Szafka pod akwarium do 200 litrów
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Krzysiek
Szafka pod akwarium do 200 litrów
witam!
Chciałem zrobic szafkę pod akwarium do 200l. Wymiary to 120x50 na ok 1 m wysoka. Mógłby ktos sporządzic ile kasy na co by trzeba bylo. i co trzeba kupic, gdzie i jakies plany. Pod spodem jakies połki moze byc bez drzwiczek. Daje plusy ;]
Chciałem zrobic szafkę pod akwarium do 200l. Wymiary to 120x50 na ok 1 m wysoka. Mógłby ktos sporządzic ile kasy na co by trzeba bylo. i co trzeba kupic, gdzie i jakies plany. Pod spodem jakies połki moze byc bez drzwiczek. Daje plusy ;]
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Szafka pod akwarium do 200 litrów
Kup gotową. Za jakieś 150-200 zł będzie taka jak trzeba. I nie runie po tygodniu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Własnie zapomnialem napisac: nie piszcie postów typu "kup nową, nie runie po tygodniu", chce zrobic ją sam.
- maol
- Moderator
OK. Zrób sam. Są bardzo duże szanse że ... runie po tygodniu. Chcesz, nie mając żadnych podstaw i wiedzy ( bo tak wynika z Twojego pytania) zbudować podstawę, na której bezpiecznie i stabilnie ustawisz akwarium ważące jakieś 300kg. Drzwiczki rzeczywiście możesz pominąć.
Acha, na początek przyda się wyrzynarka i wiertarka. I jeszcze zapas wiedzy stolarskiej. Tego nie robi się ze sklejki i gwoździ.
Zrozum, moja rada nie jest w żadnym punkcie bezpodstawna. Chcę uchronić Cię przed totalną klęską i nieudanym eksperymentem, z reguły kończącym się ... basenem na podłodze. Nie żebym zniechęcał, ale zastanów się pięć razy, zanim spróbujesz.
P.S. 300 kg to tyle, ile nie udźwigniesz na raz z 5-ma kolegami z klasy. W celu kalibracji możecie poćwiczyć w 10 na samochodzie typu maluch. Waży 600 kg. Ale w zasadzie, taka szafka to prościzna.
Acha, na początek przyda się wyrzynarka i wiertarka. I jeszcze zapas wiedzy stolarskiej. Tego nie robi się ze sklejki i gwoździ.
Zrozum, moja rada nie jest w żadnym punkcie bezpodstawna. Chcę uchronić Cię przed totalną klęską i nieudanym eksperymentem, z reguły kończącym się ... basenem na podłodze. Nie żebym zniechęcał, ale zastanów się pięć razy, zanim spróbujesz.
P.S. 300 kg to tyle, ile nie udźwigniesz na raz z 5-ma kolegami z klasy. W celu kalibracji możecie poćwiczyć w 10 na samochodzie typu maluch. Waży 600 kg. Ale w zasadzie, taka szafka to prościzna.

