90 litrów, Welon, Sprzęt, Start akwarium - proszę o korektę

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

nemo_uk
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Nemo

90 litrów, Welon, Sprzęt, Start akwarium - proszę o korektę

Post autor: nemo_uk » 2010-08-24, 11:10

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Będę pisał zwięźle. Dostałem wraz z małżonką złotą rybkę w kuli 20 litrów z dużym żwirem i roślinkami o małych liściach. Jako prezent na parapetówę. Nemo, bo tak nazywa się rybka ma około 4 cm i ogólnie mało mówi :D
O akwarystyce wiem tyle ile się napatrzyłem w wieku 6 lat na dwa 300L towarzyskie zbiorniki ojca.
Zaczęliśmy czytać co ta nasza mała rybka będzie potrzebować. I już wiem, że kula to zło, grzech, łamanie prawa, itp. itd. To, że żwir jest zły też wiemy, a że roślinki zostaną zjedzone to widzę po ubytkach.
Żeby tak nie katować Nemo to wstawiliśmy mu/jej kamień napowietrzający (taki mały) z pompką 1000 L / godzinę, więc się nie udusi. Wymieniamy 3 litry wody raz w tygodniu. Dodając do nowej wody tabletkę, która natlenia ją i pomaga w oczyszczaniu wody z toksyn.
Wiemy, że to brudząca bardzo rybka bo nie ma żołądka i sra 24/7 :D
Czytam już od 2 tygodni co tylko mogę i mam już mętlik w głowie.
Udało mi się kupić za 5 funtów 90litrowy używany zbiornik i poza lekką kosmetyką sylikonu to nic mu nie jest (nie cieknie).
Budżet mamy mały, ale rybki się nie pozbędziemy, gdyż ... moja żona by mnie wcześniej utopiła niż rybkę oddała :/ I ja też Nemo lubię.
Potrzebuję porady odnośnie filtra, roślinek i oświetlenia.
Żwir drobny około 3mm i większy żeby się nie udławiła (nie może być ostry). A ktoś wie jakie korzenie będą ok ?
Wiemy, że woda ma się odstać (z filtrem, roślinami) w akwa na min. tydzień przed wpuszczeniem rybki.
Roślinki to wiem jaka ogólna charakterystyka, ale jakieś nazwy (po ang. było by super).
I jaki filtr przede wszystkim. Mały budżet, wiec raczej wewnętrzny. Myślałem nad Tertra Tec In 800, Fluval 3+ (bo nie wiem czy 2+ wystarczy, pisali, że przy tych rybkach lepiej mieć wydajniejszy filtr). Jeśli kupie taki to czy muszę dokupywać jeszcze osobno jakiś inny?

O oświetleniu to już nic nie wiem. Niby przy 90cm akwa 2 x 20 W powinno wystarczyć, ale jakoś nie chce mi się wierzyć.

Później wstawię fotki Nemo żeby było wiadomo o jakiej rybie mówię :P

Moderatorzy, Przepraszam Bardzo jeśli coś dubluję, albo nie w tym temacie. Po prostu się nie mogłem doszukać informacji.

W imieniu własnym i Nemo, z góry Dziękujemy za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: 90 litrów, Welon, Sprzęt, Start akwarium - proszę o korektę

Post autor: kbtor » 2010-08-24, 11:58

Kup filtr wewnętrzny, taki na akwarium do 150 litrów, w Polsce koszt to jakieś 50zł.
Taki filtr wystarczy, i co tydzień podmieniaj z 20 litrów odstanej wody, to powinno wystarczyć, pod warunkiem że będzie tam tylko ta jedna ryba.

Karm ją umiarkowanie, tak żeby pokarm był zjadany na bieżąco, to sobie gnojówki w podłożu nie zrobisz.

Korzeń może być, nie będzie przeszkadzał.

Roślinki to tylko wytrzymałe i mało problemowe gatunki. Ja bym dał coś z moczarki i średniej wielkości kryptokoryny, potrafią nawet w niskim podłożu się rozrastać.
Nie martw się jak by zaczęły tracić liście, bo one często w nowych warunkach zrzucają liście, a rozwijają system korzeniowy.

Z oświetleniem nie szalej, 40W dla takich roślin w zupełności wystarczy.

Pamiętaj że to ryby zimnowodne i musisz mieć wodę na maksymalnym poziomie 20 stopni C, to bardzo ważne.

