nowe 72 l

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

piotrek-a
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Piotr

nowe 72 l

Post autor: piotrek-a » 2008-12-05, 00:39

Witam
Proszę o ocenę w miarę chęci i możliwości
Może ktoś jest w stanie opisać trochę rośliny bo o tym nie mam wielkiego pojęcia raczej:-/
Zaznaczam, że to pierwsze akwarium - stoi około 3 tygodni - rośliny powoli podrastają

Akwarium Brillux 72l
Oświetlenie 2x24W
Filtr - kubełkowy Tetra ex600

Podłoże - żwir kwarcowy
Nawóz - tylko kulki gliniane

Obsada:
18 Neon Inessa
10 Razbora klinowa
2 Pielęgniczka Anomala
2 Pielęgniczka Żółta
2 Otoski
W planie 2 Kiryski

Pozdrawiam i czekam na jakieś opinie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: nowe 72 l

Post autor: oleq_30 » 2008-12-05, 09:48

masz lekko przerybione , ale z oceną trzeba poczekac aż rośliny się rozrosną poza tym OK
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-12-05, 10:32

Z lekka to mało powiedziane. Zredukuj obsadę bo przesadziłeś. A tak to mało roślin troszkę jak na razie. Zobaczymy co będzie potem.

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2008-12-05, 12:55

Prosiłeś o opis roślin - proszę bardzo:

Obrazek

1. Hydrocotyle leucocephala - roślina która rośnie bardzo szybko kierując się w stronę światła.. może ją sadzić w podłożu, ale także może być użyta jako roślina pływająca. Dobrze rośnie nawet w twardej wodzie.

2. Pistia stratiotes - bardzo szybko rozrastająca się roślina, w tropikach uważana jako chwast, używana jest zarówno do akwariów jak i do oczek wodnych. Przy braku redukowania zbyt dużej ilości Pistii w szybki czasie zakryje ona powierzchnie wody ograniczając światło innym rośliną.

3. Cabomba caroliniana - także rośnie bardzo szybko lecz wymaga dużego oświetlenie by nie "dziczeć". Jedna z najbardizej popularnych roślin. Gdy pędy jej dojdą do powierzchni można je ściąć i wsadzić do podłoża.

4. Ceratophyllum demersum - roślina szybko rosnąca - wymagania podobne do Cabomby, potrzebuje silnego oświetlenia by ukazała swe piękno. Zbyt długie łodygi można je uciąć i wsadzić do podłoża.

5. Cryptocoryne ??? - większość tych roślin i ich odmian nie potrzebuje do wzrostu silnego oświetlenia (choć im większe tym roślina szybciej wypuszcza nowe liście). Pięknie wygląda sadzona w grupach tworząc zbity gąszcz.
Doścignąć niedoścignione...

piotrek-a
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Piotr

hej

Post autor: piotrek-a » 2008-12-05, 13:44

dzięki bardzo za opis roślin odezwę się jak zrobię jakieś zdjęcia innych roślin...

Akwarium przerybione??? hmm radziłem się w u hodowcy więc uznałem, że wie o czym mówi... teraz to nie bardzo mam co z rybami zrobić a może ktoś podpowie w takim razie co koniecznie zredukować. i czy rzeczywiście jest to tak bardzo konieczne:(
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