mepirax pisze:jesli ktos wie cos ohodowli cambarellusow,jakie i ile akwariow, ile na start, budzet, odmiana itp. niech tu napisze. psp=brak polskich znakow
Witam.
To wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na początek.Im więcej zbiorników tym lepiej, im więcej kasy tym jeszcze lepiej.Ja hodowlę krewetek zaczynałem od 3 zbiorników po 70l,teraz mam kilkanaście o różnej pojemności.I takie zbiorniki po 50-70l uważam za najlepsze.Jeśli się coś dzieje to w niewielkim zbiorniku,a to nie jest sklep żelazny,tylko hodowla żywych organizmów.Zawsze może wyskoczyć coś nieprzewidzianego i zwierzątka idą do nieba.Do każdego akwa musisz mieć filtr,termometr,grzałkę,oświetlenie.Filtr najprostszy-gąbkowy( najlepiej podwójny) do tego brzęczyk.Jeden na dwa akwa.Może być aquel apr 300,uważam ,że są najlepsze.Chodzi o moc,wydajność i pobór prądu.Zawsze musisz mieć więcej brzęczyków niż Ci potrzeba(jeśli już to psują się w weekend,jak wszystko jest pozamykane).Co do odmian to masz schoko, puer ,orange,Są jeszcze inne,ale te są najbardziej popularne.Skup się raczej na jednej odmianie,przynajmniej na początku.O warunkach ilości i parametrach wody musisz poszukać sobie sam,żeby nie było za wygodnie.
P.S.
Tofifi ja Ci niczego nie wmawiam,tylko przeczytaj pierwszy post mepiraxa.Tam jest wszystko napisane co on ma i czego się spodziewa w najbliższej przyszłości.Z tego co pisze to ma również niewielkie doświadczenie.A ty mu polecasz,żeby się wziął za hodowlę naprawdę ciężkiej krewetki i to od razu wysokiej klasy.To równie dobrze można mu polecić hodowlę rekinów.Oczywiście nie teraz i nie w tych warunkach.
P.S 2
Mepirax,jeśli chcesz naprawdę coś hodować zacznij od hodowli gat.łatwych w utrzymaniu.Jak Ci się to nie znudzi to rozszerzysz działalność,a jeśli uznasz,że Ci to nie pasuje z jakiś względów to wtedy łatwiej zrezygnować.Mniej kasy mniej żalu.
Pozdrawiam.