No napewno torf jest mało wydajny przy takim zbiornkiu, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na RO. Dodałam jeszcze ketapang, woda herbaciana, ale PH nie spadło. Może coś z testami nie tak :kwasny:
Torf
Moderator: ModTeam
-
Zielonooka
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Karolina
Re: Torf
Tak bym właśnie chciała, bo nie mogę się zdecydować
Ostatecznie obsada trochę mi się zmieniła. Zostanę przy skalarach, gurami, kilku bocjach i może 3 kiryśnikach.
No napewno torf jest mało wydajny przy takim zbiornkiu, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na RO. Dodałam jeszcze ketapang, woda herbaciana, ale PH nie spadło. Może coś z testami nie tak :kwasny:
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ech... poczytaj o efekcie buforowym. W tak dużym zbiorniku takimi zastępczymi środkami nic nie osiągniesz. Poza tym pamiętaj że pH, gH i kH to wartości związane i praktycznie nie da się "regulować" tylko jednego z nich. Dlatego też, o ile nie ma specjalnej potrzeby, zaleca się nie ruszać parametrów wody - bo zwykle sprawę się pogorszy, a nie polepszy. A w Twoim przypadku absolutnie takiej potrzeby nie widać - co najwyżej pamiętaj, żeby nie wkładać do akwarium kamieni, skał itp. dekoracji które mogą wodę jeszcze bardziej alkaizować ( i jednocześnie utwardzać!).
P.S. Jak zwykle napiszę - obsada proponowana przez Ciebie do zbiornika 450l jest kompletnie nieciekawa. Będziesz miała olbrzymie akwarium i kilka najzwyklejszych ryb, które tak samo można zobaczyć w wielu znaaaacznie mniejszych akwariach. Nie lepiej sprawę porządnie przemyśleć i zrobić w tym zbiorniku coś naprawdę ciekawego, czego w mniejszych pojemnościach się nie zobaczy?
P.S. Jak zwykle napiszę - obsada proponowana przez Ciebie do zbiornika 450l jest kompletnie nieciekawa. Będziesz miała olbrzymie akwarium i kilka najzwyklejszych ryb, które tak samo można zobaczyć w wielu znaaaacznie mniejszych akwariach. Nie lepiej sprawę porządnie przemyśleć i zrobić w tym zbiorniku coś naprawdę ciekawego, czego w mniejszych pojemnościach się nie zobaczy?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
-
Zielonooka
- Forumowicz
maol, Czyli sugerujesz żeby jednak usunąć ten torf i ketapang z filtra ? poczytam jak tylko będę miała trochę czasu 
Dzięki śliczne za podpowiedzi
Dzięki śliczne za podpowiedzi
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
- maol
- Moderator
Czy usunąć? Chyba tak, bo to nic nie da. W filtrze jest miejsce na różne media, ale ... sensowne dla danego zbiornika. Zwykle jest to jak najwięcej ceramiki 
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
- Lermi
- Akwarysta
- Imię: Kinga
- Kontakt:
To prawda. Ja sobie powymyślałam kosmiczne wkłady fitrujące, regulujące parametry wody, że mucha nie siada...i skończyłam na gąbce i ceramice, która sprawdza się zdecydowanie najlepiej.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
Zielonooka
- Forumowicz
Dzięki za odpowiedzi
szkoda tylko że zamiast ceramiki kupiłam torf, no ale mleko się już rozlało to płakać nie będę ;)
- maol
- Moderator
Będziesz. Niewłaściwy wkład w filtrze to klęska murowana. Kolejność zakupu i niewłaściwie wydana kasa nie mają na to wpływu. Za mała powierzchnia filtracyjna - jak najbardziej. Szczególnie przy takich pojemnościach.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back