Filtr pod zwirowy

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
eramus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Imię: Piotr

Filtr pod zwirowy

Post autor: eramus » 2008-09-19, 01:25

Co sadzicie o takim zastosowaniu filtra??Rozwiazuje to problemy z odmulaniem??Wogole jak wyglada praca takiego filtra w praktyce??

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Re: Filtr pod zwirowy

Post autor: Lunatic_86 » 2008-09-19, 05:03

Filtr generalnie nadaje się do akwarium w którym nie masz, żadnego podłoża dla roślin tylko żwir i to gruby, jest również problem z czyszczeniem, ponieważ wtedy trzeba odkopywać go ze żwiru i robi się kipisz.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-09-19, 12:22

no fakt to prawda ale jeżeli został prawidłowo zrobiony to nie trzeba go czyścić przez 6-12 miesięcy odmulać dna nie trzeba bo robi to za nas

system rurek z otworami zasysa wodę z pod żwiru i w tym zabrudzenia i przepuszcza je do filtra głównego!
ja polecam to rozwiązanie ale tylko do akwariów poniżej 90l i to takich gdzie nie ma roślin
ale myślę ze jak masz rośniki i dobry filtr to ci pod żwirówka nie potrzebna no bo podmianę i tak trzeba robić a odmulanie to tylko kwestia kilku minut - zależnie od litrażu

;)

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-19, 14:15

Filtr pod żwirowy a i owszem ale tłoczący wodę pod żwir ;)
I wtedy w akwarium mamy np. 20-60L materiału filtracyjnego i jest możliwość powstania denitryfikatora ;D i nie ma problemu z czyszczeniem bo nie ma czego ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

ODPOWIEDZ