Będę pisał zwięźle. Dostałem wraz z małżonką złotą rybkę w kuli 20 litrów z dużym żwirem i roślinkami o małych liściach. Jako prezent na parapetówę. Nemo, bo tak nazywa się rybka ma około 4 cm i ogólnie mało mówi

O akwarystyce wiem tyle ile się napatrzyłem w wieku 6 lat na dwa 300L towarzyskie zbiorniki ojca.
Zaczęliśmy czytać co ta nasza mała rybka będzie potrzebować. I już wiem, że kula to zło, grzech, łamanie prawa, itp. itd. To, że żwir jest zły też wiemy, a że roślinki zostaną zjedzone to widzę po ubytkach.
Żeby tak nie katować Nemo to wstawiliśmy mu/jej kamień napowietrzający (taki mały) z pompką 1000 L / godzinę, więc się nie udusi. Wymieniamy 3 litry wody raz w tygodniu. Dodając do nowej wody tabletkę, która natlenia ją i pomaga w oczyszczaniu wody z toksyn.
Wiemy, że to brudząca bardzo rybka bo nie ma żołądka i sra 24/7

Czytam już od 2 tygodni co tylko mogę i mam już mętlik w głowie.
Udało mi się kupić za 5 funtów 90litrowy używany zbiornik i poza lekką kosmetyką sylikonu to nic mu nie jest (nie cieknie).
Budżet mamy mały, ale rybki się nie pozbędziemy, gdyż ... moja żona by mnie wcześniej utopiła niż rybkę oddała :/ I ja też Nemo lubię.
Potrzebuję porady odnośnie filtra, roślinek i oświetlenia.
Żwir drobny około 3mm i większy żeby się nie udławiła (nie może być ostry). A ktoś wie jakie korzenie będą ok ?
Wiemy, że woda ma się odstać (z filtrem, roślinami) w akwa na min. tydzień przed wpuszczeniem rybki.
Roślinki to wiem jaka ogólna charakterystyka, ale jakieś nazwy (po ang. było by super).
I jaki filtr przede wszystkim. Mały budżet, wiec raczej wewnętrzny. Myślałem nad Tertra Tec In 800, Fluval 3+ (bo nie wiem czy 2+ wystarczy, pisali, że przy tych rybkach lepiej mieć wydajniejszy filtr). Jeśli kupie taki to czy muszę dokupywać jeszcze osobno jakiś inny?
O oświetleniu to już nic nie wiem. Niby przy 90cm akwa 2 x 20 W powinno wystarczyć, ale jakoś nie chce mi się wierzyć.
Później wstawię fotki Nemo żeby było wiadomo o jakiej rybie mówię

Moderatorzy, Przepraszam Bardzo jeśli coś dubluję, albo nie w tym temacie. Po prostu się nie mogłem doszukać informacji.
W imieniu własnym i Nemo, z góry Dziękujemy za pomoc.