ospa u welonek?? pilne

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

jacek.zoo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 8
Imię: Jacek
Nazwisko: D±browski
Kontakt:

ospa u welonek?? pilne

Post autor: jacek.zoo » 2008-11-05, 11:25

witam, dzisiaj zauważyłem ze kilka welonek ma białe krostki na ciele, ale jak dla mnie nie wyglada to na ospe, bo ospa zaczyna sie od pojedynczych kropek, a to w cagu nocy pojawilo sie na rybach i dosłownie wyglądają jak posypane, na poczatku myślałem ze to bąbelki powietrza, tak wygladalo bo tak duzo. ale nie są to zadne bąbelki oczywiście. czy to jest ospa?? mi sie nigdy nie zdazyło zeby welonki mialy ospe. nie maja kontaktu z innymi rybami, siatka jest do kazdego akwa osobna. czy to moze byc przez temp?? bo jest 25, bo to akwa jest przyklejone do innego i przez szybe łąpie ciepło. co z tym zrobic??
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: ospa u welonek?? pilne

Post autor: maol » 2008-11-05, 14:03

Posypane... jakby drobniutką mąką? Z lekko złotawym zabarwieniem?

To najprawdopodobniej oodinoza - i standardowa kuracja oodinopurem powinna pomóc.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

jacek.zoo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 8
Imię: Jacek
Nazwisko: D±browski
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-11-05, 14:25

maol pisze:Posypane... jakby drobniutką mąką? Z lekko złotawym zabarwieniem?

To najprawdopodobniej oodinoza - i standardowa kuracja oodinopurem powinna pomóc.
widzial to jeden znajomy doświadczony akwarysta, mowił ze to ospa, zaaplikowałem ichtiosan i podniosłem troche temperature do 27, jak cos sie zmieni to napisze
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-11-05, 14:46

Dla welonek 27 stopni to może być za dużo. Normalnie temperatura dla tych ryb nie powinna przekraczać 20 stopni, 17 zwykle jest optymalne. Zbyt ciepłe i zwykle za małe akwarium zwykle bywa u nich właśnie przyczyną osłabienia i łapania wszelkich możliwych chorób. A jeżeli zdiagnozowano ospę, ichtiosan jest jak najbardziej OK.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