Kłopot z roślinami

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Kłopot z roślinami

Post autor: Drottnar » 2008-10-19, 11:35

Witam,

po wielu namowach i długim zbieraniu kasy wreszcie zainstalowałem w zbiorniku zestaw CO2 z butlą wysokociśnieniową. Podaję mniej więcej 2 bąble na sekundę, a parametry wody są następujące:
pH 6,8 - 7,2
KH 6
GH >14
NO2 0
NO3 25
CO2 podawane przez kostkę lipową, docelowo mixer (w trakcie powstawania).
Nawożenie to Tetra PlantaMin raz w tygodniu.
Oświetlenie 3x18W (2x6500 + 1x5000) przez 10h/dzień.

Generalnie odkąd podaję CO2 spadło nieco KH. Z drugiej strony może to być kwestia innych parametrów wody w nowej lokalizacji. Ciężko wyczuć.

Jednak do rzeczy. Instalując CO2 z butli spodziewałem się rewolucyjnej zmiany, że rośliny będą rosły jak szalone, no i że będą pięknie bąblowały. A tu zonk. Moczarka, owszem, rośnie, ale ona rośnie we wszystkich warunkach. Rogatek i hygrophila podobnie. Naromiast np. lotos ma bardzo dużo liści pożółkłych. Na trawie - nie wiem, co to za roślina, ale ma poskręcane, długie i wąskie liście - pojawiły się dziury.

No i ja już nie wiem, co jest nie tak - miał być szampan (marthinez - obiecałeś :p), a są problemy :(

Czy to kwestia przeprowadzki i związanego z nią restartu? Czy może coś innego nie gra? Jak pomóc tym roślinom?

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: Kłopot z roślinami

Post autor: Thierry Henry » 2008-10-19, 12:38

Aż takiego szampana, ja bym się nie spodziewał kupując butlę przy owym świetle. Wiem jak to było w 60l gdy miałem tam podłączoną butlę. Rośliny rosły tak samo jak przy niecałym 0,5W/l. Teraz w 160 przy prawie 0,75W/l i T5 widzę różnicę gdy odłączę CO2 a podłączę. :padam:
Teraz proponuję odkładać na oświetlenie.

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-10-19, 13:12

Wg mnie jest to wina za słabego światła

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-10-19, 13:20

Rzecz w tym, że takie światło mam od niemal początku akwarium i od dłuższego czasu nie miałem żadnych problemów z roślinami, a wręcz przeciwnie - bardzo ładnie się rozwijały.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-19, 15:05

gizun pisze:Wg mnie jest to wina za słabego światła
W/g mnie też
+ dodał bym do tego za niski poziom co2 i być może brak micro/macro, czyli nawozów
Drottnar pisze:Naromiast np. lotos ma bardzo dużo liści pożółkłych. Na trawie - nie wiem, co to za roślina, ale ma poskręcane, długie i wąskie liście - pojawiły się dziury.
.Magiczne słowo - Potas, czyli znów nawóz.
Przecież to normalne, że jeżeli roślina dostaje więcej co2 to zapotrzebowanie na resztę też wzrasta.
Drottnar pisze:Generalnie odkąd podaję CO2 spadło nieco KH.
Na pewno nie przez co2.

Drottnar, kupując butle spodziewałeś sie "fajerwerków"?
Tym bardziej, ze wcześniej miałeś bimber.
Butla to tylko stałe/stabilne/wydajniejsze co2 i tyle.
Drottnar pisze:No i ja już nie wiem, co jest nie tak - miał być szampan (marthinez - obiecałeś :p), a są problemy
Radzę duuuużo poczytać o nawożeniu dwutlenkiem węgla i nawozami zamiast zganiać winę na mnie. :P
Pierwszy raz muszę przeprosić kogoś za to, ze poleciłem mu nawożenie co2. :padam:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-10-19, 15:57

marthinez pisze:+ dodał bym do tego za niski poziom co2 i być może brak micro/macro, czyli nawozów
To ile ja tego CO2 powinienem podawać??? Bo nie chcę rybek wybić przy okazji...
marthinez pisze:Pierwszy raz muszę przeprosić kogoś za to, ze poleciłem mu nawożenie co2
Fakt - makro podaję bardzo nieregularnie. Postaram się to zmienić tak, aby podawać codziennie.
marthinez pisze:Przecież to normalne, że jeżeli roślina dostaje więcej co2 to zapotrzebowanie na resztę też wzrasta.
Czy podając micro + makro uzupełnię braki, czy muszę oddzielnie się potasem zająć?
marthinez pisze:Radzę duuuużo poczytać o nawożeniu dwutlenkiem węgla i nawozami zamiast zganiać winę na mnie.
Ja mam nadzieję, że Twoje przeprosiny są żartem, bo wiesz, że ja żartowałem ;)
marthinez pisze:Drottnar, kupując butle spodziewałeś sie "fajerwerków"?
No obiecałeś mi to w którymś miejscu :p
Nie no, żartuję. Tak poważnie, to bardziej mnie niepokoją właśnie te żółknące liście i pojawiające się dziury. Na fajerwerki jeszcze muszę poczekać na lepsze światło.

