Fosfor- gdzie go najwiecej?
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
Fosfor- gdzie go najwiecej?
Kłaniem sie wszytskim. Mam do was pytanie czym podnies poziom fosforu w zbiorniku? moze troche o moim zbiorniku. Otoz jest nawozony cała linia planta activ wszystko jest super po za fosforem, płynny nawoz makroelementow pieknie i skutecznie podnosi poziom azotanow 1ml podnosi 1ppm w 100l wody naprawde wydajny nawoz. Fosforu jest jednak nico mniej niz bym chciał. Poziom No3 utrzymuje na poziomie około 20-10ppm a poziom fosforu 0.25 test hagena tyle wskazuje, moim zdaniem testy tej firmy sa dosyc dokładne. I tu moje prosba do was czym zwiekszyc poziom PO4? prosiłbym o rzecz łatwo dostepna gdyz sole odpadaja poniewaz nie potrafie ich nigdzie znalesc a zamaiwiac przez internet nie chce. Zapomniałem dodac ze poziom Po4 chciałbym zwiekszyc do okło 1ppm. Dziekuje za odp. pozdrawiam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Fosfor- gdzie go najwiecej?
Tylko sól KH2PO4. Innej możliwości nie ma na dokładne dawkowanie fosforu.kukiss21:) pisze:I tu moje prosba do was czym zwiekszyc poziom PO4? prosiłbym o rzecz łatwo dostepna gdyz sole odpadaja poniewaz nie potrafie ich nigdzie znalesc a zamaiwiac przez internet nie chce.
Mimo wszystko proponuję zamówić przez neta w tym sklepie: http://akwanawozy.sklepna5.pl/pokaz_pro ... p?idprod=6
Na prawdę warto, nie tylko tą sól.
-
- Forumowicz
Tak było by najlepiej... Podobno wiecej fosforu znajdew nawozie Aqua Art Planta Gainer Pro Macro jest to prawda? Jezeli nie wtedy postaram sie o te sole.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Widzisz, przewagą soli nad takimi nawozami jest świadomość, że wiemy ile, czego dajemy do zbiornika. Jak dam 1ppm fosforu to wiem, że mam 1ppm fosforu i nic poza tym.kukiss21:) pisze:Podobno wiecej fosforu znajdew nawozie Aqua Art Planta Gainer Pro Macro jest to prawda?
W przypadku mieszanek nie wiesz ile fosforu jest w środku. Dodatkowo z fosforem wprowadzasz potas i azot (i kto wie co jeszcze).
Gdy te dwa składniki mamy pod dostatkiem dodając nawóz kumulujemy je jeszcze bardziej, co w konsekwencji zamiast uregulować stosunek NPK, rozregulowuje go bardziej.
Ale oczywiście wybór jest Twój. Wielu stosuje ten nawóz z powodzeniem. ;)
-
- Forumowicz
Postaram sie o te sól. Dzieki