znowu problem, ratujcie

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

jacek.zoo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 8
Imię: Jacek
Nazwisko: D±browski
Kontakt:

znowu problem, ratujcie

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-27, 17:14

witam, znowu mam problem, mam w akwa moliznezje black molly i złote, i dodatkowo zabki. nie wiem czemu black molly zdychaja jedna po drugiej, dzisiaj juz 5 padlo, nie wiem czy to ma znaczenie ale tylkko w tym akwa woda zrobila sie metna, we wszystkich jest ok, tylko w tym jednym....
ph 7
no2- 0
no3- okolo 10-15
temp 25st C
filtr aqua szut t-head 550 plus duza gabka
prosze o szybka pomoc co mam robic. w piatek byly wpuszczone, do dzisiaj bylo ok. pozdrawiam
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Re: znowu problem, ratujcie

Post autor: bercia289 » 2008-10-27, 17:20

ile ich masz w akwa? akwa 30l nie nadaje sie dla molinezji :suchy:

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-27, 17:25

teraz to zostalo z 15 czarnych i z 20 zlotych w 30L, tylko ze to jest w warunkach sklepowych, bo to jest w sklepie, w normalnych domowych warunkach tyle bym nie trzymal. zwirek to kamienie rzeczne ale jasne, porzadnie wypłukane, tylko w tym z 7 akw woda sie zmulila
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2008-10-27, 17:28

hmm może ktoś po prostu cos wrzucił do akwa jak byleś zajęty? wymień wodę dając połowę z innych akwa najlepiej. A to co innego zwracam honor

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-27, 17:33

bercia289 pisze:hmm może ktoś po prostu cos wrzucił do akwa jak byleś zajęty? wymień wodę dając połowę z innych akwa najlepiej. A to co innego zwracam honor
akwa sa przykryte, poza tym dzisiaj caly czas mam rybki na oku, zeby dorzucil nie ma opcji. i co dziwne zdychaja tylko czarne, zlota poki co zadna. zabki tez maja sie dobrze. jedynie co u zlotych zauwazylem, konkretnie u jednej to u nasady ogona ma czerwone zabarwienie, i ona tez taka niemrawa. nie wiem co jest

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2008-10-27, 17:38

mozesz dać zdjecie???? a dawno masz je w sklepie???

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-27, 17:40

bercia289 pisze:mozesz dać zdjecie???? a dawno masz je w sklepie???
zdjecia nie mam jak dac, plywaja od tego piatku,dopiero teraz wprowadzilem rybki. woda stala 2 tyg z wlaczonym sprzetem, bylo wlane aqua safe i wsypany tetra bactozym, moze mfc wlac?? czy ograniczac chemie??

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2008-10-27, 17:42

na chemii się nie znam tzn tej akwariowej, poczekaj na marthineza najlepiej z chemią, a te czarne jak padają to jak wyglądaja? może po prostu przywiozłeś do sklepu chore okazy, zdarza się tak niestety

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-27, 17:47

bercia289 pisze:na chemii się nie znam tzn tej akwariowej, poczekaj na marthineza najlepiej z chemią, a te czarne jak padają to jak wyglądaja? może po prostu przywiozłeś do sklepu chore okazy, zdarza się tak niestety
niby normalnie, plywa plywa, z 5 min patrze plywa do gory "nogami" jak sie odbije od szyby to drygnie, po 5 min juz nie dryga. nic specjalnego na nich nie ma. zadnych odbarwien, zadnych brakow, zadnych skaleczen. oddzielic je jakos?? czy zostawic z reszta?? bo zlote wygladaja na ok, poza ta jedna, zabki tez ładnie smigaja

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2008-10-27, 17:52

hmm oddziel lepiej może jak bd mieć wiecej miejsca to odżyją

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-10-27, 18:46

jacek.zoo pisze:moze mfc wlac?? czy ograniczac chemie??
Nie wlewaj żadnej chemii,dopóki dokładnie nie wiadomo co jest rybom.Wlewając chemię "na zapas"możesz tylko zaszkodzić.Chyba faktycznie trafiłeś na chore Black Molly-moja rada oddzielić o ile masz możliwość.Przyczyn może być pewnie wiele,więc może niech się wypowiedzą inni(bardziej doświadczeni) jaki lek podać :(

