Zmiana Filtra- doradźcie coś
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Robert
Zmiana Filtra- doradźcie coś
Witam
Mam akwarium 60 l i myślę o zmianie filtra, na razie mam kaskadowy ze zwykły wkładem gąbkowym do którego wkładam dodatkowo ceramikę. Myślę nad kupnem używanego kubełkowego EHEIM 2013 lub nowej kaskady która będzie miała wkłady na węgiel lub ceramikę oprócz gąbki. Doradźcie czy kubełek będzie dobry do mojego AKWA??, czy nie za duży?? Czy może lepiej zostać przy kaskadzie??
Pozdrawiam
Mam akwarium 60 l i myślę o zmianie filtra, na razie mam kaskadowy ze zwykły wkładem gąbkowym do którego wkładam dodatkowo ceramikę. Myślę nad kupnem używanego kubełkowego EHEIM 2013 lub nowej kaskady która będzie miała wkłady na węgiel lub ceramikę oprócz gąbki. Doradźcie czy kubełek będzie dobry do mojego AKWA??, czy nie za duży?? Czy może lepiej zostać przy kaskadzie??
Pozdrawiam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: Zmiana Filtra- doradźcie coś
Ale masz jakieś problemy z filtracja? kaskada to bardzo dobry filtr więc w czym problem?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
biologiczny, biologiczny! :zdegustowany:Robert6 pisze:Ale masz jakieś problemy z filtracja? kaskada to bardzo dobry filtr więc w czym problem?
Ale co ty chcesz osiągnąć? Większą filtrację biologiczną czy mechaniczną?
Bo kubełek będzie ok będzie połączanie tego

No ale jak chcesz większą filtrację biologiczną to najlepsza jest kaskada!
Podejrzewam ze po prostu brakuje ci miejsca na wkłady tak?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
No ale jak chcesz większą filtrację biologiczną to najlepsza jest kaskada
Co od kiedy? chcesz mi powiedzieć, że kaskada ma pojemnik powiedzmy 10L na wkłady? ehh
Co od kiedy? chcesz mi powiedzieć, że kaskada ma pojemnik powiedzmy 10L na wkłady? ehh
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
Chodzi mi o to że np. mam rybią ospę teraz, po kuracji chciałbym dać węgiel aktywny ale gdzie?? Ogólnie pojemniczek na wkład jest bardzo mały (7x6x10) a ja chciałbym oprócz gąbki jakąś filtracje biologiczną, wcześniej dałem mniej gąbki i włożyłem z 10 szt. wkładów ceramicznych- to chyba trochę mało. A co sądzicie o takim filtrze http://allegro.pl/item482727359_filtr_k ... ratis.html ??
Tak te napsiełm! Więć nie powtarzaj.....tresc usunieta!Robert6 pisze:No ale jak chcesz większą filtrację biologiczną to najlepsza jest kaskada
dzieciaku czytaj uważniej! - nigdzie tak nie napisałem! Napisałem ze kubełek mam więcej od kaskady miejsca na wkłady biologiczne i ma także dobrą filtrację biologiczną!Suja pisze:Co od kiedy? chcesz mi powiedzieć, że kaskada ma pojemnik powiedzmy 10L na wkłady? ehh
Czytać z zrozumieniem nie umiesz? :looka: szok! przecież każdy jeden głupi o tym wie że kubeł ma większą masę biologiczną!
[ Dodano: 2008-11-16, 17:15 ]
lepiej kubełek kup to może przyda się Ci ja będziesz miał więcej litrów!
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 22:54 przez Tofifi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Akwarysta
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Tofifi pisze:No ale jak chcesz większą filtrację biologiczną to najlepsza jest kaskada!
Te 2 zdania przecież sobie nawzajem zaprzeczają.Kaskada jest dobra, ale jeśli kolega ma kasę to niech kupuje kubełTofifi pisze: Napisałem ze kubełek mam więcej od kaskady miejsca na wkłady biologiczne
Nieprawda!
1 zdanie ten temat jak nie ma kasy na kubła to kaskada jest najlepsza
2 zdanie to mówi o tym że jednak lepszy jest kubeł bo on ma dużą filtrację biologiczną ale też i mechaniczną - źle mnie zrozumieliście!
1 zdanie ten temat jak nie ma kasy na kubła to kaskada jest najlepsza
2 zdanie to mówi o tym że jednak lepszy jest kubeł bo on ma dużą filtrację biologiczną ale też i mechaniczną - źle mnie zrozumieliście!
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ty tresc usunieta naucz się pisać po polsku, i pilnuj słów.
zwołałem całą rodzinę i każdy popiera moje zdanie ;]
zwołałem całą rodzinę i każdy popiera moje zdanie ;]
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 22:56 przez Suja, łącznie zmieniany 1 raz.
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Zwracajcie, prosze, uwage na tresci zawarte w waszych postach. Jezeli nie potraficie prowadzic kulturalnej wymiany zdan, bedziecie musieli powstrzymac sie od pisania.
#Slanter
#Slanter
-
- Nowicjusz
No właśnie a ja dalej nie wiem co wybrać, lepszą nową kaskadę czy używany kubełek??
-
- Akwarysta
- Imię: Kamil
- Kontakt:
JA wybrałbym to drugie.Jednak kubeł to kubeł.Ma większą pojemnośc wkładów, a to liczy się najbardziej
Tak jest! :hyhy: kubeł jest tak samo albo i lepiej wydajny biologicznie od kaskady!
A i mechanicznie też niczego sobie!
Zaraz tu wyjedzie mi suja ze kaskada ma napowietrzane złoże bakterii :looka: ale ja uważam że kubełek o poj 6-7L jest lepszy od kaskady mającej objętość na wkłady około 0,5l kubełek nadrabia brak napowietrzania medii biologicznych swoją znacznie większą objętością! :padam:
A i mechanicznie też niczego sobie!
Zaraz tu wyjedzie mi suja ze kaskada ma napowietrzane złoże bakterii :looka: ale ja uważam że kubełek o poj 6-7L jest lepszy od kaskady mającej objętość na wkłady około 0,5l kubełek nadrabia brak napowietrzania medii biologicznych swoją znacznie większą objętością! :padam:
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ty pomysł czasem człowieku co piszesz bo jak to czytam to mnie zęby bolą ;]
Skoro masz tlen w wodzie zawarty i ciągle jest on do niej dostarczany to jak może go brakować w kubełku.
Chyba, że w dawno nie czyszczonym gdzie powstają strefy beztlenowe.
Kaskada wcale nie ma takiego dobrego napowietrzania złoża biologicznego, bo przez nia tez przepływa sobie woda i złoże jest zatopione ;]
Jak chcesz napowietrzane złoże biologiczne to poczytaj o filtrach tackowych [zraszanych]
Skoro masz tlen w wodzie zawarty i ciągle jest on do niej dostarczany to jak może go brakować w kubełku.
Chyba, że w dawno nie czyszczonym gdzie powstają strefy beztlenowe.
Kaskada wcale nie ma takiego dobrego napowietrzania złoża biologicznego, bo przez nia tez przepływa sobie woda i złoże jest zatopione ;]
Jak chcesz napowietrzane złoże biologiczne to poczytaj o filtrach tackowych [zraszanych]
63L z roślinami
63L z roślinami