Chce kupić baniak, zastanawiam się pomiędzy 375 L czyli 150x50x50 grubość szyb 10mm, lub 450 L, 150x50x60 grubość szyb 10mm. Na wikipedi pokazują standart 150 dł. x 60 wys. na szybach 12mm. Więc jakim cudem producent może dać 10mm, przy tej wysokości, fakt jest tam szyba wzmacniająca na środku, ale licho nie śpi,
Już kupiłem 160 l z 6mm i mi pękło dno. 375l wydaje się bezpieczniejsze ale jest troche mniejsze.
375 czy 450 L, co wybrać
Moderator: ModTeam
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: 375 czy 450 L, co wybrać
Może spytam tak:
Co zamierzasz w tym baniaku robic? Jeśli roślinne to wg mnie bierz 375l jest niższe i wygodniejsze (sam mam 450l i trudno dojść w niektóre zakamarki
) Jeśli jednak zamierzasz robić jakiś biotop (czy coś w tym stylu) bierz 450 nie trzeba w takich baniakach zbytnio moczyć łap 
Co zamierzasz w tym baniaku robic? Jeśli roślinne to wg mnie bierz 375l jest niższe i wygodniejsze (sam mam 450l i trudno dojść w niektóre zakamarki

Teraz kostka 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Zbyszek
planuje biotop dla orand i lwich główek, na początku przez dwa trzy miesiące będzie to akwarium bez światła, na lampy nie mam już kasy. musze orandy wyprowadzić ze 160L bo marzę o biotopie sumatry z bocjami, innymi, a mam teraz:
Botia sidthimunki 2x
Botia macracantha 2x
jakieś sumy 2x
ok7 samic gupika i 3 samce + pare małych gupików
molly black 2x
molly yellow (taka żółta ) 2x
A to wszystko w ok 54L.
Botia sidthimunki 2x
Botia macracantha 2x
jakieś sumy 2x
ok7 samic gupika i 3 samce + pare małych gupików
molly black 2x
molly yellow (taka żółta ) 2x
A to wszystko w ok 54L.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
moja sugestia jest taka- pierw uzbieraj pieniadze a dopiero zakladaj akwarium
cierpliwosc poplaca sam tak robilem;]
a propos grubosci szyb to 10mm na 450l wystarczy nie musisz sie bac bo ryzyko pekniecia jest bliskie zeru osobiscie sam znam kilku kaskaderow co wlasnorecznie kleja podobne akwaria z jeszcze cienszych szyb
cierpliwosc poplaca sam tak robilem;]
a propos grubosci szyb to 10mm na 450l wystarczy nie musisz sie bac bo ryzyko pekniecia jest bliskie zeru osobiscie sam znam kilku kaskaderow co wlasnorecznie kleja podobne akwaria z jeszcze cienszych szyb
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Akwarium bez światła? :/ Nawet malawi potrzebuje namiastki świetlówek... Tak jak radził MaSsAcReR, uzbieraj kasę i wtedy wszystko zalewaj
A co do wielkości akwa... Na Twoim miejscu kupiłbym 375 litrów. Łatwiej będzie ze światłem. Niby to jest 10 cm różnicy, ale dla światła to dużo
W zasadzie nie trzeba będzie 350 W dla roślin do welonów, ale mógłbyś się postarać o 4x54W, albo nawet HQI 

A co do wielkości akwa... Na Twoim miejscu kupiłbym 375 litrów. Łatwiej będzie ze światłem. Niby to jest 10 cm różnicy, ale dla światła to dużo

[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Jeśli masz kasę na kupno baniaka o pojemności 450l to jeśli kupisz 375l będzie pewna różnica w cenie, którą możesz przeznaczyć na oświetlenie. Nawet zwykła belka T8 na 2x36W będzie lepsza niż nic. Brak światła to stres, problemy z aklimatyzacją i duże problemy z procesem trawiennym u ryb.
Ze światłem nie przesadzaj. Jeśli to akwarium planujesz pod karasie to z roślinami nie będziesz kombinował. Mocne i mało wymagające. Inne mogą zostać zniszczone. Przy małej masie roślinnej i mocnym świetle zaczną się problemy z glonami.
Ze światłem nie przesadzaj. Jeśli to akwarium planujesz pod karasie to z roślinami nie będziesz kombinował. Mocne i mało wymagające. Inne mogą zostać zniszczone. Przy małej masie roślinnej i mocnym świetle zaczną się problemy z glonami.