Tofifi pisze:I to mnie irytuje...
Każdy rozkłada ręce, najbardziej doświadczony nawet...
Ale to nic dziwnego.
Każdy doświadczony widzi, że piszesz, ze rośliny maja zapewnione wszystko. Zauważ także, ze każdy doświadczony pisze o braku roślin, ze potrzebna spora masa roślinna, ze aklimatyzacja.....
To są bardzo przydatne rady.
Tofifi pisze:Nie mam pretensji, ale to jest szokujące, że zawsze da się coś poprawić,doradzić a tutaj akurat w tym połączeniu nikt nie wie. Pewnie temu, że są 2 zasadnicze grupy użytkowników.
1)Nienawidzący ADA, bo ich nie stać, albo uważają, za przesadę wydawanie takiej kasy.
Oraz nigdy nie miała z nimi do czynienia - np Skuter. ale dla zasady od razu miesza z błotem i powtarza po innych
2)Która coś tam słyszała, coś widziała i od razu "oooo, amazonia, no to stary super urośnie, o to będzie szalało...".
Tak z ciekawości, do której grupy zaliczasz mnie i siebie?
Tofifi pisze:Na amazonię zdecydowałem się temu, że potrafię konsekwentnie oszczędzać po 5zl i nie kupować badziewna, rzeczy które nie są mi potrzebne, czy też gadżety - nie tylko do akwarystyki
Uwierz, że wiele podłoży, nawozów itp. to nie badziewia. Nie musi to być ADA. Znasz akwaria np. na podłożu i nawozach Tropica. Rzekł bym, że akwaria sygnowane ich marką częściej zajmują czołowe miejsca światowych konkursów.
Tofifi pisze:Zdecydowałem się też temu, że chyba coś w tym jest skoro najpiękniejsze zbiorniki powstają właśnie na tym podłóż i to one wygrywają konkursy.
No nie jest tak do końca. IAPLC to firmowy konkurs Ady, ale wiele pierwszych miejsc nigdy nie widziało ich produktów.
9 miejsce Bartka Lipczyńskiego było na żwirku i glinie.
Tofifi pisze:na ziemi ogrodowej nie widziałem jeszcze w galerii światowych konkursów.
Poszukaj akwariów Oliviwra Knotta lub Jarosława Nyzia.
Niestety, albo stety, ale firma Ada ma świetnie rozwinięty marketing. Doskonale wie co trzeba zrobić, aby klient wybrał ich produkty.
Fotki pięknych akwariów i konkursy bez wątpienia temu służą.
Wspomniana firma Tropica nie ogłasza konkursów, nie pokazuje swoich akwariów itp.
Amano bez dwóch zdań jest mistrzem aranżacji zbiorników i skrzętnie to wykorzystuje. W sumie nic dziwnego... :/
Tofifi pisze:Trudna roślina?
Przecież zapewniłem jej wszystko co możliwe.
Tak czasem bywa. Uwierz znam przypadki wśród wielu rośliniarzy, którzy wymiękali przy roślinach rosnących u osób, które maja pierwsze akwarium kilka miesięcy. Takie kapryśne rośliny się zdarzają, a królują śród nich właśnie mały henio, rotala macrandra, czy pogostemon stellata.
nikt do końca nie wie dlaczego, ale tak jest.
Tofifi pisze:NIe uważam, że wszystko pójdzie jak z płatka, ale że dobra jakość ma wpływ na sukces
W takim razie wybacz, bo źle zainterpretowałem Twoje posty tutaj jak i na holendrskim.
Na sukces zdecydowanie bardziej wpływa doświadczenie, cierpliwość i konsekwencja w działaniu. ;)