Witam!
chcę założyć akwarium o pojemności 140 L wymiary 80x35x50, chcę aby było w nim dużo roślin a mało rybek i żeby było dość łatwe w utrzymaniu,trochę czytałem na ten temat w wszędzie co innego, więc:
1. w jakich proporcjach rozłożyć glebę i żwirek, wiem mniej więcej że żwirek powinien być granulacji od 2 do 4mm ale jakie grube warstwy dać, chyba że znacie lepsze rozwiązanie??
2. Myślałem o dobrym filtrze i chciałem wstawić zewnętrzny Tetra 700, ale z tego co wyczytałem może być nieodpowiedni i lepiej zastosować wew. z gąbką filtracyjną, co sądzicie??
3. czy warto zastosować dodatkowy napowietrzacz i czy w niczym by nie przeszkadzał??
4. czy taki zestaw roślin będzie odpowiedni na początek: Rotala rotundifolia (Rotala okrągłolistna),Limnophila sessiliflora (Limnofila bezszypułkowa), Ceratoptersis siliquosa (Paprotnica), Hygrophila angustifolia, Mech jawajski, Hygrophila siamensis, Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna), Ludwigia repens, Lysimachia nummularia, Lilaeopsis novae zelandiae- albo może podacie zestaw roślin jakie powinienem wstawić??
5. co sądzicie o takich rybkach do tego akwarium: 10 neonków, 4 krewetki RED CHERRY, zbrojnik?? jakie rybki powinienem jeszcze dodać bądź co ująć??
Woda oczywiście będzie z kranu, czy powinienem dokupić jakieś preparaty nawozy??
pozdrawiam
Założenie akwa 140L kilka pytań.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Założenie akwa 140L kilka pytań.
Najpierw zadam podstawowe pytanie, czy to ma być zbiornik Low Tech czy High Tech? Od tego zależą odpowiedzi na resztę Twoich pytań...
-
- Nowicjusz
wiem że LT jest trudne i wolałbym na początek HT ale martwi mnie CO2 bo z tym mogę mieć problemAkwarybka pisze:Najpierw zadam podstawowe pytanie, czy to ma być zbiornik Low Tech czy High Tech? Od tego zależą odpowiedzi na resztę Twoich pytań...
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Jeżeli wolisz na razie zostawić temat LT, to do HT jako Co2 możesz podawać Easy Carbo. Przy HT będziesz także musiał się liczyć ze znacznie większymi kosztami założenia i utrzymania zbiornika. Radzę więc dobrze przemyśleć jakiego typu zbiornik będzie Ci odpowiadał.
-
- Nowicjusz
czytając te posty kusi mnie bardzo LT i na takie się zdecyduje!!
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
W takim razie będziesz musiał przygotować się na dużą ilość wiedzy teoretycznej i oczywiście dużo pracy ;) Oraz potrzeba będzie mnóstwo cierpliwości
Jeżeli to Cię jednak nie zraża to natychmiast odpowiadam na Twoje pytania.
1. Teoretycznie powinno się stosować warstwę 1-2cm ziemi (z tyłu odpowiednio więcej), a żwirku około 3cm do około 5cm z tyłu zbiornika. Jednak z własnego doświadczenia napiszę, że w jednym z akwariów stosuję większa ilość ziemi w stosunku do żwirku; mniej więcej 1cm ziemi, 1cm żwirku (czyli proporcja około 1:1), osiągam przy tym świetne wyniki z Lilaeoplisem. Ostrzegam jednak że jest to ilość dopasowana specjalnie dla roślin trawnikowych, dla odpowiednio większych roślin z większym systemem korzeniowym żwirku powinno być trochę więcej. Proporcja ziemi 1:3-4 to w moim przypadku za mało. Musisz także pamiętać by ziemia nie dotykała ścianek zbiornika, światło słoneczne nie może na nią padać.
2. Jeżeli chcesz możesz zastosować filtr wewnętrzny z gąbką, sama taki posiadam. Choć gdybym miała wybierać ponownie, to wzięłabym proponowaną przez Ciebie Tetrę EX 700. Chodzi mi zwłaszcza o niezajmowanie wnętrza akwarium, a przepływ kubełka można przecież zmniejszyć do minimum i będzie git ;)
3. Napowietrzacz można stosować ale tylko w nocy. W dzień będzie szkodził roślinom wybijając z wody CO2.
4. Rośliny które podałeś jak najbardziej nadają się. Z własnego doświadczenia dodam jednak, że LT to akwarium idealne dla roślin rozetowych (Echinodorus, Cryptocoryne) i to właśnie one będą się w akwarium takim czuły perfekcyjnie ;) Ponadto są one tam nieraz wymagane by spulchniać podłoże swoim dużym systemem korzeniowym. Ale nie jest to reguła.
5. Obsada którą podałeś jest
Osobiście mam jednak mieszane uczucia co do zbrojnika. Ta ryba może (ale oczywiście nie musi) ustawiać akwarium po swojemu, co może mieć przykre konsekwencje dla estetyki zbiornika (syf z dna porozrzucany na liściach i elementach dekoracyjnych...). To tylko moje zdanie
Preparatów, czy nawozów nie będziesz potrzebował ;)
Bardzo ważne jest aby akwarium było wystawiane na światło słoneczne. Wielu akwarystów o tym zapomina sadząc, że w LT rośliny rosną przy 0.3W/l światła ze świetlówek. Nic bardziej mylnego.
Tutaj znajdziesz więcej wiedzy teoretycznej: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
No i oczywiście zachęcam do nabycia książki Diany Walstad.
Pozdrawiam.

1. Teoretycznie powinno się stosować warstwę 1-2cm ziemi (z tyłu odpowiednio więcej), a żwirku około 3cm do około 5cm z tyłu zbiornika. Jednak z własnego doświadczenia napiszę, że w jednym z akwariów stosuję większa ilość ziemi w stosunku do żwirku; mniej więcej 1cm ziemi, 1cm żwirku (czyli proporcja około 1:1), osiągam przy tym świetne wyniki z Lilaeoplisem. Ostrzegam jednak że jest to ilość dopasowana specjalnie dla roślin trawnikowych, dla odpowiednio większych roślin z większym systemem korzeniowym żwirku powinno być trochę więcej. Proporcja ziemi 1:3-4 to w moim przypadku za mało. Musisz także pamiętać by ziemia nie dotykała ścianek zbiornika, światło słoneczne nie może na nią padać.
2. Jeżeli chcesz możesz zastosować filtr wewnętrzny z gąbką, sama taki posiadam. Choć gdybym miała wybierać ponownie, to wzięłabym proponowaną przez Ciebie Tetrę EX 700. Chodzi mi zwłaszcza o niezajmowanie wnętrza akwarium, a przepływ kubełka można przecież zmniejszyć do minimum i będzie git ;)
3. Napowietrzacz można stosować ale tylko w nocy. W dzień będzie szkodził roślinom wybijając z wody CO2.
4. Rośliny które podałeś jak najbardziej nadają się. Z własnego doświadczenia dodam jednak, że LT to akwarium idealne dla roślin rozetowych (Echinodorus, Cryptocoryne) i to właśnie one będą się w akwarium takim czuły perfekcyjnie ;) Ponadto są one tam nieraz wymagane by spulchniać podłoże swoim dużym systemem korzeniowym. Ale nie jest to reguła.
5. Obsada którą podałeś jest

Preparatów, czy nawozów nie będziesz potrzebował ;)
Bardzo ważne jest aby akwarium było wystawiane na światło słoneczne. Wielu akwarystów o tym zapomina sadząc, że w LT rośliny rosną przy 0.3W/l światła ze świetlówek. Nic bardziej mylnego.
Tutaj znajdziesz więcej wiedzy teoretycznej: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
No i oczywiście zachęcam do nabycia książki Diany Walstad.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
Dzięki wielkie za odpowiedz.
pozdrawiam
pozdrawiam