[solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej
Ok. czyli sprawa rozwiązana. Robię nowy zacier. Co do odłączania na noc; ja wsadzam butelkę z zacierem do lodowatej wody. Spowalnia fermentację i ryby mogą spokojnie oddychać. A jeżeli bimbrownia słabo działa do wsadzam do ciepłej wody i to dopełnia dzieła :]
Ostatnio zmieniony 2008-10-13, 23:17 przez Akwarybka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Pomysłowe rozwiązanie. Tylko pamiętaj, że w zbyt wysokiej temperaturze drożdże również umierają.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
O to nie muszę się martwić. Nawet jeżeli nalewam do garnka bardzo ciepłą wodę to samo nalewanie już obniża temperaturę, garnek w którym niosę ją na górę do salonu również dosyć szybko uwalnia ciepło i gdy wsadzam do niego bimbrownię, drożdże są już bezpieczne ;)hodowca_rybek pisze:Tylko pamiętaj, że w zbyt wysokiej temperaturze drożdże również umierają.
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
hmm ciekawe nalewanie obniża temp wody ;)
i co garnek oddaje ciepło ;> a ja myślałem ze przyjmuje czy woda oddaje ciepło aby ogrzać garnek, no ale spoko.
Gdzie z tym garnkiem mogę się zgodzić, że coś to daje chodź spadek jest niski, to jeszcze mniejszy jest pzy nalewaniu.
nie wiem jaką tam wodę masz u siebie, ale u mnie jak odlecisz gorącą to ręki nie wsadzisz w strumień
i co garnek oddaje ciepło ;> a ja myślałem ze przyjmuje czy woda oddaje ciepło aby ogrzać garnek, no ale spoko.
Gdzie z tym garnkiem mogę się zgodzić, że coś to daje chodź spadek jest niski, to jeszcze mniejszy jest pzy nalewaniu.
nie wiem jaką tam wodę masz u siebie, ale u mnie jak odlecisz gorącą to ręki nie wsadzisz w strumień

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
przecież nie leję wrzątku tylko mocno ciepłą :hyhy:Suja pisze:nie wiem jaką tam wodę masz u siebie, ale u mnie jak odlecisz gorącą to ręki nie wsadzisz w strumień
-
- Rekin forum
- Kontakt:
A co to znaczy woda mocno ciepła ;/
Może zakończmy na tym ta rozmowę o naprawdę jest dla mnie bez sensu.
Według mnie nie ma sensu rozmawiać czy woda jest [mocno ciepła] ciepła, letnia czy wrząca..
Może zakończmy na tym ta rozmowę o naprawdę jest dla mnie bez sensu.
Według mnie nie ma sensu rozmawiać czy woda jest [mocno ciepła] ciepła, letnia czy wrząca..
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Dobra to już ostatnia odpowiedź w tym temacie: woda mocno ciepła to taka co nie parzy ale jest już z blisko :rotfl:
Jeszcze jedno; jak sałam do bimbrowni po tygodniu łyżeczkę sody, to bomblowało strasznie przez 5 minut, a potem już nie działało.... :zdziwko:
Jeszcze jedno; jak sałam do bimbrowni po tygodniu łyżeczkę sody, to bomblowało strasznie przez 5 minut, a potem już nie działało.... :zdziwko:
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Dlatego nie sypie sody bimber się kończy tak nagle w sumie ;]
63L z roślinami
63L z roślinami