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-10-19, 15:59

Podajesz tyle co2, żebny było ok. 25 ppm.Musisz to sobie ustalić metodą prób i błędów.
Drottnar pisze:Czy podając micro + makro uzupełnię braki, czy muszę oddzielnie się potasem zająć?
To zależy ile to macro tego potasu zawiera-chyba

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-10-19, 17:20

Drottnar pisze:To ile ja tego CO2 powinienem podawać??? Bo nie chcę rybek wybić przy okazji...
Przy twoim KH, Ph musi zejść do równego 6.8.
Wyniki ph, które podałeś są bardzo nieprecyzyjne. Nie można brać pod uwagę takiej rozbieżności.
Drottnar pisze:Fakt - makro podaję bardzo nieregularnie. Postaram się to zmienić tak, aby podawać codziennie.
Jakie macro? Czy podajesz coś jeszcze (jakieś micro)?
Przy tak wysokim NO3 postaraj się o k2so4. Kupisz na allegro za grosze.
Przydał by się test PO4.
Drottnar pisze:Czy podając micro + makro uzupełnię braki, czy muszę oddzielnie się potasem zająć?
j.w.
Drottnar pisze:Ja mam nadzieję, że Twoje przeprosiny są żartem, bo wiesz, że ja żartowałem
:ok: :hyhy:
Drottnar pisze:Tak poważnie, to bardziej mnie niepokoją właśnie te żółknące liście i pojawiające się dziury.
W 99% to braki potasu. To pierwszy makroelement, którego zazwyczaj brakuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-11-22, 17:09

Wracam do szampana ;)

Odpowiem może na zaległe pytania (przepraszam Marcin - nie wiem, jak to się stało, że przeoczyłem własny temat).

Moje parametry wody, stałe od dłuższego czasu to:
ph 7,2
KH 10
GH >14
NO2 0
NO3 ~10
CO2 z butli oczywiście.
Oświetlenie: od 11 do 21 3x18W (2x PHILIPS 965, 1xFlora-Glo), od 13 do 16 dodatkowo 2x24W PHILIPS 865.

Podawałem 2 bąble na sekundę. Z kalkulatora (http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_co2) wyliczyłem, że stężenie CO2 w wodzie wynosi 18.92ppm. W związku z tym zwięszyłem dziś dozowanie CO2 do ok 3 bąbli na sekundę (swoją drogą ciężko precyzyjnie ustawić pożądaną ilość CO2 manipulująć zaworkiem precyzyjnym... leki ruch i już za dużo, albo za mało).
Poza CO2 podaję raz w tygodniu PlantaMin (a może lepiej to rozłożyć na codzienne dawki?) oraz codziennie Planta Gainer PRO macro, Planta Gainer PRO Ferro+ (żelazo podałem dziś po raz pierwszy. Jeśli źle zrobiłem to krzyczcie od razu).

O potasie właśnie przeczytałem, więc czym prędzej się w niego zaopatrzę :)

Wracając do szampana - światło jest już odpowiednie... czy rośliny powinny na nie zareagować od razu (znaczy w dwa, trzy dni po jego zainstalowaniu) czy po dłuższym czasie? Bo nie ukrywam, że bardzo liczę na te bąbelki, co to kiedyś, po podłączeniu bimbrowni ujrzałem i mnie zauroczył widok :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-11-22, 20:38

Drottnar pisze:Poza CO2 podaję raz w tygodniu PlantaMin (a może lepiej to rozłożyć na codzienne dawki?
Nie wiem, czy ten nawóz jest odpowiedni do holendra. To taki zwykły nawóz do akwa ogólnego z niewielka ilością światła i roślin (tak mi się wydaje i to tylko moje domysły, bo nigdy go nie stosowałem). Może warto go zamienić na jakieś mikro lub PG Classic (polecany tutaj).
Drottnar pisze:Planta Gainer PRO macro,
Jeżeli tego nie robisz, to zacznij podawać 100% dawki zalecanej przez producenta (odmierzaj strzykawką). Jeśli chodzi o makro w akwarium typowo roślinnym, to lekki nadmiar jest zdecydowanie lepszy, niż niedobór.
Drottnar pisze:Planta Gainer PRO Ferro+ (żelazo podałem dziś po raz pierwszy. Jeśli źle zrobiłem to krzyczcie od razu).
Nie stosowałem, więc milczę. :]
Drottnar pisze:O potasie właśnie przeczytałem, więc czym prędzej się w niego zaopatrzę
Najpierw spróbuj z większą dawka PG macro. Jeżeli po dwóch, trzech tygodniach nie będzie poprawy to zakup k2so4.
Drottnar pisze:Wracając do szampana - światło jest już odpowiednie... czy rośliny powinny na nie zareagować od razu (znaczy w dwa, trzy dni po jego zainstalowaniu) czy po dłuższym czasie?
Trudno powiedzieć. Jeżeli roślinki będą miały wszystko, czego potrzeba to powinny być piekne bąbelki. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-11-22, 23:02

