Fajny temat, podoba mi się. Aqua ma rację w kwestii różnic float a OW. Teraz mam prośbę do wszystkich którzy posiadają akwarium. Jeśli sądzicie że wasze szkła są proste to przyłóżcie poziomice wzdłuż akwarium tak jak to opisał kolega w 1 poście. Podpowiem wam na jakiej wysokości najłatwiej to sprawdzić.
Metoda MES. Naprężenia w powłoce o siatce 7,5x6
Daje to łatwy pogląd dlaczego stosowane są podłużne wzmocnienia które i tak nie zabezpieczają akwarium w 100% przy obciążeniu hydrostatycznym.
Przynajmniej 80% osób o standardowym akwarium długości 60 cm i grubości szkła 4-6mm bez wzmocnień zdziwi jak przyłoży poziomicę.
Od siebie dla założyciela tematu napiszę tak: zostaw szkło w spokoju nic mu nie będzie, pójdziesz do sklepu kupisz akwarium kolejne, zalejesz wodą, a te będzie miało odchylenie 2mm lub inne. Oczywiście chyba że masz zamiar kupić szkło 10mm którego stosuję się w OW, nie wiem czy się stosuje float 10mm więc nie wypowiadam się.
Szyba robi się wypukła...
Moderator: ModTeam
- xkameliax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marika
- Kontakt:
Re: Szyba robi się wypukła...
Jesteś niesamowity Uwielbiam te Twoje przypływy optymizmu ;)maol pisze:A ja postanowiłem epatować wręcz energią pozytywną. Koder, akwarium z miękkimi od nacisku szybami to wspaniała rzecz Po co nam mędrca szkiełko i oko, jak od razu widać przewagę konstrukcji giętkich nad sztywnymi - przecież guma się nie łamie nie? A i widok ryb pluskających wesoło na dywanie rozjaśni mrok w naszych głowach i da sercu radość
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Marcin
- Nazwisko: K
tak Ryumaru masz rację, szkło jest szkłem, nie jest ciałem stałym i nie ma różnicy czy to zwykły float, optiwhite, czy anisol, każde się wygnie z różnicą około 1 mm
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Podpisze się pod tym co napisał Marcin K (i Ryumaru ), bo przyłożyłem poziomnicę bo mojej 112-tki. I 5 cm od górnej krawędzi mam też z 1 mm wygięcia.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Jan
Witam.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Aby odpowiedzieć na zadane pytania:
Szkło float,
grubość 6mm,
wzmocnienia szerokie i trzymają się solidnie,
producent PPHU Wromak.
Cóż, pewnie zostawię to w spokoju - skoro stoi tak już blisko rok... :-)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Aby odpowiedzieć na zadane pytania:
Szkło float,
grubość 6mm,
wzmocnienia szerokie i trzymają się solidnie,
producent PPHU Wromak.
Cóż, pewnie zostawię to w spokoju - skoro stoi tak już blisko rok... :-)
Wypowiedź mogła zawierać lokowanie produktu... <- idiotyczne, ale niestety ustawowo wymagane. "Ave Cezar"!
- zak19
- Forumowicz
- Imię: Adrian
Aż zęby bolą od niektorych przeczytanych tu glupot.
FLOAT to szklo, które powstaje w wyniku wylania jego odpowiedniej ilosci na cyne. Dawniej robiono szklo walcowane, które przechodzac przez dwa walce mialo dana grubość. Od razu powiem, że w teorii tylko byla to grubość jedna na calej tafli. Szklo OW to też FLOAT tylko inna mieszanka przez co szklo ma kolor zidlonkawy, niebieski, żółty lub powiedzmy jest krystalicznie przezroczyste.
Kazda sciana w naszych zbjornikach ulega odksztalceniu w mniejszym lub wiekszym stopniu. Nawet szyba w oknie od wiatru. Akwarium masz od roku i naglepanikujesz. Nawet wiadukty muszą mieć jakąś elastycznosc. Wzmocnienia wzmocnieniami niemniej wszystko ma swoja przewidziana wytrzymałość. To akwarium na 100% od normalnego uzytkowania nie pęknie. Chyba, że mu sam pomozesz.
FLOAT to szklo, które powstaje w wyniku wylania jego odpowiedniej ilosci na cyne. Dawniej robiono szklo walcowane, które przechodzac przez dwa walce mialo dana grubość. Od razu powiem, że w teorii tylko byla to grubość jedna na calej tafli. Szklo OW to też FLOAT tylko inna mieszanka przez co szklo ma kolor zidlonkawy, niebieski, żółty lub powiedzmy jest krystalicznie przezroczyste.
Kazda sciana w naszych zbjornikach ulega odksztalceniu w mniejszym lub wiekszym stopniu. Nawet szyba w oknie od wiatru. Akwarium masz od roku i naglepanikujesz. Nawet wiadukty muszą mieć jakąś elastycznosc. Wzmocnienia wzmocnieniami niemniej wszystko ma swoja przewidziana wytrzymałość. To akwarium na 100% od normalnego uzytkowania nie pęknie. Chyba, że mu sam pomozesz.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Jan
Dziękuję za odpowiedź.zak19 pisze:...Akwarium masz od roku i naglepanikujesz. Nawet wiadukty muszą mieć jakąś elastycznosc. Wzmocnienia wzmocnieniami niemniej wszystko ma swoja przewidziana wytrzymałość. To akwarium na 100% od normalnego uzytkowania nie pęknie. Chyba, że mu sam pomozesz.
Nie to, że panikuję. Po prostu wcześniej tego nie zauważałem i dlatego mnie zaniepokoiło.
Pozdrawiam.
Wypowiedź mogła zawierać lokowanie produktu... <- idiotyczne, ale niestety ustawowo wymagane. "Ave Cezar"!
- zak19
- Forumowicz
- Imię: Adrian
I tak mnie zaraz kilku wysmieje ale sam zobaczysz, ze nic mu nie bedzie =)