Prośba o opinię nt. zbiornika i obsady...

Moderator: ModTeam

Jogi
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian

Prośba o opinię nt. zbiornika i obsady...

Post autor: Jogi » 2009-12-15, 19:22

Witam w moim pierwszym poście na tym forum. Kilka ciekawych i użytecznych rzeczy już się dowiedziałem, wiele pewnie przede mną.

Ale po kolei:
Przymierzam się do zakupu pierwszego akwarium. Zdecydowany byłbym na coś takiego:
Allegro

Wiem już, że filtr da radę w takim akwarium, wiem, że światło będzie odpowiednie.
Na dno akwarium pójdzie żwirek (chyba raczej bazaltowy), na tył fototapeta, ale nie ta wycinana z pudełka, raczej coś w ciemnym niebieskim, ewentualnie dużo zielonego. No i jakieś ozdóbki, ale na razie nie mam koncepcji. Jakiś korzeń pewnie, może figurka, wszystko kupione w zoologu.

Chciałbym was poprosić o opinię na temat tego zestawu. Czy te "gratisy" nie są przypadkiem wyrzucaniem pieniędzy w błoto?
Może polecicie skompletowanie dobrego zestawu z pojedynczych elementów?

Druga rzecz, to prosiłbym o daleko idącą pomoc w doborze rybek, po prostu gubię się w ogromie tego wszystkiego :zawstydzony:

Wiem, że chcę małowymagającego akwarium. Rybki, które nie pozjadają się nawzajem jak u mojego wujka, które nie będą wymagały przesadnego dbania o środowisko (myślę tutaj głównie o regulowaniu pH i twardości - jestem chemikiem i sobie z tym poradzę, ale w wodzie destylowanej. Ze środowiskiem, jakimkolwiek, wolę sam bez potrzeby nie ryzykować).

No i prócz rybek, jakieś inne stworzonka by mogły być - krewetki, ślimaczki czy coś...

Edit:
Czy taka obsada mogłaby być?
1x glonojad
10x krewetki red cherry
1x bojownik syjamski ( dałoby się 2 szt?)
3x brzanka
2x otosek (jestem skłonny z nich zrezygnować)
1x zbrojnik niebieski

Jakie do tego dać roślinki?
Za wszelką okazaną pomoc z góry dziękuję. Będę się pilnie dokształcał.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Re: Prośba o opinię nt. zbiornika i obsady...

Post autor: matmax426 » 2009-12-15, 20:48

Jogi pisze:Przymierzam się do zakupu pierwszego akwarium. Zdecydowany byłbym na coś takiego:
Allegro

Wiem już, że filtr da radę w takim akwarium, wiem, że światło będzie odpowiednie.
zestaw nie bardzo, dlaczego? po pierwsze profil, zniekształca widoczność i po jakimś czasie będziesz sobie rwał włosy z głowy że go kupiłeś, litraż oki ale lepiej kup proste.
Filtr w tym zestawie jest za mały, trzeba ci czegoś większego, najlepiej jakiś kubełek albo kasade. filtr powinien mieć miejsce na minimum 2 wkłady filtracyjne (nie licząc gąbki), podstawowym wkładem jest ceramika jako wkład biologiczny.
Oświetlenie jeśli chcesz miec tylko ryby z małą ilością roślin ok, ale jeśli będziesz chciał dogodzić roślinka trzeba bedzie dołożyć przynajmniej dwie świetlówki.
Jogi pisze:na tył fototapeta, ale nie ta wycinana z pudełka, raczej coś w ciemnym niebieskim, ewentualnie dużo zielonego. No i jakieś ozdóbki, ale na razie nie mam koncepcji. Jakiś korzeń pewnie, może figurka, wszystko kupione w zoologu
karton jako tło to bardzo dobry pomysł, sam mam czarny karton i prezentuje sie świetnie :)
korzeń jak najbardziej, figurki, zameczki, stateczki itp to dno ;)
Jogi pisze:Czy taka obsada mogłaby być?
1x glonojad
10x krewetki red cherry
1x bojownik syjamski ( dałoby się 2 szt?)
3x brzanka
2x otosek (jestem skłonny z nich zrezygnować)
1x zbrojnik niebieski
Glonojad = zbrojnik niebieski, pasuje ;)
10x red cherry - jak najbardziej
2 x otosek - polecam ale więcej, minimum 8, w tym litrażu najlepiej ok 12. to świetni czyściciele
bojownik sjamski - w sumie może być, ale niekoniecznie, niech sie wypowie ktoś kto
ma więcej doświadczenia z tymi rybami
branka - 10 sztuk minimum

powodzenia :)

Awatar użytkownika
tomasino74
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tomasino74 » 2009-12-15, 20:49

Witaj. Na temat zestawu to nie polecam ponieważ:

Po pierwsze lepsze jest akwa proste niż profil. Sam mam profil tylko dlatego, że okazyjnie kupiłem od kolegi, ale drugi raz bym tego błędu nie zrobił gdyż profil zniekształca obraz.

Po drugie światło w tej obudowie jest o wiele za słabe, i zamiast później kombinować jak dołożyć świetlówek lepiej od razu zrobić pokrywę samemu. Poszukaj w dziale zrób to sam.

