małe gupiki

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

madlyn
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Monika

małe gupiki

Post autor: madlyn » 2007-07-06, 09:13

Hey, pisałam Wam kiedyś, że mój samczyk Molinezja black moly kreci z samiczka gupika no i właśnie potem urodziły się małe. Teraz zauważyłam,ze małe gupiki od połowy robią się czarne. Czy jest to możliwe aby były to dzieci molinezji??? Czy coś im jest. Wyglądają na zdrowe

Awatar użytkownika
Kamcia17
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Kontakt:

Re: małe gupiki

Post autor: Kamcia17 » 2007-07-06, 09:26

nie znam sie na tym za dobrze, ale slyszalam juz o wielu przypadkach, gdzie dwa rozne gatunki sie krzyzowaly. wiec moze to byc mozliwe, ze to black molly jest tatusiem :-D
tym bardziej ze juz widac jakas odmiennosc mlodych gupikow ;-)
[glow=blue]Kamcia17[/glow]<<<My sexy photo:D
90l:4x brzanka sumatrzańska,2x molinezja cz.,2x mieczyk,2x bojownik,2x zbrojnik(lamparci,złoty),2x gupik
28l:małe>3x molinezja,1x zbrojnik

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-07-06, 09:57

Jeżeli naprawdę stworzyłaś taką krzyżówkę,powinno się takie ryby poswięcić i usunąć. Nie powinno się hodować "odmieńców" genetycznych. Choć to o czym mówisz, wydaje się mało prawdopodobne - to raczej niemożliwe. Gupiki za to potrafią się naprawdę różnorodnie wybarwiać - może akurat trafiły Ci sie czarne?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

madlyn
Forumowicz

Post autor: madlyn » 2007-07-06, 10:28

mam nadzieje,że to mało prawdopodobne bo nie mogłabym się ich pozbyć

Pablo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Post autor: Pablo » 2007-07-06, 10:44

Są małe szanse na to żebyś miała krzyżówkę najprawdopodobniej to tak wybarwione gupiki
więc nie usuwaj ich z akwa :-> .
Czyż nie piękne?
Pozdrawiam. Pablo
\/ Nie bądź taki kliknij Pomógł =]

madlyn
Forumowicz

Post autor: madlyn » 2007-07-06, 10:49

dzięki, nie miałam zamiaru się ich pozbywać ;-)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-07-06, 11:02

Generalną zasadą jest - niestety - likwidacja osobników z wadami genetycznymi, co u gupików zdarza się bardzo często. Czarny kolor oczywiście nie jest żadnym przeciwskazaniem, ale krzyżówki międzygatunkowe, egzemplarza niedorozwinięte lub z widocznymi wadami powinno sie jak najszybciej usuwać, w trosce o zdrowy rozwój gatunku. Jest to spowodowane tym, że u szybko rozmnażających się gatuków takich jak gupik wady genetyczne lub skłonnosc do nich będą przekazywane bardzo szybko następnym pokoleniom, co na dobre im nie wyjdzie.

Gupik jest bardzo dobrym przykładem, jak nie powinna wygladać sztuczna ewolucja gatunku. Te wszystkie wielokolorowe odmiany zostały wychodowane sztucznie, przez akwarystów stosujacych właśnie metody krzyżowania osobników o bardzo zbliżonych genotypach z pewnymi cechami, które chcieli wyolbrzymić, jak najszybciej, w jak najmniejszej ilości pokoleń. Efektem jest oczywiście duża ilość przepięknych odmian barwnych, ale też skłonność do wad genetycznych. To samo zreszta dotyczy również innych tzw. rasowych gatunków, nie tylko ryb, ale też np. kotów, tyle, że rzadziej przeciętny hodowca może to zaobserwować.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Gaber

Post autor: Gaber » 2007-07-06, 12:03

Dojrzała samica gupika potrafi przechowywać nasienie swoich samców (zapas) na kilka miotów ,więc prawdopodobnie twoja samiczka musiała być pokryta dużo wcześniej przez samca własnego gatunku jeszcze tam skąd ją nabyłaś.
Co do maści młodych półczarne to dość często się je spotyka w handlu.
Ponoć istnieją krzyżówki molly z gupikiem i efekt jest naprawdę zdumiewający,więc w tym przypadku nie jestem za eutanazją młodych.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2007-07-06, 12:36

ale ja nikogo nie namawiam do eutanazji zdrowych tylko że czarnych gupików. Trzeba poczekać i zobaczyć - jak będa to prawidłowe gupiki, wszystko jest OK. Jak będą to dziwne krzyżówki lub jakieś mutanty - jestem za eutanazją.

zekom
Nowicjusz

Post autor: zekom » 2007-07-13, 08:33

mam młode gupiki - oddam w dobre ręce. Mam małe akwa i parkę zdrowych gupików (między innymi) - no i sami wiecie, 7sztuk oddam bez szkody. Wrocław ;-)

Gupiczka
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gupiczka » 2007-07-23, 12:35

To ja też się dołączę: mam dorosłe gupiki. Jeśli ktoś z Lublina chciałby kilka za niewielką opłatą - zapraszam! ;-)
Oddam gupiki za niedużą opłatą! Dorosłe, wybarwione-duże i kolorowe.LUBLIN.info gg lub mail

ODPOWIEDZ