Ostatnio zmieniony 2010-02-28, 18:51 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Nie bede jej robil sam, tata wyspawa mi kratownice i pomoze ogólnie zrobic. Chce sie doweidziec ile mam kasy przygotowac ?
- maol
- Moderator
100-200 zł. W zależności od tego czy kupisz gotową szafkę, czy materiały na nią...
Nie rozumiem tego owczego pędu do DIY. Gotowa szafka jest znacznie bardziej funkcjonalna i estetyczna. Kosztuje tyle samo i... nie runie po tygodniu, dlatego że ktoś zapomni o jednej poprzeczce.
Nie rozumiem tego owczego pędu do DIY. Gotowa szafka jest znacznie bardziej funkcjonalna i estetyczna. Kosztuje tyle samo i... nie runie po tygodniu, dlatego że ktoś zapomni o jednej poprzeczce.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Czemu mam zapomniec? Jezeli wsyzstko dobrze rozplanowane bedzie to spoko. Klatke bede mial za darmo, tylko ile m2 trzeba płyty kupic i jaką grubosc na blat i scianki? Sprzęty wszystkie mam.
- maol
- Moderator
Czemu mam zapomnieć...? A robiłeś wcześniej taką szafkę? A wiesz, jak rozłożą się naprężenia? I gdzie potrzebne są wzmocnienia, żeby całość nie złożyła się jak domek z kart? Sądzę, że proponując konstrukcję na spawanej kratownicy... nie masz pojęcia jak się do tego zabrać. Szafka do 200l to prosta konstrukcja drewniana, łączona na konfirmanty i kołki. Ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić. I nie ma to sensu - kupiona będzie kosztować tyle samo, minus koszta nieudanych eksperymentów.
P.S. O estetyce własnego wyrobu myślałeś? "Gotowce" są okleinowane w większości normalnych kolorów. To też zrobisz sam?
P.S. O estetyce własnego wyrobu myślałeś? "Gotowce" są okleinowane w większości normalnych kolorów. To też zrobisz sam?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Naucz sie czytac filozofie
Pisałem ze nie bede robil tego sam tylko z tatą 

- maol
- Moderator
OK, rób. Spytaj najpierw tylko Taty, czy widział już 200l wody na podłodze w salonie. Bo zapewniam, robi to niesamowite wrażenie. I niezapomniane, szczególnie jak się mieszka na 3 piętrze i trzeba aż do parteru zrobić sąsiadom remont.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Tata już robił nie raz szafke. i to nie bedzie akwarium 200l tylko 160 

- maol
- Moderator
No to po co się nas pytasz o podstawy, jak Tata zna się doskonale na robieniu takich szafek? A o 200l to Ty pisałeś...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
do 200 litrów czyli nie musi tam byc 200 litrów tylko 160 np
Chciałem znac wasze zdanie.

Chciałem znac wasze zdanie.
- maol
- Moderator
Mistrzu... jak pytasz o szafkę "do 200l", to oznacza chyba, że te 200l musi utrzymać, nie? Dla mniejszych pojemności konstrukcja może być zupełnie inna. Bo w kategorii "poniżej 200l" to możesz się też pytać o szafkę do 35l.
...a moje zdanie, poparte nie najmniejszym doświadczeniem, już znasz. Kup gotową szafkę.
...a moje zdanie, poparte nie najmniejszym doświadczeniem, już znasz. Kup gotową szafkę.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Skoro będziesz robił to z tata który wie jak to zrobić to po co temat?
Jeśli chcesz sie pochwalić to zróbcie ja a potem pokarz fotki juz gotowej z akwarium pełnym wody na niej ;)
nie rozumiem ludzi którzy zadają pytanie a potem obrażają sie jak ktoś doświadczony odpowie nie po ich myśli...
kłótnia z osoba znająca sie na jakimś temacie jest czysta głupotą :]
sam mam też szafke samoróbke pod akwa 240l.
Puki co stoi na nim 80 i nie ma problemów ale w razie planu zakładania na nia 240l baaardzo dobrze się zastanowie i zapytam madrzejszych odemnie czy przypadkiem nie zafunduje nielubianej sąsiadce z dołu darmowego remontu
Jeśli chcesz sie pochwalić to zróbcie ja a potem pokarz fotki juz gotowej z akwarium pełnym wody na niej ;)
nie rozumiem ludzi którzy zadają pytanie a potem obrażają sie jak ktoś doświadczony odpowie nie po ich myśli...
kłótnia z osoba znająca sie na jakimś temacie jest czysta głupotą :]
sam mam też szafke samoróbke pod akwa 240l.
Puki co stoi na nim 80 i nie ma problemów ale w razie planu zakładania na nia 240l baaardzo dobrze się zastanowie i zapytam madrzejszych odemnie czy przypadkiem nie zafunduje nielubianej sąsiadce z dołu darmowego remontu