Witam!
Dziś od rana obserwowałem swój pierwszy zbiornik. Rano zapodałem nawozy, po włączeniu oświetlenia po kilku godzinach zauważyłem pojawianie się bąbelków powietrza pod liściami roślin - znak że fotosynteza idzie ładnie i roślinki rosną. Około 16-tej zrobiłem podmiankę wody (standardową jak co weekend).
I po włączeniu światła zauważyłem (nie pierwszy raz) że po godzinie bąbelków powietrza jest 3x tyle niż od rana po 5 godzinach!
Co takiego jest w wodzie z kranu że rośliny tak przyspieszają produkcję tlenu po podmiance?
Co dobrego dla roślin jest w kranówce?
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Co dobrego dla roślin jest w kranówce?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Darek
Re: Co dobrego dla roślin jest w kranówce?
Lejąc wodę już napowietrzasz wodę w akwarium.
W wodzie z kranu może być NO3 ale podejrzewam,z e chodzi właśnie o powietrze wprowadzane ze świeżą wodą.
W wodzie z kranu może być NO3 ale podejrzewam,z e chodzi właśnie o powietrze wprowadzane ze świeżą wodą.
126l: 7 Kryptopterus minor, 6 Corydoras pleatus, 1+1 Mikrogeophagus ramirezi, 5 Caridina sp. "Crystal Red" A, 1+1 Apistogramma Agassizi + zatoczki i helenki
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Nie sądzę żeby powietrze miało tu cokolwiek do rzeczy. Znaczy co? Sugerujesz że potrzebują jakiegoś gazu z powietrza? CO2 idzie z butli a tlen same produkują.
NO3 sam dozuje bo w kranówce jest zerowe.
Raczej sądzę że to coś z mikro...
NO3 sam dozuje bo w kranówce jest zerowe.
Raczej sądzę że to coś z mikro...
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Chwilowe bąbelkowanie po zaraz podmianie wody nie wynika z procesów prowadzonych przez rośliny, składu wody, makro i mikroelementów etc.
Proponuję prosty eksperyment: weź szklankę, nalej do niej wody i zaobserwuj co się dzieje. W szklance nie ma roślin, glonów, etc, nie miesza się ciepła woda z zimną czy coś w tym stylu (zapewniam także, że sama szklanka nie przeprowadza fotosyntezy ;p ). Te bąbelki które powstaną, to po prostu powietrze, które woda "uwięziła" w sobie.
Proponuję prosty eksperyment: weź szklankę, nalej do niej wody i zaobserwuj co się dzieje. W szklance nie ma roślin, glonów, etc, nie miesza się ciepła woda z zimną czy coś w tym stylu (zapewniam także, że sama szklanka nie przeprowadza fotosyntezy ;p ). Te bąbelki które powstaną, to po prostu powietrze, które woda "uwięziła" w sobie.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Nie chodzi o 'jakieś tam' bąbelkowanie tylko o znacznie szybsze wydzielanie tlenu przez rośliny po podmianie. O te bąbelki które pojawiają się na spodnich powierzchniach liści. Nie mówię tu o żadnych innych bąbelkach gazu.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Mówisz o jednym i tym samym.Nie chodzi o 'jakieś tam' bąbelkowanie tylko o znacznie szybsze wydzielanie tlenu przez rośliny po podmianie. O te bąbelki które pojawiają się na spodnich powierzchniach liści. Nie mówię tu o żadnych innych bąbelkach gazu.
Po podmianie bąbelki są wszędzie. Na spodzie liścia też.
Wierz mi obserwuje to każdy.
Nawet malawistom wtedy bąblują kamienie.