Moje nowe akwa
Moderator: ModTeam
- Danieldd
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Dawid
- Kontakt:
Moje nowe akwa
Akwarium 54l.
Oświetlenie: 1x15W
Filtr: wewnętrzny, super mini 360 ,340l/h
temperatura:25 C
Mam zamiar na te akwa 54l zrobić taką obsade:
-3 gupik=3 samce
-8 razbora klinowa
-5 nonka innesa.
Proszę o opinie.
Oświetlenie: 1x15W
Filtr: wewnętrzny, super mini 360 ,340l/h
temperatura:25 C
Mam zamiar na te akwa 54l zrobić taką obsade:
-3 gupik=3 samce
-8 razbora klinowa
-5 nonka innesa.
Proszę o opinie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2009-12-27, 12:18 przez Danieldd, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Moje nowe akwa
Kolego po pierwsze nie ten dział a po drugie nie musisz krzyczeć!. Następnie do jakiego akwarium planujesz tą obsadę?
Edit bo zdjęć nie było jak napisałem posta.
Zapewne jest 54 litry. Proponuję posadzić jakieś rośliny, wywalić stateczek i jak będzie akwarium dojrzałe z odpowiednią roślinnością wpuścić ryby.
Edit bo zdjęć nie było jak napisałem posta.
Zapewne jest 54 litry. Proponuję posadzić jakieś rośliny, wywalić stateczek i jak będzie akwarium dojrzałe z odpowiednią roślinnością wpuścić ryby.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Danieldd
- Nowicjusz
- Kontakt:
DO tego czyli 54l aha i nie wiem czemu się zdjęcia nie pokazująThierry Henry pisze:Kolego po pierwsze nie ten dział a po drugie nie musisz krzyczeć!. Następnie do jakiego akwarium planujesz tą obsadę?
- Rybospec
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Statek fajny, ale 1 moczarka to trochę za mało. Ja bym pomyślał też o przydennej strefie, jakieś kiryski spiżowe itp. No i glonojad by się przydał, ale na takie akwarium to chyba tylko otoski lub młody zbrojnik.
Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.
- ankon91
- Akwarysta
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Który wiecznie młody i mały nie będzie.Rybospec pisze:lub młody zbrojnik.
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Obsada którą zaproponowałeś - ja odpuściłbym razbory a za to dodał trochę neonek. To mały zbiornik i nie należy szaleć z liczbą ryb i i ich gatunków, szczególnie że gupiki szybko się rozmnożą. Ale zadbaj najpierw, zanim kupisz ryby, o sam zbiornik. Musisz mieć jednak trochę więcej roślin, nie tylko na tapecie, stan akwarium również wskazuje, że masz je dopiero kilka dni. Daj zbiornikowi dwa tygodnie bez ryb, to procentuje.
[ Dodano: 2009-12-27, 08:57 ]
No to też się zapytam - a po co? Tak jak napisał Anakon, młody i mały długo nie będzie, ale jaka ma być jego rola? Zjadanie glonów? Takiego nie ma... Zbrojniki, nazywane popularnie i całkowicie błędnie "glonojadami" ze względu na kształt pyska i "przysysanie się" do szyb nie jedzą glonów. Potrzebna im za to celuloza zawarta w korzeniach, których w tym akwarium... nie ma. I w zdecydowanej większości rosną znacznie za duże do takiego akwarium. A rosną szybko...
[ Dodano: 2009-12-27, 08:57 ]
Rybospec pisze:(...) No i glonojad by się przydał, ale na takie akwarium to chyba tylko otoski lub młody zbrojnik.
