Chciałbym rozmnożyć kiryski spiżmowe (pstryte)
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Karol
- Nazwisko: Wojta¶
Chciałbym rozmnożyć kiryski spiżmowe (pstryte)
mam akwa ok 60l i mam 2 kiryski pstryte wiem że samice i samca i bardzo chciałbym je rozmnoży ale nie wiem co jest potrzebne kiedy maja okres godowy itp. prosze o rady
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: Chciałbym rozmnożyć kiryski spiżmowe (pstryte)
Witam!
Kiryski są SPIŻOWE. Oraz PSTRE. To dwa oddzielne gatunki.
Ważna informacja - kiryski to rybki STADNE. Minimum 6 sztuk jednego gatunku w zbiorniku plus odpowiedni litraż. Pstre są zdaje się do standardowej 60-tki za duże.
Jeżeli mają odpowiednie warunki to obfitsze karmienie żywym pokarmem przez kilka dni oraz podmiana wody (chłodniejszej niż ta w zbiorniku) często je stymuluje do tarła.
Ale nie ma zasady - jeżeli bedą miały właściwe warunki to będą się wycierać. Kiedy to już od nich zależy
.
Tyle, że w ogólnym akwarium ikra ma nikłe szanse na przetrwanie - zostanie zjedzona przez resztę obsady. Żeby się wytarły i coś z ikry było trzeba pomyśleć o zbiorniku tarliskowym.
ps. skąd wiesz że masz parkę?
Kiryski są SPIŻOWE. Oraz PSTRE. To dwa oddzielne gatunki.
Ważna informacja - kiryski to rybki STADNE. Minimum 6 sztuk jednego gatunku w zbiorniku plus odpowiedni litraż. Pstre są zdaje się do standardowej 60-tki za duże.
Jeżeli mają odpowiednie warunki to obfitsze karmienie żywym pokarmem przez kilka dni oraz podmiana wody (chłodniejszej niż ta w zbiorniku) często je stymuluje do tarła.
Ale nie ma zasady - jeżeli bedą miały właściwe warunki to będą się wycierać. Kiedy to już od nich zależy

Tyle, że w ogólnym akwarium ikra ma nikłe szanse na przetrwanie - zostanie zjedzona przez resztę obsady. Żeby się wytarły i coś z ikry było trzeba pomyśleć o zbiorniku tarliskowym.
ps. skąd wiesz że masz parkę?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Karol
- Nazwisko: Wojta¶
Pytałem się pani w zoo i dowiedziałem sie że samiczka jest większa od samca
p.s Dzieki
p.s Dzieki

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Jest 95% szans że Pani w zoologicznym nie wie co mówi, dlatego lepiej jej nie pytać. Poza tym, między rybami może być różnica wiekowa.Apitogramma pisze:Pytałem się pani w zoo i dowiedziałem sie że samiczka jest większa od samca
Szanse na to, że dwa ''samotne'' kiryski Ci się wytrą są prawie żadne. Potrzebujesz stada.