Filtr pod zwirowy
Moderator: ModTeam
- eramus
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 90
- Imię: Piotr
Filtr pod zwirowy
Co sadzicie o takim zastosowaniu filtra??Rozwiazuje to problemy z odmulaniem??Wogole jak wyglada praca takiego filtra w praktyce??
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Re: Filtr pod zwirowy
Filtr generalnie nadaje się do akwarium w którym nie masz, żadnego podłoża dla roślin tylko żwir i to gruby, jest również problem z czyszczeniem, ponieważ wtedy trzeba odkopywać go ze żwiru i robi się kipisz.
no fakt to prawda ale jeżeli został prawidłowo zrobiony to nie trzeba go czyścić przez 6-12 miesięcy odmulać dna nie trzeba bo robi to za nas
system rurek z otworami zasysa wodę z pod żwiru i w tym zabrudzenia i przepuszcza je do filtra głównego!
ja polecam to rozwiązanie ale tylko do akwariów poniżej 90l i to takich gdzie nie ma roślin
ale myślę ze jak masz rośniki i dobry filtr to ci pod żwirówka nie potrzebna no bo podmianę i tak trzeba robić a odmulanie to tylko kwestia kilku minut - zależnie od litrażu
;)
system rurek z otworami zasysa wodę z pod żwiru i w tym zabrudzenia i przepuszcza je do filtra głównego!
ja polecam to rozwiązanie ale tylko do akwariów poniżej 90l i to takich gdzie nie ma roślin
ale myślę ze jak masz rośniki i dobry filtr to ci pod żwirówka nie potrzebna no bo podmianę i tak trzeba robić a odmulanie to tylko kwestia kilku minut - zależnie od litrażu
;)
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Filtr pod żwirowy a i owszem ale tłoczący wodę pod żwir ;)
I wtedy w akwarium mamy np. 20-60L materiału filtracyjnego i jest możliwość powstania denitryfikatora
i nie ma problemu z czyszczeniem bo nie ma czego ;)
I wtedy w akwarium mamy np. 20-60L materiału filtracyjnego i jest możliwość powstania denitryfikatora

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami