Wysoka temperatura w akwa
Moderator: ModTeam
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Wysoka temperatura w akwa
4 dni temu założyłam akwarium 450l. Mam świetlówki 4x54W T5 (Arcadia plant pro 2x i Arcadia original tropical 2x). Zbiornik jest z dala od źródeł ciepła (światła słonecznego, grzejników). W pomieszczeniu (klimatyzowanym) jest 26°C a w zbiorniku 31°C. Nawet czasami ponad! Odłączona jest grzałka (podejrzewałam ją o awarię), termometry są dwa(jeden pod powierzchnią, drugi przy podłożu) i wskazuja dokładnie tyle samo. To świetlówki chyba tak dogrzewają, ale rano jak sprawdzam temperaturę to jest może stopień różnicy (woda aż tak wolno traci ciepło?) Otworzyłam pokrywę, z nadzieją, że może choć odrobinę spadnie, a tu nic. Przecież nie mogę tam ryb wpuścić! To też dla roślin za dużo. Czy to wina świetlówek? Może innych czynników o których nie wiem? Bardzo proszę o pomoc, bo mnie już pomysłów brakuje jak je schłodzić.
ps.
miałam problem z wyborem działu, przepraszam jeśli to niewłaściwy.
ps.
miałam problem z wyborem działu, przepraszam jeśli to niewłaściwy.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Wysoka temperatura w akwa
zapraszam do tematu o chłodzeniu wody w lato:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/13356.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/13356.htm
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Świetny pomysł z tymi wentylatorkami, tylko niestety nie dla mnie, bo jak mam trzy kabelki to bankowo połączę je źle. Poza tym u mnie nie zmiesci się to w pokrywie, a nie uśmiecha mi się taka całoroczna dekoracja (nawet powiem, że konstrukja pokrywy ją wyklucza). Czy to świetlowki tak podwyższają temperaturę? Bo przecież w pomieszczeniu nie jest gorąco. Mogę zmniejszyć temperaturę do 24, ale bez przesady. Cały rok jest utrzymywana stała temperatura. Czy to oznacza, że jestem skazana na chłodziarkę? Miałam akwa 120 l i nigdy nie spotkałam się z tym problemem (fakt, że standardowe oświetlenie, ale woda bez ogrzewania była zawsze niższa od temp powietrza).
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
A co to za problem?
Czarny to minus czerwony to plus żółty odcinasz ;]
Wiatraczki są i 40 mm więc na bank się zmieszczą.
Tak świetlówki nagrzewają wodę, a do tego każda pompa będąca w zbiorniku nagrzewa wodę.
Czarny to minus czerwony to plus żółty odcinasz ;]
Wiatraczki są i 40 mm więc na bank się zmieszczą.
Tak świetlówki nagrzewają wodę, a do tego każda pompa będąca w zbiorniku nagrzewa wodę.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
No dobra, przystępuję do kompletowania sprzętu. Lepiej zostać porażonym na polu chwały, niż mieć zupę rybną
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
radze poprosić o pomoc kogoś bardziej doświadczonego w elektronice bo porażenie nie jest niczym przyjemnym, nawet niskim napięciem, wiem coś o tym ;)
w dodatku możesz uszkodzić elementy chłodzenia (wiatrak, zasilacz) a to też strata
w dodatku możesz uszkodzić elementy chłodzenia (wiatrak, zasilacz) a to też strata
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Lermi, ale jak już obniżysz tą temperaturę, to jeszcze nie wpuszczaj ryb. Akwarium ma za mało dni i jest niedojrzałe. No ale Ty to chyba wiesz, bo to nie jest Twoje pierwsze akwarium. 

"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Nie ma Cię co porazić zbyt niskie napięcie i za mały amperaż.Lermi pisze:. Lepiej zostać porażonym na polu chwały,
No chyba, że zaczniesz lizać przewody wtedy poczujesz prawdopodobnie nieprzyjemne mrowienie.
Ale mat ma rację niech to zrobi ktoś kto się zna.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ogólnie rzecz biorąc...
mod_ostrzeżenie
Zerowanie, przewody ochronne, obudowy izolacyjne itp. elementy naprawdę nie zostały wymyślone przez przypadek. Szanse na śmierć w tym wypadku niby niewielkie, ale jak się nie znasz, niech zrobi to ktoś, kto ma pojęcie o instalacjach elektrycznych.
mod_ostrzeżenie
Zerowanie, przewody ochronne, obudowy izolacyjne itp. elementy naprawdę nie zostały wymyślone przez przypadek. Szanse na śmierć w tym wypadku niby niewielkie, ale jak się nie znasz, niech zrobi to ktoś, kto ma pojęcie o instalacjach elektrycznych.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Bez obaw, jeszcze mi życie miłe. W końcu ktoś musi się zająć tymi wypławkami, które mi się właśnie zalęgły zadowolone z obniżenia temperatury (na wskutek tymczasowych kombinacji z klimą) .