MAM 40L ZBIORNIK. W NIM DWIE WELONKI
FILTR AQUA SZUT Z GĄBKĄ
ROŚLINNOŚĆ SZTUCZNA
PH WODY NIEZNANE
POKARM TROPICAL GOLD FISCH,VITALITY COLOR,ICHTIO VIT, ŚWIEŻE LARWY OCHOTKI
PREPARAT MFC DO ODKAŻANIA
ZAUWAŻYŁAM ,ŻE OD PARU DNI Z RYBKAMI DZIEJE SIE COŚ NIEDOBREGO.SIEDZ.A CA.LY CZAS NA DNIE,NIE CHCĄ JEŚĆ,SZEROKO OTWIERAJĄ PYSZCZKI,JEDNA Z NICH MA UBYTEK W ŁUSKACH,SĄ APATYCZNE I MAJĄ KOŁYSZĄCE RUCHY.BOJĘ SIĘ ,ŻE ZDECHNĄ. PROSZE O POMOC. JESTEM OSOBĄ POCZĄTKUJĄCĄ I NIE BARDZO WIEM JAK IM POMÓC. ŻADNYCH INNYCH OBJAWÓW JAK PLAMKI, KROPKI,ITP NIE MA
POMÓŻCIE! PADAJĄ MI WELONKI
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Olek
- Kontakt:
Re: POMÓŻCIE! PADAJĄ MI WELONKI
Podaj jaką masz obsadę, chyba że masz tylko 2 welonki to wydaje mi się że zamałe akwarium bo 80 L wody przepada na 1 welonke ale pewnie się mylę;]
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

- Pojemność akwarium: 0
- Imię: aldona
nie. w zbiorniku trzymam tylko 2 welonki
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
Aldona, najpierw czyta się o wymaganiach ryb oraz podstawowe wiadomości o uruchamianiu zbiornika, a dopiero potem rozpoczyna się przygodę z akwarystyką...
(1) Poza litrażem - za małym dla 2 welonów - niewiele mamy istotnych informacji o zbiorniku: czy jest stabilny? podstawowe parametry wody?
(2) Larwy ochotki to wyjątkowo niebezpieczny pokarm - często przy ich udziale przenikają do akwarium drobnoustroje chorobotwórcze... postaraj się wyeliminować go z diety (z żywych pokarmów polecam wodzień).
(3) MFC to wyjątkowa mieszanka przeróżnych lekarstw - na ty polega wielokierunkowość jego działania. Nigdy nie wlałbym go do akwa, a jeśli już to na pewno nie bez istotnej przyczyny. Jak był dozowany?
(4) Postaraj się o jakieś zdjęcia - ułatwi to zdiagnozowanie choroby. Tymczasem dokonaj pomiaru NO2, NO3; zrób podmianę wody (20%-50% w zależności od pomiarów) dodając biostarter (coś czuję, że się przyda); napowietrzanie chyba też jest wskazane... Trudno mi cokolwiek więcej doradzić przy takim natłoku informacji......................
(1) Poza litrażem - za małym dla 2 welonów - niewiele mamy istotnych informacji o zbiorniku: czy jest stabilny? podstawowe parametry wody?
(2) Larwy ochotki to wyjątkowo niebezpieczny pokarm - często przy ich udziale przenikają do akwarium drobnoustroje chorobotwórcze... postaraj się wyeliminować go z diety (z żywych pokarmów polecam wodzień).
(3) MFC to wyjątkowa mieszanka przeróżnych lekarstw - na ty polega wielokierunkowość jego działania. Nigdy nie wlałbym go do akwa, a jeśli już to na pewno nie bez istotnej przyczyny. Jak był dozowany?
(4) Postaraj się o jakieś zdjęcia - ułatwi to zdiagnozowanie choroby. Tymczasem dokonaj pomiaru NO2, NO3; zrób podmianę wody (20%-50% w zależności od pomiarów) dodając biostarter (coś czuję, że się przyda); napowietrzanie chyba też jest wskazane... Trudno mi cokolwiek więcej doradzić przy takim natłoku informacji......................
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Opis zachowań ryb wskazuje na zakażenie bakteriozą. Proszę o dokładniejsze info, szczególnie wg punktu 4) wg Sila. Stawiam na konieczność leczenia Bactopurem, ale poczekajmy z dokładną diagnozą na więcej informacji.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: aldona
no cóż. z przykrością muszę stwierdzić ,że dziś w nocy rybki zdechły.więc nie zdążyłam im pomóc.pomiary wody już do niczego się nie przydadzą,ale serdecznie dzękuję wszystkim za oferowaną pomoc.ja chyba się wycofam z akwarystyki.pewnie za dużo błędów popełniłam dlatego moje rybcie uśmierciłam. z czego jest mi bardzo przykro. pozdrawiam
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
Nie załamuj się! Jeżeli masz 40l akwarium, filtr, grzałkę to może zacznij od kilku łatwiejszych rybek. Na początek dokładnie wyczyść akwarium, wyparz żwirek, kup nowe roślinki... i zrestartuj zbiornik. Dobrze byłoby zmierzyć parametry wody w kranie (informację tą można również otrzymać z Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji). Pozwól akwarium dojrzeć - dodaj biostarter, pierwsze rybki wpuść dopiero po 2 tygodniach i nie wszystkie na raz.aldona1 pisze:ja chyba się wycofam z akwarystyki.pewnie za dużo błędów popełniłam dlatego moje rybcie uśmierciłam. z czego jest mi bardzo przykro.
W razie czego służę pomocą ;-)
maol:
Zamykam wyczerpany niestety wątek - ku przestrodze dla próbujących hodować welonki w małych zbiornikach. Myślę jednak, że wszyscy Forumowicze chętnie pomogą w założeniu nowego zbiornika :-)
Ostatnio zmieniony 2007-09-18, 10:35 przez Sil, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek