Napowietrzacz
Moderator: ModTeam
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Napowietrzacz
Witam koleżanki i kolegów z forum.
Natrafiłem na kolejny problem (jestem początkujacym akwarystą). Niedawno założyłem 63 L akwa i kupiłem do niego napowietrzacz aquael ap100. Jestem niezadowolony z niego chodzi jak trabant i właśnie myśle nad zmianą na inny. Jaki polecacie?? Akwarium mam w sypialni i chodzi mi o bradzo cicha prace. Myślałem o jakimś z oferty tetry - podobno ciche ale czy napewno??
Z góry dziękuję za pomoc
Natrafiłem na kolejny problem (jestem początkujacym akwarystą). Niedawno założyłem 63 L akwa i kupiłem do niego napowietrzacz aquael ap100. Jestem niezadowolony z niego chodzi jak trabant i właśnie myśle nad zmianą na inny. Jaki polecacie?? Akwarium mam w sypialni i chodzi mi o bradzo cicha prace. Myślałem o jakimś z oferty tetry - podobno ciche ale czy napewno??
Z góry dziękuję za pomoc
Re: Napowietrzacz
odpowiedz wydaje sie prosta... pozbywasz się brzęczka, o dotleniasz wode za pomocą filtra wew lub zew wyposażonego w deszczowinice... jeżeli Ci zalezy na całkowitej ciszy to deszczownice umieszczasz pod powierzchnią wody, a strumień wody z deszczownicy idzie do góry, na powierzchni tworzy sie ruch wody ktory natlenia akwa... powiedz cos wiecej o akwa, obsada, roślinki, parametry wody ...pozdro
- arturusrex
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jak narazie deszczownica odpada bo mam filtr wewnetrzny elite stingray 15 A co do parametrów wody to jeszcze nie badałem. Więc pozostaje jakiś ciszy brzęczyk 
Acha akwa 60x30x35 grzałka aquael 75 W oświetlenie 15 W z obudowy - wiem że mało własnie myśle nad przeróbkami. filtr j.w
Akwarium zostało zalane 3 dni temu. do wody dodałem aqua safe tetry a dziś planta min żeby roslinką było lepiej

Acha akwa 60x30x35 grzałka aquael 75 W oświetlenie 15 W z obudowy - wiem że mało własnie myśle nad przeróbkami. filtr j.w
Akwarium zostało zalane 3 dni temu. do wody dodałem aqua safe tetry a dziś planta min żeby roslinką było lepiej

każdy brzęczek będzie hałasował... filtr wew do tej pojemności akwa z jakims systemem napowietrzania i deszczownicą to wydatek w granicach 70 dych... ten co masz sprzedajesz, albo trzymasz na czarną godzine..pozdro
- arturusrex
- Stały bywalec
- Kontakt:
a może kupie najmniejszego aquaela z napowietrzaniem i będą chodzić 2 filrty. Co wy na to??
czemu nie, nawet najmniejszy filtr wystarczająco powinien napowietrzyc takie akwa... oczywiście jednak dalej jestem za deszczownicą(praktycznie bezszelestna praca) bo to jest cichszy sposób od tych systemów napowietrzania w filtrach (tez lubia pohałasować)
[ Dodano: 2007-05-27, 00:17 ]
oczywiście przydałoby sie troche wiecej opinii jeśli chodzi o sprzęt taki czy inny...
[ Dodano: 2007-05-27, 00:17 ]
oczywiście przydałoby sie troche wiecej opinii jeśli chodzi o sprzęt taki czy inny...
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ja mam taki napowietrzacz zbudowany gdzies w latach 80-tych, okropnie wyglada, ale chodzi tak cicho, ze slycahc tylko szum babelkow a nie brzeczenie. Kiedys to robili sprzet... a teraz pierdzi wszystko, a za ciche trzeba zaplacic ponad 100zl :/
Co do brzeczyka to moze on ciszej pracowac jak umiescisz go nad lustrem wody.
Co do brzeczyka to moze on ciszej pracowac jak umiescisz go nad lustrem wody.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- arturusrex
- Stały bywalec
- Kontakt:
A jakbym dodał do mojego akwarium filtr np: aquael fan-micro plus lub unifilter 280 (wybieram je bo są malutkie i mogły by chodzić razem z moim filtrem czyli elite stingray 15) to mógł bym brzęczyk wyłączać/włączać razem z oświetleniem ?? Oba te filtry posiadają możliwość napowietrzania wody więc może wystarczy na te kilka godzin kiedy śpię. Jeśli takie rozwiązanie wchodzi w grę to na który z tych 2 mam się zdecydować??
znalażłem jeszcze taki sprzęt- Hailea BT - 400, jesli Cię to intersuje.... szczerze nie mam pojęcia co to jest (jakość?, jak głośny?, ile zajmuje miejsca?), cena tego jest bardzo niska w stosunku do tego co on oferuje i konkurencyjna do tych modeli o które pytasz... przydałyby sie jakies opinie na temat tego filtra...pozdro
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ja mam haiela bt-200 jest on do akwa 60l i jest cichutki.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Na początek spróbuj postawić go na czymś miękkim. Każda pompa ma z konieczności elementy mechaniczne wytwarzające drgania - a sztywna, twarda półka doskonale z nią rezonuje. Proponuję miękką podkładkę pod myszke, kawałek gąbki lub coś takiego - poprawa powinna być znaczna.arturusrex pisze: Jestem niezadowolony z niego chodzi jak trabant
...tylko nie przerób akwarium na pralkę...arturusrex pisze:a może kupie najmniejszego aquaela z napowietrzaniem i będą chodzić 2 filrty

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
ja tam reguluje przepływ za pomocą spinaczówi chodzi bardo cicho
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ja reguluje takim sprytnym plastikowym zaworkiem za 50gr z zoologa;)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.