mam zbiornik ogólny 200l, trwa jego zarybianie .
Wczoraj kupiłam brzanki różowe (5 szt. docelowo ma byc 8), wpuściłam do akwarium kwarantannowego (całkiem puste, poj. 30l, grzałka - 24st., filtr fan filter mini, woda: 20l z ogólnego akwa a 5l czystej odstanej). Dziś jedna z rybek nie szuka już pozywienia, łapczywie łapie wodę, siedzi w kącie i widać ze ma problemy z pływaniem (opada na dno i próbuje się poderwać). Pozostałe są ok.
CO zrobić z taką rybką? Nie mam juz kolejnego sprzętu na załozenie drugiej kwarantanny - czekać więc aż sama padnie albo się pozbiera, czy od razu dokonać eksterminacji?
Domyslam sie że nie poradziła sobie w nowym środowisku (wpuszczane były metodą kropelkową), bo nie ma żadnych innych objawów chorobowych, w sklepie też wyglądała zupełnie normalnie.
jeszcze raz o kwarantannie
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Ela
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: jeszcze raz o kwarantannie
Najpierw - poczekać. Po to właśnie jest kwarantanna. Po pierwsze, pozostałe ryby mogą wykazać podobne objawy. Po drugie, jak przez tydzień lub lepiej dwa wszystko będzie OK, wpuść zdrowe ryby, a ta niech w kwarantannie pozostanie... w celu leczenia bądź zejścia.
Oczywiście - jeżeli rybka padnie bądź zaobserwujesz dalsze niepokojące objawy - przedłuż kwarantannę i nie wahaj się przed eutanazją.
Oczywiście - jeżeli rybka padnie bądź zaobserwujesz dalsze niepokojące objawy - przedłuż kwarantannę i nie wahaj się przed eutanazją.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Imię: Ela
dzięki za odpowiedź
niestety rybka nie przetrwała, ale reszta jest żwawa i pełna wigoru
pozdrawiam serdecznie

niestety rybka nie przetrwała, ale reszta jest żwawa i pełna wigoru
pozdrawiam serdecznie
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
Jest zasada. Po zejściu rybki w akwarium kwarantannym, rybki które z nią zakupiłaś trzymasz w kwarantannie następne 4 tygodnie. Jeżeli zaraziły się od chorej rybki, jest to najpewniejszy sposób
- oldduck
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Jacek
Witaj!
Maol i piotrekf dobrze radzą,czas i cierpliwość,duży baniak poczeka.
Teraz o brzankach.Uważaj na temperaturę,dla nich 25 stopni w ogólnym akwarium to już temperatura tarliskowa,lubią nieco zmiękczoną wodę i powinno się je trzymać po 10-12 sztuk.
Piękna rybka choć niedoceniana,gratuluję wyboru.Pozdrowienia.
Maol i piotrekf dobrze radzą,czas i cierpliwość,duży baniak poczeka.
Teraz o brzankach.Uważaj na temperaturę,dla nich 25 stopni w ogólnym akwarium to już temperatura tarliskowa,lubią nieco zmiękczoną wodę i powinno się je trzymać po 10-12 sztuk.
Piękna rybka choć niedoceniana,gratuluję wyboru.Pozdrowienia.
Panta rei ... szczególnie czas