Brak prądu... i co dalej?
Moderator: ModTeam
Brak prądu... i co dalej?
W mojej skromnej miejscowości ma nie być prądu przez dwa dni tzn.: od 8 do 15. Moje pytanie, zbiornik mam 45l i czy nie zaszkodzi to jego kondycji...? Jest kilka roślinek i kolejne pytanie, czy może kiedy wróci prąd przedłużyć im czas oświetlania....? Co o tym sadzicie...?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
Re: Brak prądu... i co dalej?
Akwarium nic nie powinno się stać, chociaż jeśli masz dużo rybek w tak małym akwarium powinieneś zając się natlenianiem wody.
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
zajął bym się tylko natlenianiem wody nic więcej ale nie za dużym bo rozłożysz całe CO2
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
akwaR, ja wyłączyłbym CO2 i nic nie robił. Co do natleniania wody to czemu nie. Co do temperatury wody to nie ma problemu, bo jest ciepło za oknem, a jak spadnie to dolewaj ciepłej ;)
acha! nie przedłużałbym czasu naświetlania.
acha! nie przedłużałbym czasu naświetlania.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Dzięki wszystkim za informację. Więc nie będę doświetlał roślin. A jeszcze jedno, co myślicie o
nawozach...? Ograniczyć dawkowanie? Bo jak nie ma światełka to nie wykorzystają wszystkiego... A rybek nie mam za dużo w sumie może 7. CO2 odłączone.
Jeszcze raz dzięki!
nawozach...? Ograniczyć dawkowanie? Bo jak nie ma światełka to nie wykorzystają wszystkiego... A rybek nie mam za dużo w sumie może 7. CO2 odłączone.
Jeszcze raz dzięki!

-
- Nowicjusz
Ograniczenie dawkowania nawozów to dobry pomysł. CO2 musisz odłączyć koniecznie!
Z temperatura problemów być nie powinno. Rośliny bez światła nie ucierpią, tylko zamiast produkować tlen będą go zużywać więc dotlenianie to sprawa priorytetowa!
Nie masz co się martwić, wiem z doświadczenia że nic się nie stanie
Z temperatura problemów być nie powinno. Rośliny bez światła nie ucierpią, tylko zamiast produkować tlen będą go zużywać więc dotlenianie to sprawa priorytetowa!
Nie masz co się martwić, wiem z doświadczenia że nic się nie stanie

- frytexxx
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
No, tym bardziej, ze nawozy zuzywaja tlen (trosze mniej niz leki) no i napowietrzanie jest na prawde potrzebne. Tak jak napisal snake, nie masz co sie martwic :-D
Jak pomoglem i jak to Ci pomoglo, to kliknij, ze pomoglem ;-)
-----------------------------------------------------------
Mam nadzieje na 80l...
Mam nadzieje na 80l...

Nic nie kombinuj ,najważniejsze aby temperatura za dużo nie spadła.
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
W jaki sposób nawozy i leki zużywają tlen? Nie kapuję.... Raczej wpływają, poprzez wspomaganie rozrostu roślin na wzrost ilości tlenu w wodzie... A leki? Same z siebie? Jak?frytexxx pisze:No, tym bardziej, ze nawozy zuzywaja tlen (trosze mniej niz leki) no i napowietrzanie jest na prawde potrzebne
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- frytexxx
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
Nie wiem ;-) . Tylko zawsze jak czytam na ulotkach (nie wszystkich) i w ksiazkach o akwarystyce to tak jest napisane. Nie wiem czy same z siebie, czy moze wplywaja na jakies bakterie, czy co, ale tak jest ;-) .
Jak pomoglem i jak to Ci pomoglo, to kliknij, ze pomoglem ;-)
Mam nadzieje na 80l...
Mam nadzieje na 80l...