Bo akwarystyka, się nie opłaca!

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Tofifi

Re: Bo akwarystyka, się nie opłaca!

Post autor: Tofifi » 2010-09-12, 22:06

bojar pisze:A próbowałeś kiedyś to zrobić?Jeżeli nie to,to samo co wcześniej.Popytaj,poczytaj.Żeby dojść do CR za 60zł potrzeba wiedzy,zbiorników i masę czasu.A i trochę szczęścia,bo wpakuje Ci się jakaś zaraza i do widzenia.Mnie półtora roku pracy poszło w miesiąc,padło ok.300CR.
A gdzie ja napisałem, żeby to robił w 25L? I żeby robił to teraz?
Oczywiste chyba jest, że trzeba do tego doświadczenia, że trzeba mieć porządne zaplecze a nie tak z doskoku!
Nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem.

bojar
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Wojtek

Post autor: bojar » 2010-09-13, 15:55

mepirax pisze:jesli ktos wie cos ohodowli cambarellusow,jakie i ile akwariow, ile na start, budzet, odmiana itp. niech tu napisze. psp=brak polskich znakow
Witam.
To wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na początek.Im więcej zbiorników tym lepiej, im więcej kasy tym jeszcze lepiej.Ja hodowlę krewetek zaczynałem od 3 zbiorników po 70l,teraz mam kilkanaście o różnej pojemności.I takie zbiorniki po 50-70l uważam za najlepsze.Jeśli się coś dzieje to w niewielkim zbiorniku,a to nie jest sklep żelazny,tylko hodowla żywych organizmów.Zawsze może wyskoczyć coś nieprzewidzianego i zwierzątka idą do nieba.Do każdego akwa musisz mieć filtr,termometr,grzałkę,oświetlenie.Filtr najprostszy-gąbkowy( najlepiej podwójny) do tego brzęczyk.Jeden na dwa akwa.Może być aquel apr 300,uważam ,że są najlepsze.Chodzi o moc,wydajność i pobór prądu.Zawsze musisz mieć więcej brzęczyków niż Ci potrzeba(jeśli już to psują się w weekend,jak wszystko jest pozamykane).Co do odmian to masz schoko, puer ,orange,Są jeszcze inne,ale te są najbardziej popularne.Skup się raczej na jednej odmianie,przynajmniej na początku.O warunkach ilości i parametrach wody musisz poszukać sobie sam,żeby nie było za wygodnie.
P.S.
Tofifi ja Ci niczego nie wmawiam,tylko przeczytaj pierwszy post mepiraxa.Tam jest wszystko napisane co on ma i czego się spodziewa w najbliższej przyszłości.Z tego co pisze to ma również niewielkie doświadczenie.A ty mu polecasz,żeby się wziął za hodowlę naprawdę ciężkiej krewetki i to od razu wysokiej klasy.To równie dobrze można mu polecić hodowlę rekinów.Oczywiście nie teraz i nie w tych warunkach.
P.S 2
Mepirax,jeśli chcesz naprawdę coś hodować zacznij od hodowli gat.łatwych w utrzymaniu.Jak Ci się to nie znudzi to rozszerzysz działalność,a jeśli uznasz,że Ci to nie pasuje z jakiś względów to wtedy łatwiej zrezygnować.Mniej kasy mniej żalu.
Pozdrawiam.

mepirax
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: Jêdrek

Post autor: mepirax » 2010-09-13, 16:12

Czyli przypuśćmy tak, kupie 4 zbiorniki po 54l, sprzęcik do nich, ale jaką odmianę mi polecasz, i jaka ilość na początek?

bojar
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Wojtek

Post autor: bojar » 2010-09-14, 21:15

Witam.
Zależy co chcesz hodować.Raczki czy krewetki.Jakie odmiany to już musisz zdecydować sam.Wiem tyle,że tanie krewetki sprzedają się dobrze i w dużych ilościach.Zacznij od czegoś prostego np. red cherry-sprzedaje się nieźle.Powiedzmy 2 akwa.w2 następnych możesz mieć jakieś inne.Droższe są sakury-też proste w obsłudze.Mogą być yellow,white,green.Możliwości masz wiele.Jeśli raczki to góra 2 odmiany,i z czasem myśleć o następnych zbiornikach.Poczytaj fora krewetkowe ,tam znajdziesz sporo wiadomości o tych zwierzątkach.
PS.
Wg mnie szybszy zarobek będzie w krewetkach,co prawda są tańsze za szt.ale szybciej się mnożą i sprzedają się w większych ilościach.
Pzdr

ODPOWIEDZ