Ale po kolei:
Przymierzam się do zakupu pierwszego akwarium. Zdecydowany byłbym na coś takiego:
Allegro
Wiem już, że filtr da radę w takim akwarium, wiem, że światło będzie odpowiednie.
Na dno akwarium pójdzie żwirek (chyba raczej bazaltowy), na tył fototapeta, ale nie ta wycinana z pudełka, raczej coś w ciemnym niebieskim, ewentualnie dużo zielonego. No i jakieś ozdóbki, ale na razie nie mam koncepcji. Jakiś korzeń pewnie, może figurka, wszystko kupione w zoologu.
Chciałbym was poprosić o opinię na temat tego zestawu. Czy te "gratisy" nie są przypadkiem wyrzucaniem pieniędzy w błoto?
Może polecicie skompletowanie dobrego zestawu z pojedynczych elementów?
Druga rzecz, to prosiłbym o daleko idącą pomoc w doborze rybek, po prostu gubię się w ogromie tego wszystkiego

Wiem, że chcę małowymagającego akwarium. Rybki, które nie pozjadają się nawzajem jak u mojego wujka, które nie będą wymagały przesadnego dbania o środowisko (myślę tutaj głównie o regulowaniu pH i twardości - jestem chemikiem i sobie z tym poradzę, ale w wodzie destylowanej. Ze środowiskiem, jakimkolwiek, wolę sam bez potrzeby nie ryzykować).
No i prócz rybek, jakieś inne stworzonka by mogły być - krewetki, ślimaczki czy coś...
Edit:
Czy taka obsada mogłaby być?
1x glonojad
10x krewetki red cherry
1x bojownik syjamski ( dałoby się 2 szt?)
3x brzanka
2x otosek (jestem skłonny z nich zrezygnować)
1x zbrojnik niebieski
Jakie do tego dać roślinki?
Za wszelką okazaną pomoc z góry dziękuję. Będę się pilnie dokształcał.