bocje nie jedzą co jest??
Moderator: ModTeam
- lorddino
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 191
- Imię: Arek
- Kontakt:
bocje nie jedzą co jest??
witam we wtorek wystartowałem z moim pierwszym akwarium do tej pory wszystko jest oki oprócz 1 rzeczy nie widziałem żeby moje bocje wspaniałe coś jadły po prostu jakby je żarcie w ogóle nie interesowało to normalne choć szczerze w to wątpię
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: bocje nie jedzą co jest??
Możliwe że podjadają ślimaki ja też tak mam z bocjami siatkowanymi :]
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
ale to jest nowe akwarium wprawdzie było wcześniej używane jakiś czas przez mojego znajomego ale ostatnio stało ponad 2 lata na strychu i raczej chyba ślimaków tam nei było no i teraz chyba też nie mam a może ich po prostu nie widze
- pavelek
- Rekin forum
- Kontakt:
Może na roślinkach były :niepewny:
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
no w sumie kupiłem je od jednego kolesia ale szły one do mnie poczta 2-3 dni więc nie wiem czy by przeżyły ślimaki na roślinach a poza tym bym je chyba widział ale tego nie wiem
- pavelek
- Rekin forum
- Kontakt:
Może się jeszcze nie zaaklimatyzowały 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Już mi się nawet odpowiadać nie chce, bo to dzisiaj drugie akwa z rybami wpuszczonymi na starcie ^^
Dwie wersje:
1: bocje są chore, nie będą jadły, szlag je trafi z głodu.
2: za szybko wpuszczone, PRZEZ CO są chore i nie będą jadły, szlag je trafi z głodu.
^^
Dwie wersje:
1: bocje są chore, nie będą jadły, szlag je trafi z głodu.
2: za szybko wpuszczone, PRZEZ CO są chore i nie będą jadły, szlag je trafi z głodu.
^^
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
w jakim znaczeniu za szybko wpuszczone?? tego jakoś nie rozumiem
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
A ja myślę, że potrzebują trochę czasu do aklimatyzacji. Jeżeli nie widać żadnych zmian chorobowych i akwarium było choć w części dojrzałe będzie dobrze. ;)
Poczekaj jeszcze trochę czasu a napewno będą jeść.
Ile masz tych bocji?
Poczekaj jeszcze trochę czasu a napewno będą jeść.
Ile masz tych bocji?
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
ja chyba źle napisałem akwarium stało bez ryb ponad 2 tygodnie
tekst w stylu wystartowałem oznaczał u mnie wpuszczenie ryb może po prostu źle sie wyraziłem
a rzeczywiście ryby wyglądają zdrowo żadnych niepokojących zmia u nich nie zauważyłem oprócz tego właśnie że nei jedzą no i są strasznie płochliwe
[ Dodano: 2008-06-14, 09:39 ]
a i jest ich 4 sztuki z akwarium 191 litrów
tekst w stylu wystartowałem oznaczał u mnie wpuszczenie ryb może po prostu źle sie wyraziłem
a rzeczywiście ryby wyglądają zdrowo żadnych niepokojących zmia u nich nie zauważyłem oprócz tego właśnie że nei jedzą no i są strasznie płochliwe
[ Dodano: 2008-06-14, 09:39 ]
a i jest ich 4 sztuki z akwarium 191 litrów
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To powinno być wszystko dobrze.lorddino pisze:a rzeczywiście ryby wyglądają zdrowo żadnych niepokojących zmia u nich nie zauważyłem oprócz tego właśnie że nei jedzą no i są strasznie płochliwe
Rybki są płochliwe, bo sie jeszcze nie zaaklimatyzowały.
Na przyszłość polecam zbiornik kwarantannowy, szczególnie dla bocji.
Rybki te są bardzo podatne na ospę. Nie posiadają łusek, a jak wiadomo w każdym zbiorniku jest kulorzęsek.
Zestresowane rybki szybko łapią tą chorobę.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A to zwracam honor ^^lorddino pisze:tekst w stylu wystartowałem oznaczał u mnie wpuszczenie ryb może po prostu źle sie wyraziłem
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
np ja się źle wyraziłem w sumie
a teraz sie gdzieś pochowały te bocje raz widać 1 raz w ogóle a czoraj wieczorkiem było ich 3 może położyły sie spać
a teraz sie gdzieś pochowały te bocje raz widać 1 raz w ogóle a czoraj wieczorkiem było ich 3 może położyły sie spać

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Bocje prowadzą nocny tryb życia, więc w dzień raczej Ci się będą chować ^^
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
tak sobie myślę
one przez ostatnie kilka dni pływały normalnie w dzień i nie jadły może one po prostu się dostrajały i teraz dopiero wszystko z nimi będzie oki jak już się przestawia na tryb nocny
na to by to teraz wyglądało ale skubane sie tak dokładni schowały że nawet nie wiem gdzie są
[ Dodano: 2008-06-16, 00:00 ]
a czy one potrafią kopać bo szczerze mówiąc zaniepokoiłem sie tym że cały dzień ich nie widziałem i zacząłem grzebać w akwa
no i okazuje się że jak wcześniej widziałem ze jedna sie schowała pod korzeń to trochę w tym prawdy bo jak go uniosłem to 2 uciekły spod niego i dlatego wydaje mi się kopią skubańce bo na bank jak wkładałem korzeń to nie było wolego miejsca pod spodem
no i następne pytanie o której mniej więcej można sie spodziewać ze sie szanowne bocje pokażą bo mam 4 sztuki i w dzień przy dużym szczęściu widzę czasem 1 a jednak założyłem akwarium żeby cieszyło oko a one jak mi będą wyłazić spod kamyków i korzeni o 2 w nocy to będę średnio zadowolony
one przez ostatnie kilka dni pływały normalnie w dzień i nie jadły może one po prostu się dostrajały i teraz dopiero wszystko z nimi będzie oki jak już się przestawia na tryb nocny
na to by to teraz wyglądało ale skubane sie tak dokładni schowały że nawet nie wiem gdzie są
[ Dodano: 2008-06-16, 00:00 ]
a czy one potrafią kopać bo szczerze mówiąc zaniepokoiłem sie tym że cały dzień ich nie widziałem i zacząłem grzebać w akwa
no i okazuje się że jak wcześniej widziałem ze jedna sie schowała pod korzeń to trochę w tym prawdy bo jak go uniosłem to 2 uciekły spod niego i dlatego wydaje mi się kopią skubańce bo na bank jak wkładałem korzeń to nie było wolego miejsca pod spodem
no i następne pytanie o której mniej więcej można sie spodziewać ze sie szanowne bocje pokażą bo mam 4 sztuki i w dzień przy dużym szczęściu widzę czasem 1 a jednak założyłem akwarium żeby cieszyło oko a one jak mi będą wyłazić spod kamyków i korzeni o 2 w nocy to będę średnio zadowolony