Stare czasy, piękne czasy. Do tej pory miałbym filtr na brzęczyk, gdyby glonojad nie zjadał gąbki ... Do tej pory mam wszystkie sprzęty
Chce zrobić filtr trochę podobny do przedstawionego przez Zbyszek17, ale z wykorzystaniem filtra, który mam (aquel mini o przepływie 250l/h (o ile mnie pamięć nie myli)).
do kubła z kermazytem chce wsadzić odwróconą buletlę jako osadnik. W niej zrobię dziurę, dzięki czemu woda będzie się wylewać do kubła, a dalej przez kermazyt do filtra z gąbką i rurkami / wężami z powrotem do akwarium. Może jeszcze za filtrem jakiś filtr "fluduazyjny", czy coś opartego na piasku.
Tylko że potrzebuje min. 2 węże z akwa do osadnika, żeby grawitacja wystarczyła + jakieś zabezpieczenie przy zatkaniu.
Węże (te u mnie) mają tą wadę, że się bardzo zwijają i niewiele można poradzić, dlatego muszę użyć jakiś rurek.
Założenie: wyciszyć filtr, ułatwić odmulanie, zrobić mocną filtrację biologiczną
Chociaż nie wiem, czy za bardzo nie kombinuje
Niedługo założę nowy wątek, i w nim się bardziej rozpisze, a w tej chwili chodzi mi po głowie drugi pomysł.
Zewnętrzny filtr "retro"
Moderator: ModTeam
Re: Zewnętrzny filtr "retro"
witam czy masz moze schemat tego filtra mam ochote troche pomajstrowac wiec czemu nie na tym filtrze .kiedys ojciec mial akwarium z tym rodzajem filtra i sie swietnie spawowal
rysunkow tych a forum nie moge otworzyc jesli mozesz przeslac je na moja poczte marcin.m340@interia.pl dzieki
rysunkow tych a forum nie moge otworzyc jesli mozesz przeslac je na moja poczte marcin.m340@interia.pl dzieki