Ostatnimi czasy rybki zaczely mi chorowac, dostaly czerwonych plamek na pletwach (chyba byla to plesniawka- jezeli myle nazwe to mnie poprawcie), wszystkie odeszly, wsrod nich moj ulubiony sumik, ktory liczyl sobie 9 lat

Ostatnimi rybkami ktore mialam byly: kirysek, sumy i gurami. Prawdodopodnie zarazily sie od rybek ktore byly do nich dokupione przez mojego tate (danjo) i wszystkie padly.
Akwarium zostalo wymyte, woda odstala 2 tygodnie bez rybek. Narazie plywaja w nim sum i jeden kirysek. Chcialabym dobrac do niego dobre rybki, zeby czuly sie dobrze w warunkach ktore panuja w akwarium.
O moim akwarium:
*pojemnosc 40 l.;
*temp. 22-24 °C;
*malo oswietlone, nie ma specjalnego oswietlenia (mysle o jego zamontowaniu, tutaj poradzcie jakis tani sklep we Wrocławiu czy internetowy);
*z racji malej ilosci swiatla, sa w nim roslinki sztuczne, ostatnio kupilam jedna zywa Echinodorus Tropica , ale nie wiem ile sie utrzyma z taka mala iloscia swiatla (czy sa jakies roslinki nie wymagajace duzej ilosci swiatla?)
*jest troche pustego podloza, w szklanej misce jest zwir;
*akwarium nie jest przykryte (do momentu zakupu oswietlenia);
nie wiem co jeszcze pisac o tym akwarium.
Czy jest tutaj ktos z Wrocławia kto mogłby doradzic mi jakis sprawdzony sklep z rybkami?
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Natalia.