witam ponownie
Mam zamiar wysypać do akwarium żwirek zebrany z rzeki, już go wypłukałem i pozostało mi gotowanie. Pytanko czy lepiej jest gotować w samej wodzie czy z solą a jeśli z solą to ile dać soli tak aby nie przeholować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Żwirek
Moderator: ModTeam
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Re: Żwirek
Niemusisz gotowac tylko wyparz tak jak to juz opisywałem w jednym temacie. A z sola gotuje nie żwirek tylko korzen.
"Ty niegotuj tego żwiru, Zagotuj w czajniku wode. Wsyp do jakies miski żwir. Jak czajnik gwizdze to zdejmij go z gazu i zawartosc wlej do miski gdzie jest żwir. NIech ta woda tam postoji z 1-2 minuty i wylej ja do kibla czy gdzies. Potem weż ta miske i nalej tam zimnej wody by ostudzic gorace kamyki"
Wyciete z innego tematu. Made by Kazio
"Ty niegotuj tego żwiru, Zagotuj w czajniku wode. Wsyp do jakies miski żwir. Jak czajnik gwizdze to zdejmij go z gazu i zawartosc wlej do miski gdzie jest żwir. NIech ta woda tam postoji z 1-2 minuty i wylej ja do kibla czy gdzies. Potem weż ta miske i nalej tam zimnej wody by ostudzic gorace kamyki"
Wyciete z innego tematu. Made by Kazio
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Żwirek
Ja bym po prostu porządnie wypłukał gorącą wodą przez minimum 15 minut.lu1934 pisze:witam ponownie
Mam zamiar wysypać do akwarium żwirek zebrany z rzeki, już go wypłukałem i pozostało mi gotowanie. Pytanko czy lepiej jest gotować w samej wodzie czy z solą a jeśli z solą to ile dać soli tak aby nie przeholować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jak boisz sie bakterii możesz pomoczyć w nadmanganianie potasu kupionym w aptece za 2zl ;)
Nadmanganianu dajesz tyle, aż się zrobi bardzo różowa woda, a moczysz przez około 15-20 minut.
Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.