No to też się zapytam - a po co? Tak jak napisał Anakon, młody i mały długo nie będzie, ale jaka ma być jego rola? Zjadanie glonów? Takiego nie ma... Zbrojniki, nazywane popularnie i całkowicie błędnie "glonojadami" ze względu na kształt pyska i "przysysanie się" do szyb nie jedzą glonów. Potrzebna im za to celuloza zawarta w korzeniach, których w tym akwarium... nie ma. I w zdecydowanej większości rosną znacznie za duże do takiego akwarium. A rosną szybko...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Danieldd
- Nowicjusz
- Kontakt:
A jakie polecacie roślinki ?
Moj znajomy polecił mi tetra aqua safe czy to jest dobre?
Moj znajomy polecił mi tetra aqua safe czy to jest dobre?
-
- Forumowicz
- Imię: Przemek
roślinki ?
zalezy jakie masz oświetlenie ale wydaje mi się że standard 15W
więc bym Ci polecił Nurzańce niskie , żabienice , moczarki no i jakiś mech ... mało masz do wyboru z takim światłem !
więc bym Ci polecił Nurzańce niskie , żabienice , moczarki no i jakiś mech ... mało masz do wyboru z takim światłem !
- Danieldd
- Nowicjusz
- Kontakt:
A co pan powie na jakieś trawy typu: tatarak . A może jakieś ludwigie ?foxi pisze:roślinki ?
-
- Forumowicz
- Imię: Przemek
ludwigę możesz wsadzić ! i zapomniałem dodać o anubiasach ,ale dranie są drogie. a=Aha i jeszcze coś jaki ja jestem pan ?
o rok młodszy od Ciebie hehe

- Danieldd
- Nowicjusz
- Kontakt:
To tak z grzeczności.foxi pisze:ludwigę możesz wsadzić ! i zapomniałem dodać o anubiasach ,ale dranie są drogie. a=Aha i jeszcze coś jaki ja jestem pan ?o rok młodszy od Ciebie hehe

Obsada na moje 54l:
-8 Razbora Klinowa
-3 gupiki-3 samce
-3 kiryski
-5 Neonka innesa
-8 Razbora Klinowa
-3 gupiki-3 samce
-3 kiryski
-5 Neonka innesa
- Rybospec
- Nowicjusz
Zbrojniki jak najbardziej jedzą glony, nie wszystkie ich rodzaje, ale jedzą. Oczywiście nie może to być jedyny ich pokarm w akwarium oraz potrzebny jest korzeń.maol pisze:No to też się zapytam - a po co? Tak jak napisał Anakon, młody i mały długo nie będzie, ale jaka ma być jego rola? Zjadanie glonów? Takiego nie ma... Zbrojniki, nazywane popularnie i całkowicie błędnie "glonojadami" ze względu na kształt pyska i "przysysanie się" do szyb nie jedzą glonów. Potrzebna im za to celuloza zawarta w korzeniach, których w tym akwarium... nie ma. I w zdecydowanej większości rosną znacznie za duże do takiego akwarium. A rosną szybko...
- ankon91
- Akwarysta
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Tylko i wyłącznie młode osobniki. I tylko znikome ilości.Rybospec pisze:Zbrojniki jak najbardziej jedzą glony, nie wszystkie ich rodzaje, ale jedzą. Oczywiście nie może to być jedyny ich pokarm w akwarium oraz potrzebny jest korzeń.
Co nie zminia faktu, że jakikolwiek zbrojnik jest do tego akwa ZBYT DUŻĄ RYBĄ.
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Rybospec pisze: Zbrojniki jak najbardziej jedzą glony, nie wszystkie ich rodzaje, ale jedzą. Oczywiście nie może to być jedyny ich pokarm w akwarium oraz potrzebny jest korzeń.
...taaaaa... które oprócz czasami młodych i głodnych otosków? Bo jakoś po wielu latach doświadczenia nie zauważyłem...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Rybospec
- Nowicjusz
Pamiętam, że kiedyś odsuwałem żwirek od przedniej szyby i zbrojnik zawsze dokładnie ją z glonów wyczyścił. Czasem też dawałem mu jakiś większy kamień cały w glonach i po nocy był czysty.