Dziwna przypadlosc gupikow.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Michal
Dziwna przypadlosc gupikow.
akwarium: mieszane 240 l, gupki, mieczyki, neony, bocje. glonojad i inne, tem. stala okolo 25 st,naswietlanie okolo 12 h.
problem: z miesiac temu dostalem nowe ryby w prezencie - m.in. gupiki (z takimi "tygrysimi" ogonami - parkę). Te miewaja sie doskonale, ale padaja mi inne, lecz tylko gupiki.
Objawami przed zejsciem jest splaszczecie ogona, wyglada jakby byl czyms sklejony, choc zadnej dziwnej substancji na nim nie stwierdzilem (jakies porazewnie miesni, nerwow?). Ryby robia sie nastepie ospale, a potem wiadomo...
Zaznaczam- problem dotyczy tylko gupikow.
Zastosowalem juz dwukrtone odkazanie zbiornika: Tropical WFC (chyba - taki niebieski)
NIE WIEM CO ROBIC! DZIEKUJE Z GORY ZA POMOC.
P.S. Wiem ze trzeba bylo robic kwarantanne....
problem: z miesiac temu dostalem nowe ryby w prezencie - m.in. gupiki (z takimi "tygrysimi" ogonami - parkę). Te miewaja sie doskonale, ale padaja mi inne, lecz tylko gupiki.
Objawami przed zejsciem jest splaszczecie ogona, wyglada jakby byl czyms sklejony, choc zadnej dziwnej substancji na nim nie stwierdzilem (jakies porazewnie miesni, nerwow?). Ryby robia sie nastepie ospale, a potem wiadomo...
Zaznaczam- problem dotyczy tylko gupikow.
Zastosowalem juz dwukrtone odkazanie zbiornika: Tropical WFC (chyba - taki niebieski)
NIE WIEM CO ROBIC! DZIEKUJE Z GORY ZA POMOC.
P.S. Wiem ze trzeba bylo robic kwarantanne....
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Re: Dziwna przypadlosc gupikow.
stryja pisze:Wiem ze trzeba bylo robic kwarantanne....
A nie zrobiłeś? No to masz za swoje

I te problemy zaczęły się odkąd dostałeś te nowe? Jeśli tak to przytargałeś jakieś choróbsko...
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Nowicjusz
jaki Ty jestes spostrzegawczy! Brawo!
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
No i po co się rzucasz...? Chciałeś pomocy to napisałem. Pytam, czy to się zaczęło odkąd masz te nowe. A Ty sie wkurzasz
Spokój bo Ci włosy wypadną 

[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Nowicjusz
Jest jasno napisane kiedy... Stwierdzenie, ze przytargalem jakies chorobsko nie jest specjalnie odkrywcze, tak samo jak komentarz, ze winieniem byl zrobic kwarantanne. Stad moja irytacja....
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Czy ryby mają lekko "poobgryzane" płetwy? Zwróć też uwagę na kał, czy nie jest aby przeźroczysty? Czy chore rybki nie mają bardzo płaskich brzuszków (efekt wychudzenia)? Podejrzewam martwicę płetw lub co gorsza wiciowce.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
Akwarybka jak dla mnie to nie jest nic z tego:P co do wiciowców do możliwe ale martwica płetw odpada ;) Dlatego bardzo przydatnym urządzeniem jest mikroskop:P możesz obejrzeć próbki śluzu itd pod nim i zobaczyć co rybie dolega.
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
-
- Nowicjusz
"poobgryzane" ogonki są.... niektóre maja plaskie brzuszki, choc zdarzaly sie normalne....
ale dlaczego to cos zaatakowalo tylko gupiki?
problemu z kalem nie zauwazylem.... popatrze.
Dziekiuje za informacje
problemu z kalem nie zauwazylem.... popatrze.
Dziekiuje za informacje
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Gracjan
- Nazwisko: Nykiel
Ja potrzebuje duzo wiecej informacji wiec prosze kontakt na gg 6656681. Moim zdaniem nowe gupiki nie mogly byc chore gdzyz same by zdechly i nie zdychaly by tlko gupiki. Jak zechcesz sie dowiedziec a raczej popisa c o tym to w/w moje gg.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
dawno temu miałam to samo... Wiciowce :/ U mnie też atakowały tylko gupiki (choróbsko także przywiezione ze sklepu...) Pojawiła sie niedawno nowa seria leków Sery, także na wiciowce ;)stryja pisze:"poobgryzane" ogonki są.... niektóre maja plaskie brzuszki, choc zdarzaly sie normalne....
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
Ale ile wam można móić że to nie wiciowce???.... ja pierdziele naprawde poymślcie zanim coś napiszecie.... poza tym na wiciowce stosuje sie metronidazol a nie jakies shity z sery...
216l
2 bocje wspaniałe
2 bocje wspaniałe
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
To co w takim razie Maksior proponujesz??? Ja uważam, że wiciowce, bo sama to miałam i leczyłam! Zamiast pisać posty typu "wcale że nie" Podaj jakiś powód a nie udawaj znawcę...
Może i się stosuje, ale są jeszcze inne leki!Maksior pisze:poza tym na wiciowce stosuje sie metronidazol a nie jakies shity z sery...