marthinez pisze:Nie wiem, czy ten nawóz jest odpowiedni do holendra. To taki zwykły nawóz do akwa ogólnego z niewielka ilością światła i roślin (tak mi się wydaje i to tylko moje domysły, bo nigdy go nie stosowałem). Może warto go zamienić na jakieś mikro lub PG Classic (polecany tutaj).
W innym temacie ktoś, nie wiem, czy nawet nie Ty ;) napisał, że nie jest to najlepszy pomysł zmieniać mikro jeśli używany się sprawdza. Na razie kupiłem kolejne 250ml więc przy nim zostanę.
marthinez pisze:Jeżeli tego nie robisz, to zacznij podawać 100% dawki zalecanej przez producenta (odmierzaj strzykawką). Jeśli chodzi o makro w akwarium typowo roślinnym, to lekki nadmiar jest zdecydowanie lepszy, niż niedobór.
Podaję 100% zalecanej dawki. Może nawet ciut więcej.
marthinez pisze:Nie stosowałem, więc milczę.
A ta informacja jest dla mnie istotna, więc może ktoś inny?
marthinez pisze:Trudno powiedzieć. Jeżeli roślinki będą miały wszystko, czego potrzeba to powinny być piekne bąbelki.
Chyba podawałem za mało CO2. Dziś, jak zwiększyłem, to pod koniec świecenia pełną mocą pojawiły się bąbelki na liściach niektórych roślin... więc może już jutro będzie dobrze :)

Przy okazji - zastosowałem się do Twojej rady z innego tematu i ustawiłem deszczownię na bocznej ścianie. Czy nie będzie problemem to, że na tym samym końcu jest wlot filtra?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-11-22, 23:36

Drottnar pisze:W innym temacie ktoś, nie wiem, czy nawet nie Ty ;) napisał, że nie jest to najlepszy pomysł zmieniać mikro jeśli używany się sprawdza.
Być może. Nie stosowałem tego nawozu, więc nie mam wyrobionej opinii. Kwestia tylko tego, czy faktycznie się sprawdza.
Drottnar pisze:Podaję 100% zalecanej dawki. Może nawet ciut więcej.
:ok:
Drottnar pisze:Chyba podawałem za mało CO2. Dziś, jak zwiększyłem, to pod koniec świecenia pełną mocą pojawiły się bąbelki na liściach niektórych roślin
Więc może problem leży w dyfuzji co2. Ewidentnie wskazuje na to bąblowanie pod koniec świecenia. Po prostu gaz nie zdąży się rozpuścić w ciągu dnia. Podajesz co2 w nocy?
Drottnar pisze:Przy okazji - zastosowałem się do Twojej rady z innego tematu i ustawiłem deszczownię na bocznej ścianie. Czy nie będzie problemem to, że na tym samym końcu jest wlot filtra?
Nie widzę problemu. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2008-11-23, 00:38

CO2 idzie 24h. Nie mam elektrozaworu, a nie chce mi się bawić w codzienną regulację... Rozpuszczanie zachodzi w mikserze, a bąble na roślinach pojawiły się, gdy zwiększyłem nieco ilość podawanego CO2 (o niecały bąbel na sekundę więcej). Fakt, że zrobiłem to dość późno, bo już po załączeniu się pełnej mocy światła. Myślę więc, że jutro, jak taka dawka CO2 będzie podawana cały czas, rośliny zaczną bąblować wcześniej...

Co do problemu, to miałem na myśli to, że strumień wody może cały lekki syf spychać za korzeń na drugim końcu akwarium.
marthinez pisze:Być może. Nie stosowałem tego nawozu, więc nie mam wyrobionej opinii. Kwestia tylko tego, czy faktycznie się sprawdza.
Jakie mogą być oznaki niesprawdzania się? Bo zwykle pisze się przy kłopotach z roślinami o niedoborach makro...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-11-23, 11:03

Drottnar pisze:Co do problemu, to miałem na myśli to, że strumień wody może cały lekki syf spychać za korzeń na drugim końcu akwarium.
Niech se spycha. Nic się nie stanie.
Drottnar pisze:Jakie mogą być oznaki niesprawdzania się? Bo zwykle pisze się przy kłopotach z roślinami o niedoborach makro...
Slanter miał ostatnio coś naskrobać o objawach niedoborów u roślin. Ciągle czekamy. ;)
Póki co mozesz znaleźć w sieci kilka artów o tym, np. to: http://ilkus.net/~triamond/objawyniedoborow.html
Obrazek

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-11-25, 01:41

Stosuje PG ferro i jestem zadowolony ;) Zaczynaj od dawek 25%, poniewaz jest silnie stezone .Zelaza moze byc mala nadwyzka,pewna czesc fe wytraca sie z wody,nie wiem jakiego uzyto chelatoru

ODPOWIEDZ