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-27, 19:31

Tamcia pisze:
jacek.zoo pisze:moze mfc wlac?? czy ograniczac chemie??
Nie wlewaj żadnej chemii,dopóki dokładnie nie wiadomo co jest rybom.Wlewając chemię "na zapas"możesz tylko zaszkodzić.Chyba faktycznie trafiłeś na chore Black Molly-moja rada oddzielić o ile masz możliwość.Przyczyn może być pewnie wiele,więc może niech się wypowiedzą inni(bardziej doświadczeni) jaki lek podać :(
to nie tylko kwestia black molly, zlote molinezje tez zaczynaja padac, jedynie zabki to na razie nie dotyczy. hodowca od ktorego wzialem poradzil zebym wsypal 2 lyzki soli kuchennej i wlal rozpuszczona w polowie szklanki wode utleniona w tabletce, bo mowi ze to moze byc pierwotniak jak woda sie zmulila. co o tym myslicie??

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-27, 21:15

Mogą to być pierwotniaki. Rybki mogą też być chore.
Ja wymienił bym 100% wody, ale 20% wziął bym ze "starego" zbiornika, a resztę nową, odstana kranówę.
Pamiętaj, ze molinezje to żyworódki i maja bardzo szybką przemianę materii.
Z taka ilością ryb w tak małym "słoiku" codzienne podmiany wody w ilości minimum 30% to konieczność.
Zakwit pierwotniaków też nie bierze się znikąd. Przyczyną jest zazwyczaj zbyt duża kumulacja związków przemiany materii przy zbyt mało wydajnej filtracji biologicznej, a w akwarium sklepowym takiej praktycznie nie ma.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-10-27, 21:28

Prawdopodobnie trafiłeś na ryby które były faszerowane lekami i sztucznymi barwnikami dlatego po gwałtownym odstawieniu zaczynają padać mam znajomego w sklepie i miał podobny problem z gupikami tez padały mu tylko jedne a drugie żyły

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-10-27, 21:40

marthinez pisze:Mogą to być pierwotniaki. Rybki mogą też być chore.
Ja bym stawiał na dwie przyjemności jednocześnie
marthinez pisze:Ja wymienił bym 100% wody, ale 20% wziął bym ze "starego" zbiornika, a resztę nową, odstana kranówę.
Zgadzam się, ale nie w tym samym akwarium. W czystym baniaku, a to do dezynfekcji.
marthinez pisze:Pamiętaj, ze molinezje to żyworódki i maja bardzo szybką przemianę materii.
Z taka ilością ryb w tak małym "słoiku" codzienne podmiany wody w ilości minimum 30% to konieczność.
No właśnie, żyworódki. Kilka sztuk padło w nocy i zapewne po śmierci wydaliły bardzo niepożądane czynniki do wody. Martwa ryba jest też smakowitym kąskiem dla reszty i choroba się roznosi.
Te podmiany mogą być również zbyt małe. Musisz bardziej ograniczyć obsadę w tych akwariach, zwłaszcza że te ryby będą długo tam pływały.

marthinez pisze:Zakwit pierwotniaków też nie bierze się znikąd. Przyczyną jest zazwyczaj zbyt duża kumulacja związków przemiany materii przy zbyt mało wydajnej filtracji biologicznej, a w akwarium sklepowym takiej praktycznie nie ma.
Bo sam filtr nie jest wystarczającym złożem dla pożytecznych bakterii. Za rozkład większości odpadków odpowiada podłoże, które jest podstawą równowagi. W warunkach sklepowych liczy się częsta podmiana na odstaną wodę.

Nie chcę być złośliwy, ale jest takie powiedzonko " Polak mądry po szkodzie " kłania się kwarantanna.

Zbyt szybko zakupiłeś wszystkie ryby. Kupować należy po 2 lub 3 gatunki i po kwarantannie dawać do sprzedaży.
Obrazek

ODPOWIEDZ