Ps. Mnie ta ryba wygląda na dziką formę karasia złocistego, ale już dawno welonów nie widziałem, to mogę się mylić :P
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-24, 12:05

...i Nemo szybko urośnie. Najlepiej by było znaleźć mu piękne, duże oczko wodne. Naprawdę - będzie wtedy szczęśliwszy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-24, 12:11

nemo_uk pisze: A ktoś wie jakie korzenie będą ok ?
Najlepsze te z zoologa :), ale skoro mały budżet można poszukać korzeni najlepiej nad wodą, nie zgnitych i spróchniałych. Okorować, wyparzyć, wygotować i wymoczyć porządnie. Najlepiej z drzew liściastych.
nemo_uk pisze:Roślinki to wiem jaka ogólna charakterystyka, ale jakieś nazwy
Bazę roślin znajdziesz tu: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
nemo_uk pisze:czy muszę dokupywać jeszcze osobno jakiś inny?
A może lepiej kaskadę? np. AquaEl FZN-3 cena podobna a myślę, że sprawi się lepiej.
nemo_uk pisze:przy 90cm akwa 2 x 20 W powinno wystarczyć, ale jakoś nie chce mi się wierzyć.
Szału nie ma ale wystarczy spokojnie. Z nawożeniem nie będziesz musiał szaleć. Roślinki powinny rosnąć powoli ale sukcesywnie ;)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-08-24, 20:24

Ja dopowiem coś o roślinach ;) Szukaj (nazwy angielskie) Anubias, Java Fern, (te dla należy przywiązać do kamienia lub korzenia), Amazon Sword, Crypt (nie ważne jaki gatunek). To raczej mocne rośliny, których Nemo nie powinien zjeść. Widzę, że masz już moczarkę; może być u Ciebie, bo będzie szybko rosła :)

Pozdrawiam z Norwich :D

Pentagram666mar
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 250
Imię: Krzysiek
Nazwisko: Marciniak
Kontakt:

Post autor: Pentagram666mar » 2010-08-25, 11:44

Nemo welonem z pewnością nie jest. Welon to jedna z odmian chińskich złotych rybek jak shubunkin, lwia główka, oranda itp itd. To jak już pisałem w innym temacie jest karaś złocisty (lepiej ubarwiony). On naprawdę spory rośnie, powinien sobie dobrze żyć w 90l zbiorniku ale oczko wodne będzie lepszym rozwiązaniem. Jeżeli wymienisz nemo i będziesz mial welony lub inne odmiany złotych rybek 90l już powinno wystarczyć dla jednej bo rosną mniejsze- 15-18cm (Twój nemo- 30 cm i więcej) złote rybki nie potrzebują dużo ruchu ponieważ nie potrafią się dużo ruszać :) ze względu na kilka płetw ogonowych nienaturalny kształt są powolne i ociężałe, lecz przy tym bardzo ładne;) wtedy temperatura nie powinna spadać poniżej 18 stopni C lecz shubunkin jak dobrze pamiętam będzie jeszcze tolerował niższe temperatury

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-25, 14:03

Pentagram666mar pisze:(...) temperatura nie powinna spadać poniżej 18 stopni C lecz shubunkin jak dobrze pamiętam będzie jeszcze tolerował niższe temperatury
18 stopni to idealna dla tych ryb temperatura. A 4 stopnie i warstwa lodu na powierzchni zbiornika też jest do przyjęcia.

...i oczywiście masz racje - akurat ta "złota rybka" to nie welon - to karaś ozdobny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

nemo_uk
Nowicjusz
Imię: Nemo

Post autor: nemo_uk » 2010-08-26, 09:44

Dokładnie wszystko co powiedział sprzedawca mojemu bratu i mamie kiedy kupowali Nemo okazało się kłamstwem. No chyba, że to mutant i urośnie nie więcej niż 7,5 cm, tak twierdził sprzedawca. To, że dał zły żwir, kule nie poprawia jego sytuacji.

Nigdy nie ufać sprzedawcą ! ]:->

Pozostaje mi mieć nadzieję, iż znajdę mu dobry zbiornik jak już urośnie. Bo mogę go później przełożyć do oczka wodnego ? Prawda ? :D

p.s. chyba zdecyduję się na jeden z tych dwóch:
http://allegro.pl/filtr-zewn-tetra-tec- ... 30949.html

http://allegro.pl/tetra-tec-ex-700-ex70 ... 06343.html

Bardziej Ex 700, gdyż cena ta sama, a lepsza wydajność.

ODPOWIEDZ