AquaEl Turbo Filter 350- problem
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Sebastian
AquaEl Turbo Filter 350- problem
Witam! mam problem tego typu: kiedy mam założony wkład ZeoCarb i gąbkę, to nie mam napowietrzania. To znaczy wodę pompuje ale w małym stopniu, ale powietzra już nie ciągnie i tak samo jest jak jest założona tylko gąbka.Sam filtr węglowy wszystko pracuje ok. Dodam że mam ten filterek tydzień. Co z ta gąbką?Czy filtr uszkodzony?W sumie bąbelki nie napowietrzaja wody, ale widać że filtr się męczy z dwoma wkładami. Co na to poradzić, zakładać tylko sam wkład biologiczny?
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 13:02 przez Omenmasza, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: AquaEl Turbo Filter 350- problem
Napowietrzanie to proces zachodzący na skutek ruchu powierzchni wody - a więc żadne bąbelki nie są do tego potrzebne. Skieruj wylot filtra tak, aby maksymalnie poruszał taflę wody i zapomnij o problemach zbyt małego natlenienia.
Co do wkładów - sama gąbka wystarczy, osobiście jestem przeciwnikiem wkładów węglowych w filtrze bez konkretnego uzasadnienia.
Co do wkładów - sama gąbka wystarczy, osobiście jestem przeciwnikiem wkładów węglowych w filtrze bez konkretnego uzasadnienia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Sebastian
Spróbuję dzisiaj samą gąbkę zostawić, ale tak jak wczesniej napisałem z gąbką, filtr jakby się męczył, wydaje mi się że przepływ wody strasznie się zmniejsza jak jest założona gąbka. Tak jakby nie dawał rady ciągnać wody przez nią.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
W małych filtrach wewnętrznych gąbka to podstawowe i najważniejsze medium filtracyjne. Nie można z niego nigdy rezygnować ani kombinować z zamianą jej na "coś innego" - takie eksperymenty zwykle źle się kończą. A jeżeli filtr z samą tylko gąbka działa źle... to coś z nim nie tak. Z czystą gąbką powinien uzyskiwać wydajność zbliżoną do podanej przez producenta, nie może mieć problemów z tłoczeniem ani pracować w wyraźnym wysiłkiem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back