Co jest lepiej przyswajane przez rośliny?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Co jest lepiej przyswajane przez rośliny?

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 20:16

Linf pisze:Plewek01, tutaj bym nie ryzykował ponieważ jak rośliny nagle przestaną pobierać amoniak czy NO2 to jak zabraknie filtracji biologicznej to wzrost amoniaku i NO2 może wytruć obsadę.
Wg wypowiedzi-artykułu marthinez, -a, powinienem wyjąć ceramikę i włożyć gęstą gąbkę. Linf, dlaczego rośliny miałyby przestać pobierać amoniak czy no2, będą strajkować czy coś :D .
marthinez pisze:osiadasz akwarium tzw ogólne ze standardowym światłem i kilkoma roślinkami?
Staram się prowadzić LT i jest dosyć gęsto zarośnięty. Do obejrzenia w linku z mojego podpisu.
marthinez pisze:Potrzebujesz dobrej filtracji biologicznej, by pozbyć się amoniaku, bo Twoja znikoma ilość roślin nie jest w stanie sama go usunąć.
Właśnie, dlatego nie potrzebuję dobrej filtracji biologicznej, żeby nie robić roślinkom trudności w odżywianiu. Dzięki marthinez, za bardzo wyczerpującą odpowiedź. :padam: A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy pojawiające się dziury w liściach to oznaka braku potasu, którego podobno w naszej polskiej glebie jest mało? Jeśli tak to jak mógłbym go uzupełnić. Czy wystarczy mała podmiana wody tak z 10% raz na 2 tyg. aby uzupełnić niedobór?

[ Dodano: 2010-08-12, 20:19 ]
Linf, a czy akwarium LT nie jest roślinniakiem?

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Post autor: Linf » 2010-08-12, 20:50

Plewek01 pisze:Linf, a czy akwarium LT nie jest roślinniakiem?
Patrząc na Twój zbiornik raczej nie jest roślinniakiem i jak sam piszesz już masz niedobory prawdopodobnie potasu a jeśli roślinom zabraknie składników odżywczych to i amoniak będą wolniej wchłaniały co zamieni się w NO2 a brak złoża biologicznego doprowadzi do jego wzrostu bo co by miało przetworzyć te NO2 na NO3 ?
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-08-12, 22:01

Linf pisze:marthinez, ale to jak napisałeś tyczy się zbiorników typowo roślinnych a nie LT takiego jak ma Plewek01, tak więc ceramika w takim akwa powinna być jako wkład do filtracji biologicznej ale Plewek oczywiście sam już podejmie decyzję.
Low tech należy do akwariów roślinnych. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 22:09

marthinez pisze:Low tech należy do akwariów roślinnych. ;)
Ok mój błąd ale tak czy siak masa roślinna w zbiorniku Plewek01, nie przemawia na korzyść zastąpienia filtracji biologicznej na mechanikę.Ale oczywiście to tylko moje zdanie a właściciel zrobi jak uważa.
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-08-12, 22:10

Linf, właśnie niedobory są bardzo często spotykane w akwariach roślinnych.
Duża masa roślin = większe zapotrzebowanie na nawóz, bo w końcu więcej roślinek trzeba wykarmić. :)

W akwariach ogólnych z małą ilością roślin składniki te dostarczają zwierzęta oraz podmiany wody, które musimy robić dość regularnie. To prawda, że z podmianami dostarczamy mało tego nawozu, ale właśnie wolniejszy wzrost roślin oraz mniejsza ich ilość powodują, że niedoborów w takich akwariach raczej brak.
Tam bywają częściej nadmiary np. no3, prawda? ;)
Linf pisze:brak złoża biologicznego doprowadzi do jego wzrostu bo co by miało przetworzyć te NO2 na NO3 ?
Np. nitryfikacja zachodząca w podłożu. Podłoże to bardzo bogate medium filtracji biologicznej.

Filtracja bio;logiczna za pomocą filtra oczywiscie jest ważna, ale na niej świat sie nie kończy.
Ehh... pamietam swoje pierwsze akwarium z żywymi roślinami :D.
Filtrem była gabka napędzana brzeczykiem i myta dość intensywnie pod kranem co tydzień.

