PS. szkodatych rotalek bo właśnie szukam
<160L> by Thierry
Moderator: ModTeam
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: <160L> by Thierry
No akwarium super 
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Mało zielska na początek.
Mam nadzieję, ze nie popełnisz tych samych błędów, a brak wystarczającej roślinności na początku to jeden z poważniejszych.
Rób częstsze podmiany przez jakiś czas.
Postępuj tak jak radzą w przypadku Amazonii. AS to także wzbogacone podłoże i trzeba umieć na nim startować. ;)
Mam nadzieję, ze nie popełnisz tych samych błędów, a brak wystarczającej roślinności na początku to jeden z poważniejszych.
Rób częstsze podmiany przez jakiś czas.
Postępuj tak jak radzą w przypadku Amazonii. AS to także wzbogacone podłoże i trzeba umieć na nim startować. ;)
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Troszke gorsze ustawienie kamieni niż poprzednio...ale ogólnie akwa zapowiada sie bardzo interesujaco.
-
Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Takie na szybkiego:

Sory za jakość ale nie chce mi się bawić bo jadę szkolić psiura.

Sory za jakość ale nie chce mi się bawić bo jadę szkolić psiura.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
To na środku, na podłożu to glony???
-
Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Eleocharis z nitkami.
Kupiłbym jakąś ekipę no ale kurde nie mam jak. 
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Przykro mi to pisać, ale jeżeli dalej będziesz tak startował tego typu zbiornik to niestety restarty będą cały czas.
MAŁA MASA ROŚLINNA - po co sadziłeś małego/dużego henia, eleocharis, rotalę?
Roślinki docelowe dajesz po stabilizacji zbiornika i robisz to systematycznie. Nie wszystkie od razu.
Czemu ryby są już w zbiorniku? Stwierdzenie, ze nie miałeś ich gdzie trzymać mnie nie przekonuje i jest bez sensu. Żadna ekipa tu nie pomoże, a zwiększy tylko makro dla glonów.
ZDECYDOWANIE BRAK CIERPLIWOŚCI.
Jak długo świecisz? Jakie światło? Tak jak w opisie, pełna parą?
Co lejesz do wody? Jeżeli nie jest to potas to zaprzestań.
Postaraj się o pistie. Obsadź cała powierzchnię (niech nawet przysłania światło innym roślinom)., To najszybszy sposób stabilizacji i pozbycia się glonów.
Nie wiń podłoża za glony. Po prostu źle z nim postępujesz.
Może trochę ostro napisane (jeżeli Cię uraziłem to sorry i oczywiście nie musisz mnie wcale słuchać), ale musisz pojąć parę rzeczy, które do Ciebie nie trafiają.
Nie zmarnuj tego zbiornika. ;)
MAŁA MASA ROŚLINNA - po co sadziłeś małego/dużego henia, eleocharis, rotalę?
Roślinki docelowe dajesz po stabilizacji zbiornika i robisz to systematycznie. Nie wszystkie od razu.
Czemu ryby są już w zbiorniku? Stwierdzenie, ze nie miałeś ich gdzie trzymać mnie nie przekonuje i jest bez sensu. Żadna ekipa tu nie pomoże, a zwiększy tylko makro dla glonów.
ZDECYDOWANIE BRAK CIERPLIWOŚCI.
Jak długo świecisz? Jakie światło? Tak jak w opisie, pełna parą?
Co lejesz do wody? Jeżeli nie jest to potas to zaprzestań.
Postaraj się o pistie. Obsadź cała powierzchnię (niech nawet przysłania światło innym roślinom)., To najszybszy sposób stabilizacji i pozbycia się glonów.
Nie wiń podłoża za glony. Po prostu źle z nim postępujesz.
Może trochę ostro napisane (jeżeli Cię uraziłem to sorry i oczywiście nie musisz mnie wcale słuchać), ale musisz pojąć parę rzeczy, które do Ciebie nie trafiają.
Nie zmarnuj tego zbiornika. ;)
-
Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Marcin przyda mi się trochę krytyki.marthinez pisze: Może trochę ostro napisane (jeżeli Cię uraziłem to sorry i oczywiście nie musisz mnie wcale słuchać)
W sumie to jest tak jak mówisz, czyli nie było ich gdzie trzymać. Filtr był w miarę dojrzały.marthinez pisze:Czemu ryby są już w zbiorniku? Stwierdzenie, ze nie miałeś ich gdzie trzymać mnie nie przekonuje i jest bez sensu.
O co ty mnie posądzasz?marthinez pisze: Jak długo świecisz? Jakie światło? Tak jak w opisie, pełna parą?
Została z po poprzedniej aranżacji? Dobrze dokupię roślin.marthinez pisze:MAŁA MASA ROŚLINNA - po co sadziłeś małego/dużego henia, eleocharis, rotalę?
Zawaliłem sprawę w 1 tygodniu.marthinez pisze:Nie wiń podłoża za glony. Po prostu źle z nim postępujesz.
A czyżby na początku w akwarium nie było więcej mikro jak makro?marthinez pisze:Żadna ekipa tu nie pomoże, a zwiększy tylko makro dla glonów
Oj nie nie nie.marthinez pisze:ZDECYDOWANIE BRAK CIERPLIWOŚCI.
Dzięki za rady.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
A skąd wiesz, przecież masz AS.Thierry Henry pisze:A czyżby na początku w akwarium nie było więcej mikro jak makro?
Inna sprawa to, to, ze na początku nie powinno być dużo ani makro, ani mikro. Po to rośliny szybkorosnące, zeby tych nadmiarów nie było.
No sprawa istotna. Skad ma być więcej makro? Z kosmosu się nie weźmie.
W niedojrzałym zbiorniku nie ma wystarczającej ilości bakterii, zeby naprodukować no3. Stad między innymi ADA zaleca swoje produkty Bacter 100 itp.
Zapewne w młodym zbiorniku z obsadą jest dużo nh3, nh4 i może trochę no2.
Zostawię tą twoja interpretację luzemThierry Henry pisze:W sumie to jest tak jak mówisz, czyli nie było ich gdzie trzymać. Filtr był w miarę dojrzały.