Założenie akwa 140L kilka pytań.

Moderator: ModTeam

kamilm12345
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kamil

Założenie akwa 140L kilka pytań.

Post autor: kamilm12345 » 2010-05-31, 23:02

Witam!
chcę założyć akwarium o pojemności 140 L wymiary 80x35x50, chcę aby było w nim dużo roślin a mało rybek i żeby było dość łatwe w utrzymaniu,trochę czytałem na ten temat w wszędzie co innego, więc:
1. w jakich proporcjach rozłożyć glebę i żwirek, wiem mniej więcej że żwirek powinien być granulacji od 2 do 4mm ale jakie grube warstwy dać, chyba że znacie lepsze rozwiązanie??
2. Myślałem o dobrym filtrze i chciałem wstawić zewnętrzny Tetra 700, ale z tego co wyczytałem może być nieodpowiedni i lepiej zastosować wew. z gąbką filtracyjną, co sądzicie??
3. czy warto zastosować dodatkowy napowietrzacz i czy w niczym by nie przeszkadzał??
4. czy taki zestaw roślin będzie odpowiedni na początek: Rotala rotundifolia (Rotala okrągłolistna),Limnophila sessiliflora (Limnofila bezszypułkowa), Ceratoptersis siliquosa (Paprotnica), Hygrophila angustifolia, Mech jawajski, Hygrophila siamensis, Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna), Ludwigia repens, Lysimachia nummularia, Lilaeopsis novae zelandiae- albo może podacie zestaw roślin jakie powinienem wstawić??
5. co sądzicie o takich rybkach do tego akwarium: 10 neonków, 4 krewetki RED CHERRY, zbrojnik?? jakie rybki powinienem jeszcze dodać bądź co ująć??

Woda oczywiście będzie z kranu, czy powinienem dokupić jakieś preparaty nawozy??

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Założenie akwa 140L kilka pytań.

Post autor: Akwarybka » 2010-05-31, 23:14

Najpierw zadam podstawowe pytanie, czy to ma być zbiornik Low Tech czy High Tech? Od tego zależą odpowiedzi na resztę Twoich pytań...

kamilm12345
Nowicjusz

Post autor: kamilm12345 » 2010-05-31, 23:43

Akwarybka pisze:Najpierw zadam podstawowe pytanie, czy to ma być zbiornik Low Tech czy High Tech? Od tego zależą odpowiedzi na resztę Twoich pytań...
wiem że LT jest trudne i wolałbym na początek HT ale martwi mnie CO2 bo z tym mogę mieć problem

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-05-31, 23:58

Jeżeli wolisz na razie zostawić temat LT, to do HT jako Co2 możesz podawać Easy Carbo. Przy HT będziesz także musiał się liczyć ze znacznie większymi kosztami założenia i utrzymania zbiornika. Radzę więc dobrze przemyśleć jakiego typu zbiornik będzie Ci odpowiadał.

kamilm12345
Nowicjusz

Post autor: kamilm12345 » 2010-06-01, 00:02

czytając te posty kusi mnie bardzo LT i na takie się zdecyduje!!

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-06-01, 00:34

W takim razie będziesz musiał przygotować się na dużą ilość wiedzy teoretycznej i oczywiście dużo pracy ;) Oraz potrzeba będzie mnóstwo cierpliwości :P Jeżeli to Cię jednak nie zraża to natychmiast odpowiadam na Twoje pytania.

1. Teoretycznie powinno się stosować warstwę 1-2cm ziemi (z tyłu odpowiednio więcej), a żwirku około 3cm do około 5cm z tyłu zbiornika. Jednak z własnego doświadczenia napiszę, że w jednym z akwariów stosuję większa ilość ziemi w stosunku do żwirku; mniej więcej 1cm ziemi, 1cm żwirku (czyli proporcja około 1:1), osiągam przy tym świetne wyniki z Lilaeoplisem. Ostrzegam jednak że jest to ilość dopasowana specjalnie dla roślin trawnikowych, dla odpowiednio większych roślin z większym systemem korzeniowym żwirku powinno być trochę więcej. Proporcja ziemi 1:3-4 to w moim przypadku za mało. Musisz także pamiętać by ziemia nie dotykała ścianek zbiornika, światło słoneczne nie może na nią padać.

2. Jeżeli chcesz możesz zastosować filtr wewnętrzny z gąbką, sama taki posiadam. Choć gdybym miała wybierać ponownie, to wzięłabym proponowaną przez Ciebie Tetrę EX 700. Chodzi mi zwłaszcza o niezajmowanie wnętrza akwarium, a przepływ kubełka można przecież zmniejszyć do minimum i będzie git ;)

3. Napowietrzacz można stosować ale tylko w nocy. W dzień będzie szkodził roślinom wybijając z wody CO2.

4. Rośliny które podałeś jak najbardziej nadają się. Z własnego doświadczenia dodam jednak, że LT to akwarium idealne dla roślin rozetowych (Echinodorus, Cryptocoryne) i to właśnie one będą się w akwarium takim czuły perfekcyjnie ;) Ponadto są one tam nieraz wymagane by spulchniać podłoże swoim dużym systemem korzeniowym. Ale nie jest to reguła.

5. Obsada którą podałeś jest :ok: Osobiście mam jednak mieszane uczucia co do zbrojnika. Ta ryba może (ale oczywiście nie musi) ustawiać akwarium po swojemu, co może mieć przykre konsekwencje dla estetyki zbiornika (syf z dna porozrzucany na liściach i elementach dekoracyjnych...). To tylko moje zdanie :)

Preparatów, czy nawozów nie będziesz potrzebował ;)

Bardzo ważne jest aby akwarium było wystawiane na światło słoneczne. Wielu akwarystów o tym zapomina sadząc, że w LT rośliny rosną przy 0.3W/l światła ze świetlówek. Nic bardziej mylnego.

Tutaj znajdziesz więcej wiedzy teoretycznej: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm

No i oczywiście zachęcam do nabycia książki Diany Walstad.

Pozdrawiam.

kamilm12345
Nowicjusz

Post autor: kamilm12345 » 2010-06-01, 08:08

Dzięki wielkie za odpowiedz.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