Plewek01, oczywiście, że możesz podawać potas w jakimś gotowym nawozie potasowym lub po prostu k2so4 wsypane łyżeczką prosto do baniaka raz w tygodniu.
Obrazek

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 22:25

marthinez, ok masz rację ale akwaria typu LT są na ziemi (podłoże) i to właśnie to podłoże ma im zapewnić składniki odżywcze tak więc ja słyszałem,że taki zbiornik należy obsadzić dużą ilością roślin ponieważ ziemia użyta w podłożu kumuluje a potem uwalnia pożywienie dla roślin i można mieć kłopoty (glony).Temat kontynuuję ponieważ chodzi za mną baniaczek na ziemi ale może nie typowe LT ponieważ na 112L będzie 3x18W i dość miękka woda i zastanawiam się jak z będzie z podmianami (tego jeszcze nie wiem).Gdzie się nie zapytam i nie przeczytam to wszędzie jest co innego pisane.Jeśli strzeliłem tutaj jakiegoś "babola" to przepraszam pomyliłem się ale byłem święcie przekonany,że dobrze rozumuję i chętnie Ciebie wysłucham na temat akwarii na ziemi.
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-08-12, 22:48

Linf, z akwariami LT mam niewiele wspólnego. Tutaj pomógł by więcej oleg_30.

Mój ojciec posiada akwarium na ziemi, ma dość mocne oswietlenie, ale podaje nawozy oraz easy carbo, więc ciężko tu mówić o zbiorniku low tech.

Zasadą LT w/g Walstad jest zrobić zbiornik, który wymaga od nas jak najmniejszej pracy włożonej w jego przygotowanie oraz utrzymanie.
Moim zdaniem podmiany wody można spokojnie robić i nie trzymał bym się tak sztywno reguł, które podaje ta pani.
Różne metody się sprawdzają stad jak napisałeś rozbiezne opinie na każde zagadnienie dotyczące LT.

Za babole nie przepraszaj. Wszyscy ciągle się uczymy.
Często zanim coś napisze zdarza mi się dokształcać godzinke, dwie przeszukując net.
Staram się nie powtarzać tych samych rzeczy co większość i szukam jak najbardziej aktualnych informacji. Mitologia dobra jest na historii w szkole.
Także uczmy się - na pewno ta wiedza sie przyda. ;)
Obrazek

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 22:55

To poczekam może coś w tym temacie odpowie oleq a Tobie dziękuję za kilka ciekawych informacji.
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-13, 15:53

marthinez pisze:Moim zdaniem podmiany wody można spokojnie robić i nie trzymał bym się tak sztywno reguł, które podaje ta pani.
Pomimo, że to odstąpienie od twardych zasad również się z tym zgadzam. Wyczytałem nawet, że częsciowa podmiana wody w LT jest nawet potrzebna dla uzupełnienia mikroelementów. Oczywiście nie w ilościach i częstotliwości takiej jak w HT. Poza tym wodę zaleca nawet Oleq_30 raz na 3 m-ce czy pół roku, pozwolę sobie zacytować:
"Dlatego w tego typu zbiornikach podmiany wody NIE są konieczne a nawet NIE SĄ WSKAZANE ( zachwianie równowagi ekosystemu) i można ograniczyć się do co kilku tygodniowego dolania ubytków wody – właściwą podmianę (tak często zalecaną na tym forum dla każdego typu zbiornika ) można wykonać raz na 3 do 6 miesięcy"

[ Dodano: 2010-08-13, 16:00 ]
marthinez pisze:oczywiście, że możesz podawać potas w jakimś gotowym nawozie potasowym lub po prostu k2so4 wsypane łyżeczką prosto do baniaka raz w tygodniu
Tylko ciekawe w jakiej ilości tak aby nie rozwalić równowagi w zbiorniku? A tak poza tematem :)co może być przyczyną powstawania nitek? Występują tylko w 2 miejscach w akwa(mech i kabomba)?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-08-13, 17:55

Plewek01 pisze:Tylko ciekawe w jakiej ilości tak aby nie rozwalić równowagi w zbiorniku?
Pól łyżeczki od herbaty raz w tygodniu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-14, 09:48

marthinez pisze:Pól łyżeczki od herbaty raz w tygodniu
Oki. Dzięki za info.

ODPOWIEDZ