Bynajmniej, uwielbiają pływać ławicą wzdłuż przedniej szyby. Zawsze trzymają się w grupie (skalary dają im odpowiednią ''motywację'')Skuter pisze:a mam pytanie odnośnie zwinników blehera, bo chce ttakie kupić do siebie do akwa...jak one się zachowują?mam nadzieje że nie chowają się w buszu???
[180l] LT z drewnem
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: [180l] LT z drewnem
-
akwaamator
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Bart
co to za żwir? na pierwszych zdjęciach jest brązowy a potem? a filtr ile kosztuje?
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Żwir to ''Pea gravel'' o granulacji 3mm'' Na pewno nie jest to jeden rodzaj skały, gdyż występują w nim granulki o zupełnie innym kolorze i strukturze. Nie jest więc on jednolicie brązowy, to raczej taki misz-masz. Jego kolor jest cały czas taki jak widać na zdjęciach. Nie zauważyłam by coś się w nim zmieniało.
Filtru nie da się zakupić osobno, jedynie da się zdobyć raczej bezproblemowo części zamienne, dlatego też nie potrafię podać ceny urządzenia. Sam filtr posiadają tylko i wyłącznie pełne zestawy akwariów Juwel.
Filtru nie da się zakupić osobno, jedynie da się zdobyć raczej bezproblemowo części zamienne, dlatego też nie potrafię podać ceny urządzenia. Sam filtr posiadają tylko i wyłącznie pełne zestawy akwariów Juwel.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Akwarium wiele traci na uroku przez ten żwir oraz sessiliflorę.
No i te skalarki w tak małym zbiorniku. :-)
A ktoś tu prowadził krucjatę przed bocjami wspaniałymi w podobnym litrażu. :hyhy:
No i te skalarki w tak małym zbiorniku. :-)
A ktoś tu prowadził krucjatę przed bocjami wspaniałymi w podobnym litrażu. :hyhy:
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Jaki proponujesz? Bazalt? Bede wiedziala jakiego szukac przy restarcie za dwa latamarthinez pisze:Akwarium wiele traci na uroku przez ten żwir oraz sessiliflorę.
Lapiesz mnie za slowamarthinez pisze:No i te skalarki w tak małym zbiorniku. :-)
No przeciez sie pytalam: http://www.e-akwarystyka.pl/topics35/12309.htm
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nic nie proponuje, bo do ruyboku potrzeba czegoś specyficznego, pozwalającego na utrzymanie gęstego trawniczka na pustej przestrzeni.Akwarybka pisze:Jaki proponujesz? Bazalt? Bede wiedziala jakiego szukac przy restarcie za dwa lata
Źle wygląda.Akwarybka pisze:I co jest nie tak z sessiflora?
Ten typ akwarium i LT to niestety złe połączenie.
Było by fajne ruyboku, gdy było tam coś innego np. dużo microsorum na palczastych korzeniach, a z tyłu eleocharis vivipara lub nurzaniec. Na pustej przestrzeni mały heniek lub np, staurogyne sp.
Na razie to wygląda jak kupa konarów jeden na drugim, powciskana przerośnięta sessiliflora i konający, krzyczący "ja chcę żyć" eleocharis acicularis.
Jak pisałem wyżej, low tech i ambitne ruyboku nie da się pogodzić.
Co tu jest łapać. Masz małe akwa i tyle. Co z tego, że wysokie.Akwarybka pisze:Lapiesz mnie za slowaskalary nie dorastaja do 30cm dlugosci :hyhy: Za to wymagaja co najmniej 50 cm wysokosci zbiornika. :oczami:
W wąskim i wysokim słoiku też mogę trzymać skalara?
Ale powiem Ci, ze sam bym kupił skalary, a czepiam się, bo ja nie jestem tak restrykcyjny co do wymagań i pokazuję, ze sami próbujecie kogoś pouczać jednocześnie robiąc podobnie.
Słowa ostre, ale warto czasami takie wysłuchać.
Ja rzadko chwalę zbiorniki i zazwyczaj tylko te naprawdę dobre.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Ostra krytyka jest przeze mnie zawsze milo widziana.marthinez pisze:Słowa ostre, ale warto czasami takie wysłuchać.
