowietrzaj silnie, nie karm.
Nie rozumiem. :zdegustowany: Skoro nie masz o czymś pojęcia, to po co się udzielasz. Takimi radami bardziej szkodzisz, niż pomagasz. :zly:Tofifi pisze:no ale jak mówię mogę się mylić i na 100% jestem pewien że ktoś zaraz mi odpisze że teraz to przeszedłem samego siebie!
Ps: slaweczek takie tematy umieszczamy w dziale lecznica.
-
- Nowicjusz
Dzięki za rade. Zrobię jak zalecasz.
Myślę że nie są przekarmiane w 100L baniaku poza tymi 3-ma gurami pływa jeszcze w TOTALNEJ ZGODZIE (co mnie trochę dziwi ) parka też 4-ro letnich pielęgnic zebr. Dostają raz dziennie na zmianę płatki, granulki i ochotkę. Podaję też tabletki dla 2 glonojadów.
Myślę że nie są przekarmiane w 100L baniaku poza tymi 3-ma gurami pływa jeszcze w TOTALNEJ ZGODZIE (co mnie trochę dziwi ) parka też 4-ro letnich pielęgnic zebr. Dostają raz dziennie na zmianę płatki, granulki i ochotkę. Podaję też tabletki dla 2 glonojadów.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Pokarm w postaci granulatu moze powodować puchlinę.
Nie stanie się tak od razu, ale podawanie granulatu bezposredno do akwarium utrudnia rybkom jego trawienie. Zaleca się wcześniej rozmoczyć go w niewielkiej ilości ciepłej wody np. w szklance.
Ochotka także nie jest najlepszym pokarmem dla naszych rybek. Zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy jest np. wodzień (szklarka). Jeżeli już podajemy ochotkę to róbmy to tylko okazyjnie np. raz w tygodniu.
Nie stanie się tak od razu, ale podawanie granulatu bezposredno do akwarium utrudnia rybkom jego trawienie. Zaleca się wcześniej rozmoczyć go w niewielkiej ilości ciepłej wody np. w szklance.
Ochotka także nie jest najlepszym pokarmem dla naszych rybek. Zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy jest np. wodzień (szklarka). Jeżeli już podajemy ochotkę to róbmy to tylko okazyjnie np. raz w tygodniu.
-
- Nowicjusz
OK Dzięki. Twoje rady przyjmuję z pokorą
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Mam pytanie czy to samo może dotyczyć bojownika bo ostatnio zauważyłem , że też tak puchnie(nie jest aż tak gruby ja ten gurami wyżej) karmie go płatkami 1raz dziennie ale ostatnio postarałem się karmić co 2dni bo myślałemże się powietrzza nałykał tak jak moje sumatry , ale przechodzi im to po okolo 2-3godzinach.Moge go oddzielić do akwa 12l bo mam puste tylko powiedzcie jak leczyć. :zalamany: