85L - Green Hill by Tofifi

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Tofifi

Re: 85L - Green Hill by Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-07, 13:23

w zasadzie to podaję wszystko tak jak ty piszesz, poza magnezem'
Byłem właśnie w zoologu, dorwałem promocję 1sztuka cabomby - 1zl

Kupiłem 12 sztuk, dostałem 13, więcej kasy nie mam, może coś dokupię w następnym tygodniu.
Cabomba rzucona na lustro wody, robi taki daszek przepuszczający część światła.

EDIT:
Jak ja kocham promocje :D
Właśnie nabyłem 12 sztuk molinezji - po 3cm.
Za 10zl.

Dla porównania normalnie w zoologu ryba kosztuje około 5zl.
Zatem mamy oblatywaczy, którzy zajmą się glonami.
Zastanawiam się czy nie kupi jeszcze 5.
A potem sprzedawać i wymieniać na obsadę końcową.
Planuję potrzymać je z 2 miesiące.

[ Dodano: 2010-05-11, 09:37 ]
Ręce opadają, przecież henio to prosta roślinka, mam żyzne podłoże, co2 tak wysoko, że ryby padły, cyrkulacja silna, światło to przecież HQI więc nie mam mowy aby go brakowało, jest wszystko co możliwe, a Henio portretuje.....

Pomóżcie proszę bo pewnie stracę cierpliwość i aranż zlikwiduję ;/ a szkoda by było, bo naprawdę mi na nim zależy

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-05-11, 13:22

Tofifi pisze:Ręce opadają, przecież henio to prosta roślinka
Ja jestem zdania, że mały henio to jedna z najtrudniejszych roślin jakie posiadałem.
W zasadzie nie miałem trudniejszej rośliny.

Co do problemu to niestety nie pomogę, gdyż nie mam pomysłu jak.
Światło, co2, nawozy itp. wszystko jest, a nie rośnie. Nie wygląda mi to normalnie.
Być może przyczyną jest aklimatyzacja do nowego, świeżego akwarium.
U mnie henio rośnie jak głupi, ale zanim zaczął tak rosnąć to wegetował dobry miesiąc i to w dojrzałym w pełni funkcjonującym akwarium.

Co bym zrobił na Twoim miejscu?
Założył zbiornik na tym podłożu z najróżniejszą roślinnością. Obserwował, uczył się i nabierał doświadczenia.
Wiesz ile ja się uczyłem zanim przeszedłem na trudniejsze rośliny i profesjonalne podłoże?
Po sukcesie, z nazwijmy to, normalnymi roślinami dopiero pomyślał bym o stworzeniu tego co sobie zaplanowałeś. To w zbiorniku już doskonale funkcjonującym.
Twój projekt w zasadzie od początku wydawał mi sie błędny, ale nie miałem odwagi go negować (sam wiesz dlaczego)
Błędem z Twojej strony jest myślenie, że jak kupię Ade to wszystko samo sie zrobi i pójdzie jak z płatka.
Niestety tak się nie da i śmiem twierdzić, że podłoże amazonia jest doskonałe, ale wymaga odpowiedniego traktowania (nie jest dla laików).
Jesteś kolejną osobą, która boleśnie tego doświadcza.

Wiem, ze nie powinienem Cię dobijać, ale niepotrzebnie posłuchałeś osoby, która namówiła Cie na produkty Ada (Piotra B.). Tyle się mówi, żeby nie słuchać sprzedawców, a on właśnie min jest.

Pozdrawiam i szczerze życzę rozwiązania problemu.
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 17:01 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Skuter
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Wojtek

Post autor: Skuter » 2010-05-11, 13:50

w stu procentach popieram to co napisał marthinez.
sam jak sie naczytałem na forach jaka ada jest och jaka jest ach itp to chciałem zaladować kase w te produkty i akawrium zrobić.
wtedy właśnie m.in. marthinez napisał żebym sobie darował bo po miesiącu zjedzą mnie glony. no i Toffi zgadnij kto miał rację? Bez ady a na zwykłym substracie podżwirowym + żwirek i nawozy nabawiłem się takich glonisków że szok.no ale powoli małymi kroczkami i nie mam tego dziadostwa w akwarium. odnośnie henia.Ja uważam że henio to roślinka która jest bardzo wymagająca,ale jeżeli się zaaklimatyzuje w akwarium to nawet jak nie będzie miała mega dobrych warunków to będzie rosła jak szalona,mówie tu o małym jak i dużym heniu.
a wracając do ady.zrób jak Ci radzi czyli utwórz jakiś inny aranż z inną roślinnością.nature ale nie iwagumi.
pozdrawiam.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-11, 14:20

marthinez pisze:Co do problemu to niestety nie pomogę, gdyż nie mam pomysłu jak.
I to mnie irytuje...
Każdy rozkłada ręce, najbardziej doświadczony nawet...
Nie mam pretensji, ale to jest szokujące, że zawsze da się coś poprawić,doradzić a tutaj akurat w tym połączeniu nikt nie wie. Pewnie temu, że są 2 zasadnicze grupy użytkowników.
1)Nienawidzący ADA, bo ich nie stać, albo uważają, za przesadę wydawanie takiej kasy.
Oraz nigdy nie miała z nimi do czynienia - np Skuter. ale dla zasady od razu miesza z błotem i powtarza po innych
2)Która coś tam słyszała, coś widziała i od razu "oooo, amazonia, no to stary super urośnie, o to będzie szalało...".

Na amazonię zdecydowałem się temu, że potrafię konsekwentnie oszczędzać po 5zl i nie kupować badziewna, rzeczy które nie są mi potrzebne, czy też gadżety - nie tylko do akwarystyki
Zdecydowałem się też temu, że chyba coś w tym jest skoro najpiękniejsze zbiorniki powstają właśnie na tym podłóż i to one wygrywają konkursy. - wiadomo liczy się układ, i jakość oraz pomysłowość ale na ziemi ogrodowej nie widziałem jeszcze w galerii światowych konkursów.

Trudna roślina?
Przecież zapewniłem jej wszystko co możliwe.
NIe uważam, że wszystko pójdzie jak z płatka, ale że dobra jakość ma wpływ na sukces

Awatar użytkownika
Skuter
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Wojtek

Post autor: Skuter » 2010-05-11, 16:13

Tak dla sprostowania nie jestem czlowiekiem który miesza amazonie z błotem. :)
ja marze o tym by postawić na niej zbiornik :D no ale wszystko w swoim czasie.
Chciałem napisać że może spróbuj małymi kroczkami, może jest jakiś mały kamyk który wali piramidę w ekosystemie Twojego akwarium, nie wiem. Spróbuj tak jak pisał marthinez postawić ten zbiornik na innej roślinności,żeby dojrzał i nabrał ,,mocy'' o to mi chodziło :) ja przynajmniej bym tak zrobił.To że w tym momencie nie idzie nie znaczy że w przyszłości nie będzie tak jakbyś tego chciał.
życzę powodzenia.

p.s
no i uważam że produkty ady są z najwyższej półki :)

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-11, 16:46

akwarium nie jest zbyt duże, więc nie mam na nie pomysłu, do akwa dorzuciłem sporo caboby i innej roślinność - bombluje ładnie, kolorów nie traci,,wszystko z nią ok, a henio w zaparte, stoi

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-05-11, 16:46

Tofifi pisze:I to mnie irytuje...
Każdy rozkłada ręce, najbardziej doświadczony nawet...
Ale to nic dziwnego.
Każdy doświadczony widzi, że piszesz, ze rośliny maja zapewnione wszystko. Zauważ także, ze każdy doświadczony pisze o braku roślin, ze potrzebna spora masa roślinna, ze aklimatyzacja.....
To są bardzo przydatne rady.
Tofifi pisze:Nie mam pretensji, ale to jest szokujące, że zawsze da się coś poprawić,doradzić a tutaj akurat w tym połączeniu nikt nie wie. Pewnie temu, że są 2 zasadnicze grupy użytkowników.
1)Nienawidzący ADA, bo ich nie stać, albo uważają, za przesadę wydawanie takiej kasy.
Oraz nigdy nie miała z nimi do czynienia - np Skuter. ale dla zasady od razu miesza z błotem i powtarza po innych
2)Która coś tam słyszała, coś widziała i od razu "oooo, amazonia, no to stary super urośnie, o to będzie szalało...".
Tak z ciekawości, do której grupy zaliczasz mnie i siebie?
Tofifi pisze:Na amazonię zdecydowałem się temu, że potrafię konsekwentnie oszczędzać po 5zl i nie kupować badziewna, rzeczy które nie są mi potrzebne, czy też gadżety - nie tylko do akwarystyki
Uwierz, że wiele podłoży, nawozów itp. to nie badziewia. Nie musi to być ADA. Znasz akwaria np. na podłożu i nawozach Tropica. Rzekł bym, że akwaria sygnowane ich marką częściej zajmują czołowe miejsca światowych konkursów.
Tofifi pisze:Zdecydowałem się też temu, że chyba coś w tym jest skoro najpiękniejsze zbiorniki powstają właśnie na tym podłóż i to one wygrywają konkursy.
No nie jest tak do końca. IAPLC to firmowy konkurs Ady, ale wiele pierwszych miejsc nigdy nie widziało ich produktów.
9 miejsce Bartka Lipczyńskiego było na żwirku i glinie.
Tofifi pisze:na ziemi ogrodowej nie widziałem jeszcze w galerii światowych konkursów.
Poszukaj akwariów Oliviwra Knotta lub Jarosława Nyzia.
Niestety, albo stety, ale firma Ada ma świetnie rozwinięty marketing. Doskonale wie co trzeba zrobić, aby klient wybrał ich produkty.
Fotki pięknych akwariów i konkursy bez wątpienia temu służą.
Wspomniana firma Tropica nie ogłasza konkursów, nie pokazuje swoich akwariów itp.
Amano bez dwóch zdań jest mistrzem aranżacji zbiorników i skrzętnie to wykorzystuje. W sumie nic dziwnego... :/
Tofifi pisze:Trudna roślina?
Przecież zapewniłem jej wszystko co możliwe.
Tak czasem bywa. Uwierz znam przypadki wśród wielu rośliniarzy, którzy wymiękali przy roślinach rosnących u osób, które maja pierwsze akwarium kilka miesięcy. Takie kapryśne rośliny się zdarzają, a królują śród nich właśnie mały henio, rotala macrandra, czy pogostemon stellata.
nikt do końca nie wie dlaczego, ale tak jest.
Tofifi pisze:NIe uważam, że wszystko pójdzie jak z płatka, ale że dobra jakość ma wpływ na sukces
W takim razie wybacz, bo źle zainterpretowałem Twoje posty tutaj jak i na holendrskim.
Na sukces zdecydowanie bardziej wpływa doświadczenie, cierpliwość i konsekwencja w działaniu. ;)
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-11, 16:55

marthinez pisze:Tak z ciekawości, do której grupy zaliczasz mnie i siebie?
To jeszcze inna grupa(właściwe jest ich kilka):
Ty należysz do osób, które mają doświadczanie, oraz które używały/używają amazonii i mają o niej pojęcie większe niż oglądania cudzych akwarii.

Ja to grupa osób, która postanowiła nie gadać a zaryzykować, ocenić i wtedy udzielać rad odnośnie tej marki.
marthinez pisze:Tak czasem bywa. Uwierz znam przypadki wśród wielu rośliniarzy, którzy wymiękali przy roślinach rosnących u osób, które maja pierwsze akwarium kilka miesięcy. Takie kapryśne rośliny się zdarzają, a królują śród nich właśnie mały henio, rotala macrandra, czy pogostemon stellata.
nikt do końca nie wie dlaczego, ale tak jest.
Zatem co nie ma innej rady? Wywalić w cholerę?
Trochę frustrujące ;/

Ps. DO wyboru miałem Amazonię oraz AS+, gównie to chodziło o fakt, że nie trzeba ich przykrywać, co w iwagumi ma znaczenie, a przynajmniej w moim wypadku, po prostu jest dość stromo, a henio i tak ma malutkie korzonki.

Ps2.Czy mi się wydaje, czy w twoim akwarium henio rośnie w piasku??
Proszę przeanalizuj ten temat od początku, może wina jest gdzieś w parametrach?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-05-11, 16:59

Tofifi pisze:Zatem co nie ma innej rady? Wywalić w cholerę?
Jesli mówisz o samym małym heńku to tak.

Ja bym tak zrobił, ale to Twoja decyzja.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-11, 17:01

no wywalę i co dalej?
Cały aranż szlak ma trafić?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-05-11, 23:08

Są jeszcze inne rośliny trawnikowe, nie tylko mały henio. Spróbuj np. eleocharisa parvula, lileplisa, glośkę... Super wygląda także mech. Najważniejsze to
marthinez pisze:cierpliwość i konsekwencja w działaniu. ;)

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-11, 23:39

elechoaris to nie ta skala.
Glosie bym spróbował, ale może za jakiś czas jakoś mi nie przyadała do gustu, ze względu na swoją wielkość -za duża

gala32
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: tomek

Post autor: gala32 » 2010-05-16, 01:18

u mnie w kostce mały heniek potrzebował 3 miesięcy aby ruszyć
nie marniał ale przyrosty miał minimalne
na dnie była ada 2,co2 dużo + easy life carbo
z glonami walczyły redki wpuszczony 3 tyg po zalaniu akwa
myślę że produkty ady potrzebują cierpliwości
pisałem już wcześniej sama ada to nie wszystko