Po trzecie jakoś nie widzi mi się ten filterek, lepiej kupić jakiś zewnętrzny, który nie będzie zajmował Ci miejsca w baniaku, którego i tak nie ma zbyt wiele.

Ogólnie pojemność jak na początek uważam że dobra, sam żałuję że nie zacząłem od takiego lub większego.

Jeżeli chodzi o wybór rybek to niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni użytkownicy.

Roślinki? Dużo szybko rosnących na początek, ale o tym było już chyba z tysiąc postów.

I jedno co Ci mogę doradzić mimo małego doświadczenia, im więcej cierpliwości na początku, tym więcej radości ze zdrowych rybek i roślin później, ale to już pewnie przeczytałeś w dziale jak zakładać akwarium.
Pozdrawiam. Tomek

Jogi
Nowicjusz

Post autor: Jogi » 2009-12-15, 21:24

10x otosek
10x krewetki red cherry
10x brzanka
1x bojownik
1x zbrojnik niebieski

Nie za dużo tego? A jakieś ślimaczki do tego by doszły jeszcze czy będą problemy?

Filtr dokupię z czasem, nie wszystko naraz bo portfel pęknie, ten który jest powinien wystarczyć na jakieś dwa miesiące, prawda?
Później pójdzie do schowka jako zapasowy.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2009-12-15, 22:05

najlepijej by bylo gdybyś od początku mial filtr docelowy, ale mozesz tak zrobic.
pamiętaj o tym że akwarium musi dojrzeć, czyli po uruchomieniu 2 tygodnier bez żadnych zwierząt, a jak juz bedziesz wpuszczał to najpierw krewetki, po kilku dniach otoski itd. stopniowo aż do docelowej obsady.

a co do filtrów to jak kupisz nowy to musza wtedy pracowac oba (stary i nowy) przez ok 2 tygodnei żeby w nowym filtrze rozwineły sie kolonie bakterii nintyfikacyjnych

Jogi
Nowicjusz

Post autor: Jogi » 2009-12-15, 22:23

Będę pamiętał w takim razie. O filtrach.
Taki podejrzewam już będzie dobry KLIK

Dojrzewanie akwarium pamiętam jeszcze z początków lat 90, kiedy w sumie bez internetu i na marnych książkach nikt nic o tym nie wiedział, więc było - jest woda, to ryby do środka. Tylko u mnie w miejscowości jakoś rybek brakło wtedy i akwa stało 2 tygodnie :D

A co do obsady- może taka być jak napisałem wyżej + jakieś moczarki?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-12-16, 00:13

Jogi pisze:10x otosek
10x krewetki red cherry
10x brzanka
1x bojownik
1x zbrojnik niebieski
Jakie brzanki? bo większość z nich z chęcią zeżre krewetki i poszarpie bojownika.

Zbrojnik niebieski jest już na krawędzi pojemności zbiornika, daruj go sobie, z glonami sobie nie poradzi, lepsze będą otoski, które glonami się właściwie żywią.

Krewetki i otoski wprowadzaj tylko do dojrzałego zbiornika, zwłaszcza otoski. Uważam że powinny być wprowadzane jako ostatnie.

O akwarium i reszcie gratów już Ci napisano. Profil to szajs, fajny na pierwszy miesiąc, a później nerwy że się to coś zakupiło. Kup proste w zestawie z pokrywą a będzie dużo taniej, albo w tej cenie większe.

90% pokryw firmowych jest przerabiana na dołożenie oświetlenia.

Przy starcie baniaka sporo roślin, moczarki, pistie, rogatek no i oczywiście rośliny docelowe. Jakieś anubiasy, mniejsze kryptokoryny, microzorum, żabieniczki, itp.
Obrazek

Jogi
Nowicjusz

Post autor: Jogi » 2009-12-16, 00:19

10 krewetek
10 otosek
1 bojownik

Czy w takim razie jakieś neonki wchodzą w grę? Jeśli tak to ile?

Męczę i męczę, ale skoro chcę zastartować akwarium koło lutego, to chcę to zrobić dobrze.

PS. kbtor, dziękuję za pierwszą naprawdę mocną odpowiedź w zakresie składu rybkowego :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-12-16, 00:31

Neonki inesa i czerwone to takie małe, niewinne parszywce : P

Krewetek nie zjedzą, ale będą je niepokoiły i zaczepiały.

Jeśli zapewnisz sporą szatę roślinną, zwłaszcza gęstą, to dadzą sobie radę, ale Ty będziesz je rzadziej widywał.

Możesz pomyśleć o rasborach, brzanki purpurowe i inne maleńkie brzanki, są piękne i żwawe gatunki. Jeśli neony, to raczej czarne, bo widzę że bardziej powierzchni się trzymają, oraz simulans
Obrazek

Jogi
Nowicjusz

Post autor: Jogi » 2009-12-16, 00:42

Otoski
Krewetki red cherry
Brzanka purpurowa (zakochałem się :wstyd: )
Bojownik syjamski
Neon czarny

To jeszcze o jedno poproszę: O podanie liczby sztuk dla konkretnych gatunków (bojowniki chętnie 2) i temperaturę w jakiej muszę to wszystko utrzymać (wydaje mi się, że 24* będą ok, ale wolę zapytać).

[ Dodano: 2009-12-19, 16:10 ]
Ktoś pomoże?

ODPOWIEDZ