Obsada filtra hydroponicznego
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Artur
Obsada filtra hydroponicznego
Witam,
jestem na etapie projektowania filtra hydroponicznego i wyboru roślin.
Generalnie wiem jakie rośliny można sadzić w hydroponice, jednak z uwagi na fakt, iż filtr ten będzie miał stosunkowo krótkie koryto (wymiary:80x20x20) proszę o pomoc w jego aranżacji. Proszę o pomoc osoby z większym niż moje doświadczeniem, które puszczą wodze swojej wyobraźni i pomogą mi zaprojektują obsadę filtra tak, iż mimo relatywnie krótkiego rozmiaru będzie on zwracał na siebie uwagę ;)
Dodam tu jeszcze, iż długość koryta jest ograniczona dwoma względami, a mianowicie: długością akwarium - 80 cm oraz jego umiejscowieniem (wnęka 90 cm).
Filtr ten planuję umieścić nad zbiornikiem na wysokości ok. 160 - 170 cm (suma wysokości szafki, zbiornika i otwartej pokrywy).
Z góry dziękuję.
jestem na etapie projektowania filtra hydroponicznego i wyboru roślin.
Generalnie wiem jakie rośliny można sadzić w hydroponice, jednak z uwagi na fakt, iż filtr ten będzie miał stosunkowo krótkie koryto (wymiary:80x20x20) proszę o pomoc w jego aranżacji. Proszę o pomoc osoby z większym niż moje doświadczeniem, które puszczą wodze swojej wyobraźni i pomogą mi zaprojektują obsadę filtra tak, iż mimo relatywnie krótkiego rozmiaru będzie on zwracał na siebie uwagę ;)
Dodam tu jeszcze, iż długość koryta jest ograniczona dwoma względami, a mianowicie: długością akwarium - 80 cm oraz jego umiejscowieniem (wnęka 90 cm).
Filtr ten planuję umieścić nad zbiornikiem na wysokości ok. 160 - 170 cm (suma wysokości szafki, zbiornika i otwartej pokrywy).
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 2010-01-21, 09:19 przez Sib, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: Obsada filtra hydroponicznego
Ja u siebie w hydroponice miałem różne kwiatki.
Myślę, że fajnie będą wyglądały.
Paprotka karłowata, Hiacynt, trzykrotka [3 formy barwne], Hoja, Filodendron, dracena tzw Lucky bambo, papirus, bluszcz, jakaś ozdobna trawa. A nawet kaktus to tylko sztuka posadzenia ;]
Myślę, że fajnie będą wyglądały.
Paprotka karłowata, Hiacynt, trzykrotka [3 formy barwne], Hoja, Filodendron, dracena tzw Lucky bambo, papirus, bluszcz, jakaś ozdobna trawa. A nawet kaktus to tylko sztuka posadzenia ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
I to wszystko mi się zmieści w tak małej skrzyneczce? Kaktus to chyba nie - zgnije.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Mangrowiec - polecam :-).
P.S. Pamiętaj, że hydroponika wymaga silnego, najlepiej słonecznego oświetlenia. zabudowanie hydroponiki w szafce to zwiastun klęski...
P.S. Pamiętaj, że hydroponika wymaga silnego, najlepiej słonecznego oświetlenia. zabudowanie hydroponiki w szafce to zwiastun klęski...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
Korytko będzie sobie wisiało nad zbiornikiem, na wysokości ok. 160 cm od podłogi. Rośliny będą oświetlone jarzeniówką dla roślin. Maol, kwitnie ta roślinka? Szukam czegoś na pierwszy i drugi plan.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
A ile miejsca będzie od donicy do góry szafki czy jak to ma wyglądać ?
Bo jeżeli od góry zarośnięta to mangrowce raczej odpadają, a z drugiej strony jeżeli mają działać jako filtr, a nie ozdoba przydadzą się rośliny, które szybciej rosną.
Sib dla takich chwastów to bym polecał już kupować 2x18W najlepiej 2xaquarelle ;]
Kaktus pisałem to tylko sztuka sadzenie ;)
Bo jeżeli od góry zarośnięta to mangrowce raczej odpadają, a z drugiej strony jeżeli mają działać jako filtr, a nie ozdoba przydadzą się rośliny, które szybciej rosną.
Sib dla takich chwastów to bym polecał już kupować 2x18W najlepiej 2xaquarelle ;]
Kaktus pisałem to tylko sztuka sadzenie ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
Licząc od podłogi: szafka 55cm, zbiornik 45 cm, otwarta pokrywa w położeniu pion to 60 cm. Daje to razem 160cm. Czyli hydroponika na wysokości 160-170 cm. Chciałbym dobrać rośliny tak, aby uzyskać pierwszy i drugi plan. Mam nieprzerybione akwarium, w zbiorniku mam już parę roślin (niedużo), w lutym kupuję kubełek Eheim 2217+.
Chciałbym przede wszystkim, aby hydroponika zwracała na siebie uwagę ;)
Chciałbym przede wszystkim, aby hydroponika zwracała na siebie uwagę ;)
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Czyli od góry nie jest niczym ograniczona ;>
Pierwszy i drugi plan z chwastów doniczkowych wiesz co ja bym się w to nie bawił.
Ja bym sadził rośliny i patrzył co wyjdzie.
Wiadomo pnącza i rośliny lubiące zwisać [bluszcz, hoja na przód], a na tył coś co rośnie w górę.
Mangrowiec już wspomniany chociaż imo to bardziej jako ciekawostka, papirus rośnie cholernie wysoki i trzeba go ciąć, ale głupie lucky bamboo to bardzo fajne przykłady roślin rosnących w górę.
Jak masz opcję jakoś puszczenia na plecy pnącza to tam również bluszcz lub coś w tym stylu, da to fajne tło ;)
Jedź do marketu i weź co Ci sie spodoba ;]
Pierwszy i drugi plan z chwastów doniczkowych wiesz co ja bym się w to nie bawił.
Ja bym sadził rośliny i patrzył co wyjdzie.
Wiadomo pnącza i rośliny lubiące zwisać [bluszcz, hoja na przód], a na tył coś co rośnie w górę.
Mangrowiec już wspomniany chociaż imo to bardziej jako ciekawostka, papirus rośnie cholernie wysoki i trzeba go ciąć, ale głupie lucky bamboo to bardzo fajne przykłady roślin rosnących w górę.
Jak masz opcję jakoś puszczenia na plecy pnącza to tam również bluszcz lub coś w tym stylu, da to fajne tło ;)
Jedź do marketu i weź co Ci sie spodoba ;]
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
Górą będzą jedynie ograniczone oświetleniem. Mieszkanie mam wysokie, bo 3,6m. Bluszcz nie będzie mógł zwisać, bo nie będę mógł otworzyć do pionu szafki, no chyba, że go puszczę jakoś bokiem.
A anubias barteri na pierwszy plan się nadaje?
A anubias barteri na pierwszy plan się nadaje?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Anubiasa nie przystosujesz az tak bardzo do suchego powietrza, a nie ma sensu mu zakładać stałego namaczania wodą ;]
Ale jakoś doniczkę proponuję zakryć.
Ale jakoś doniczkę proponuję zakryć.
63L z roślinami
63L z roślinami