W tej aranacji faktycznie byl to niewypal. Problem po prostu jest w tym, ze w moim zbiorniku raczej nie urosna TE rosliny (nie tylko przez to ze to LT, ale po prostu dalam za gruba warstwe zwiru przy za malej ilosci ziemi, a akwarium nie ma na razie dostepu do promieni slonecznych).marthinez pisze:Akwarybka napisał/a:
I co jest nie tak z sessiflora?
Źle wygląda.
Ten typ akwarium i LT to niestety złe połączenie.
Było by fajne ruyboku, gdy było tam coś innego np. dużo microsorum na palczastych korzeniach, a z tyłu eleocharis vivipara lub nurzaniec. Na pustej przestrzeni mały heniek lub np, staurogyne sp.
Na razie to wygląda jak kupa konarów jeden na drugim, powciskana przerośnięta sessiliflora i konający, krzyczący "ja chcę żyć" eleocharis acicularis.
Jak pisałem wyżej, low tech i ambitne ruyboku nie da się pogodzić.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nurzańce, microsorum i vivipara urosną. ;)
Tak jak pisałem to tylko moje zdanie.
Rozumiem, że czasem różne sytuacje nie pozwalają mieć takiego akwarium jak się chce.
Pewnie kiedyś zaskoczysz mnie czymś naprawdę fajnym. :-)
Tak jak pisałem to tylko moje zdanie.
Rozumiem, że czasem różne sytuacje nie pozwalają mieć takiego akwarium jak się chce.
Pewnie kiedyś zaskoczysz mnie czymś naprawdę fajnym. :-)
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Jezeli masz jakiekolwiek sugestie jak takowe zielsko mozna by ulozyc, to bylabym niezmiernie wdzieczna.marthinez pisze:Nurzańce, microsorum i vivipara urosną. ;)
i bardzo dobrze bo przeciez od tego jest to forum; by wymieniac sie wlasnymi zdaniami.marthinez pisze:Tak jak pisałem to tylko moje zdanie.
Mam nadzieje :-)marthinez pisze:Pewnie kiedyś zaskoczysz mnie czymś naprawdę fajnym. :-)
-
matijah81
- Nowicjusz
- Imię: nick wystarczy
Odświeżę temat
Jak dla mnie, akwarium wygląda bardzo dobrze.
Zleciało trochę czasu, więc może jakiś update ;)
Pozdrawiam
Jak dla mnie, akwarium wygląda bardzo dobrze.
Zleciało trochę czasu, więc może jakiś update ;)
Pozdrawiam
Całowanie w rękę nagiej kobiety jest stratą czasu.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Update wstawię jak tylko wrócę z wakacji czyli 21 ;) Uprzedzam, że zmiany są ogromne. Przestawiłam już dawno prawie cały hardscape, wiele roślin wywaliłam inne dosadziłam. Jest lepiej (przynajmniej było zanim wyjechałam :hyhy: ). Zresztą sami zobaczycie pojutrze
[ Dodano: 2010-08-21, 23:16 ]
Dzisiaj zdjęcie nie będzie (trochę trzeba tam jeszcze wyczyścić...) Obiecuję na jutro lub pojutrze wieczór :padam:
[ Dodano: 2010-08-22, 22:41 ]
Wstawiam obiecane zdjęcie ;)
[ Dodano: 2010-08-21, 23:16 ]
Dzisiaj zdjęcie nie będzie (trochę trzeba tam jeszcze wyczyścić...) Obiecuję na jutro lub pojutrze wieczór :padam:
[ Dodano: 2010-08-22, 22:41 ]
Wstawiam obiecane zdjęcie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
jak dla mnie bomba 
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Piękne. Każdy korzonek i każda roślinka na swoim miejscu. I kamień też. Bardzo podobają mi się akwaria ciemne z Vallisneriami. Pięknie Ci rosną, może moje będą kiedyś tak wyglądały :/ A i żwirek bardzo ładny. Taki akurat nie za ciemny i nie za jasny. A niektóre ślimaczki to nawet dość spore okazy ;)
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
matijah81
- Nowicjusz
- Imię: nick wystarczy
Bardzo ładny baniaczek. Pozazdrościć ;)
Całowanie w rękę nagiej kobiety jest stratą czasu.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin
-
rahip
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adam
Zbiornik niczego sobie ;) pogratulować.
Blog ryby-akwariowe.blogspot.com - hodowla i opis