Kilka dni temu zabrałem się za zakładanie nowego zbiornika, na Biotop wybrałem Malawi. Początkowo chciałem założyć akwarium słonowodne, ale po dłuższym namyśle odłożyłem sprawę w czasie, po pierwsze - koszty, po drugie - doświadczenie, w akwarystyce mam go bardzo mało, głównie to co wyczytałem. Pyszczaki prezentują się naprawdę ładnie, będą dla mnie jakby etapem przejściowym, okresem przygotowawczym do wystartowania z akwarium morskim. Powoli będę kompletował sprzęt do morszczaka, doczytywał trochę tu i tam i za rok (+/-) ruszę z solą, przynajmniej takie mam plany :p Może się to zmienić...
Ale na dzień dzisiejszy - startuję z pyszczakami, konkretnie pseudotropheus saulosi. Akwarium jeszcze zamieszkane nie jest, choć jest już gotowe przyjąć domowników. Niżej trochę danych technicznych i mała fotorelacja

Akwarium: 80x35x40, 112 litrów, proste
Filtracja: Jebo 835 External 1000l/h + wewnętrzny chińczyk 800l/h z węglem aktywnym
Ogrzewanie: Grzałka 100W
Oświetlenie: Standard z pokrywy T8 2x18W (póki co)
Podłoże: piach kwarcowy (~15 kg)
Dekoracje: 15 kg skały (łupek naturalny z kwarcem), anubias, żabienica
Planowana obsada: Pseudotropheus saulosi 1+4
Temperatura wody - 26 stopni, innych parametrów nie sprawdzam.
Przygotowania zacząłem od wzmocnienia szafki, były z nią problemy, ale już raczej nie stawia oporu i trzyma mocno. Zaraz potem jak przyszła podstawka i mata, zalałem akwarium (2.09). Piasek i kamienie doszły dopiero 8.09, potem instalacja filtra, tła, dodanie roślinek i wsio. To tak w skrócie

Paczki:

Takiego syfu mój pokój nie widział...

Dzień po wsadzeniu do wody piachu i kamieni

Na dzień dzisiejszy akwarium wygląda mniej więcej tak:

Hmm, żabienica - wziąłem ją bo nie było nurzańca... Ba, za niezbyt ładny okaz dałem 15 złotych, porazka, no ale nie ważne. Rośliny chciałem głównie po to, żeby pomogły w utrzymaniu dobrego stanu wody no i też chodziło mi o zakrycie zielonej rurki do filtra :zdegustowany: Co do rozmiaru akwa - minimum jakie wymaga ten biotop, więc obsada to tylko saulosi.
PS. Jakość zdjęć poraża, no ale taki już mam aparat w telefonie ... Sorry
Pozdrawiam!